13/11/2017 | Yazar: Kaos GL

KaosGL.org Medya Okulu, eleştirel medya okuryazarlığı atölyesiyle sonlandı.

Medya Okulu sonlandı: Haberleri nasıl inceleriz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

KaosGL.org Medya Okulu, eleştirel medya okuryazarlığı atölyesiyle sonlandı.

Kaos GL’nin internet gazetesi KaosGL.org ve Kaos GL Dergisi gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ’leri kendi hikayelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için düzenlediği Medya Okulu’nun 2017 ikinci aşaması dün (12 Kasım) sonlandı.

Ankara, Bursa, Çanakkale, Denizli, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’den KaosGL.org muhabir, yazar ve adaylarının Ankara’da bir araya geldiği okulun kapanışında KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar, eleştirel medya okuryazarlığı üzerine sunum yaptı.

1999 yılında yayınlanan bir televizyon haberini izleten Tar, Kaos GL’nin medyayı izlerken sorduğu soruları ve nelere dikkat ettiğini aktardı. Haberleri insan hakları ihlali veya önyargı içerip içermediğine göre değerlendirdiklerini söyledi.

Tar; haberde nefret söylemi, nefret suçu ya da ayrımcılığın nasıl tespit edilebileceğinin yanı sıra LGBTİ kimlik ve varoluşları “hastalık”, “suç”, “günah”, “ahlaksızlık”, “anormal” gösteren haberlerin nasıl incelenebileceğini de gösterdi. Önyargı başlığı altında ise stereotipleştirme, magazinleştirme, kriminalleştirme, marjinalleştirme gibi kavramlardan bahsetti.

Sunum kapsamında katılımcılarla birlikte 2017 yılından seçilen 10 haber tek tek incelendi. Haberlerdeki eksik ve yanlışlar tespit edildi.

Kaos GL’nin senelik medya izleme çalışması kapsamında 2017 yılında öne çıkan verileri de aktaran Tar, muhabir ve yazarlar ile medyayı inceleyen ve eleştiren içerikler üretmenin önemine değindi.

Medya İzleme Raporu

Kaos GL Derneği’nin bir yıl boyunca yazılı basını anahtar kelimeler üzerinden incelediği, yorumladığı ve sayısal verileri istatikleştirdiği yıllık Medya İzleme Raporu sene sonunda yayınlanacak. Dernek 9 yıldır medyada LGBTİ’lerin yer alış biçimlerini izliyor ve sonuçları rapor olarak yayınlıyor.

Medya Okulu hakkında

2007 yılından bu yana gönüllü muhabir ağı eğitimleri ile ülke genelinde yerel LGBTİ haberciliğini güçlendiren, LGBTİ gündemini hak temelli habercilikle aktarmak için yayıncılık yapan KaosGL.org haber portalı 2015 yılında yaptığı Yeni Medya Okulu ile bu çalışmalarını sosyal medyaya da taşımıştı. 2016 yılında 7 şehre yayılan üç aşamalı “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu” ile hem habercilik deneyimi hem de sosyal medya kullanım becerileri LGBTİ hak savunucularına aktarılmıştı.

2017 yılında Mayıs ayında Medya Okulu’nun birinci aşaması ülke genelinden muhabir adaylarının katılımıyla yapıldı. Temel haber yazım teknik ve ilkelerinin tartışıldığı okulun ardından Medya Çalıştayı ile Kaos GL Medya çalışmaları ve Medya İzleme raporları tartışıldı. Yine Mayıs ayında yapılan 4 günlük Dava Gözlem Atölyeleri ile KaosGL.org muhabirleri adli süreçlerde gazetecilik ve temel insan hakları kavramlarını öğrenebilme imkanı yakaladı.

2017 Ekim ayında ise Kaos GL Medya Okulu Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir’deydi. Ankara’da Kaos GL’nin Medya Okulu’nun yanı sıra Pembe Hayat ile birlikte Trans Medya Okulu yapıldı. Bursa’da Özgür Renkler Derneği ile hem Medya Okulu hem de Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında Merhaba Canım söyleşisi yapıldı. Medya Okulu İzmir’de ise Genç LGBTİ+ ortaklığında Aktivizm Okulu’nun bir parçasıydı. Son olarak İstanbul’da Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile birlikte cinsel şiddete ilişkin haberciliğe odaklanıldı. Yine Mayıs ayında yapılan Medya Çalıştayı’nın ardından Kaos GL Medya İzleme sistemini yeniden yapılandırdı.

İlgili haberler:

“Söyleşide doğru sorular doğru sonuçlara götürür”

“Temsil edilişimizi sevmiyorsak kamerayı elimize almak zorundayız”

“Haberin görseli, haber kadar özenli olmalı”


Etiketler: medya
İstihdam