30/10/2017 | Yazar: Kaos GL

Hak haberciliği ve cinsel şiddet haberlerinde kullanılan dil tartışıldı.

Medya Okulu ‘güçlendirici bir dil için’ İstanbul’daydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya Okulu’nun İstanbul ayağında CŞMD’den Pınar Büyüktaş ve Kaos GL’den Yıldız Tar, KaosGL.org gönüllü muhabir ve yazar adaylarıyla bir araya geldi. Hak haberciliği ve cinsel şiddet haberlerinde kullanılan dil tartışıldı.

Kaos GL Medya Okulu’nun İstanbul ayağı 28 Ekim’de Nippon Otel’de yapıldı. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD) ile Kaos GL Derneği’nin ortaklaşa yaptığı Medya Okulu KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar’ın temel haber yazım teknikleri sunumuyla başlayacak. Ardından CŞMD’den Pınar Büyüktaş, “Dilimizi Dönüştürüyoruz: Cinsel Şiddet Alanında Hak Temelli Habercilik” projelerini aktardı. Cinsel şiddet alanında hak temelli haberciliğin nasıl olabileceğini anlattı.

“Haber değeri” ne ola ki?

Yıldız Tar, “haber nedir”, “haberin temel unsurları nelerdir” sorularını yanıtladı ve KaosGL.Org’un yayın politikasını anlattı.

Haberin unsurlarından bahseden Tar, “haber değeri” kavramında habercinin politik tercihin etken olduğunu belirtti. “Neyin haber olup neyin haberleştirilmeyeceği durduğunuz yerle ilgilidir. LGBTİ’lerin kendi hikâyesini anlatmak bu bağlamda politik bir tercihi yansıtır. LGBTİ’lerin kendi hikâyesini istediği gibi anlatabilmesi gerekiyor” ifadelerini kullanan Tar, ilk oturumda “5 N 1 K oyunu” ile haber yazmanın zor olmadığını gösterdi.

Katılımcılar haber yazdı

Medya Okulu’nun ikinci oturumunda Tar, hak temelli haberciliğin ilkelerine değindi. Hak ihlallerini görünür kılmanın, hak temelli habercilik için yeterli olmadığını, ihlalleri görünür kılmak için haber yaparken diğer yandan hak ihlaline uğrayan kişilerin mevcut haklarını, yaşadıkları ihlale karşı neler yapabileceklerine de vurgu yapmak gerektiğini belirtti. Oturumun sonunda katılımcılar, nefret söylemi içeren üç ayrı haberi hak temelli bakış açısıyla yeniden kurgulayıp, yazdı.

“Kurban” değil hayatta kalan!

Pınar Büyüktaş ise, kuruluşlarından bu yana gerçekleştirdikleri cinsel şiddet ile ilgili temel kavramlar/mitler üzerinden toplumsal algı değişimini hedefledikleri projelerinde cinsel şiddet haberlerinde kullanılan medya dilinin çokça tartışılan bir alan olduğunu hatırlattı: “Cinsel şiddettin yarattığı hasarı azaltmanın ön koşullarından biri, cinsel şiddetten hayatta kalanları güçlendirici bir dil oluşturmak. Oysa medyanın çoğunlukla bizim kırmaya ve dönüştürmeye çalıştığımız dili desteklediğini ve hayatta kalanları “kurban”, “çaresiz”, “savunmasız” gibi sıfatlarla tanımlandığını görüyoruz.”

Cinsel şiddetle mücadelenin ilk aşamalarından birinin cinsel şiddet konusunda toplumda var olan yanlış inanışları sorgulayarak, toplumsal algının tartışılmasına ön ayak olmak olduğunu vurgulayan Büyüktaş, cinsel şiddet haberlerinde yapılmaması gerekenler ve nelerin yapılabileceğini aktardı.

Derneğin proje kapsamında basın mensupları için hazırladığı görsellerden biri şöyle:


Etiketler: medya
İstihdam