24/06/2020 | Yazar: Kaos GL

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Onur Haftası vesilesiyle LGBTİ+ gazetecilerle medyayı sordu.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, LGBTİ+ gazetecilere sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanlarında faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşu Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Onur Haftası vesilesiyle LGBTİ+ gazetecilerle medyayı sordu.

MLSA’dan Rabia Çetin, sorularını Kaos GL’den Aslı Alpar, eski Medyascope çalışanı, freelance gazeteci Dilan Karaman ve uluslararası bir gazetenin Türkçe sitesinde editörlük yapan Cem Yiğit (ismi değiştirilmiştir) ile görüştü.

Medyada LGBTİ+ gazeteci olmayı soran Çetin, yanıtlarla medyada açık kimlikle çalışmayı, alternatif medyanın cinsiyet eşitliği ve çeşitliliğine dair karnesini ve sektörün LGBTİ+ gazetecilere yaklaşımını ortaya koydu.

Neler konuşuldu?

Çetin’in alternatif medyayı sorduğu Alpar, ‘Alternatif medya’nın heteroseksizme ne kadar alternatif olabildiğini de tartışmak gerekiyor. Elimizde bu alana dair yapılan bir araştırma sonucu yok ancak bazı sorular sorarak ilerleyebiliriz diye düşünüyorum. Mesela, LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri çoğunda ‘hak temelli’ biçimde haber oluyor olsa da bu kurumlarda LGBTİ+ çalışan kotası var mı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitliliğine dair ilkeleri nedir, yayım ilkelerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine dair belgeleri var mıdır sorularının yanıtını bilmiyoruz. Alternatif medya organları bu konuda yeterince şeffaf değil” değil dedi.

Dilan Karaman açık kimlikli çalışma durumunda LGBTİ+ haberleri ile sınırlandığına dikkat çekiyor: “Kadın ve LGBTİ+ konularının bana daha çok verildiği oldu. Tabii ki haber yapmayı sevdiğim alanlarda iş gelmesi hoşuma gidiyor. Ancak beni rahatsız eden şu vardı, bütün eşcinseller örgütlüymüş gibi bir algı var. Yani ‘x LGBTİ+ örgütü bir çalışma yapmış, bu çalışma hakkında ne düşünüyorsun’ gibi sorular oluyor. Gazeteci olarak bilmek zorunda olabilirim ama eşcinsel olarak böyle bir mecburiyetim yok.”

Cem Yiğit “gey gazeteci” gibi ifadelerle tanıtılmayı şöyle değerlendiriyor: “Uygun değil tabii ki. Türkiye’de böyle ifadeler hedef göstericidir, LGBTİ+ haklarını özümsemiş bir yerde de teşvik edicidir. Bu ifadenin tek doğru kullanımı cinsel yönelimi dolayısıyla işyerinde bir ayrımcılığa uğrama konusunu aktarırken olabilir sanırım.”

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.



Etiketler: medya
nefret