24/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat’ın 20 Kasım etkinlikleri kapsamında bianet’ten Çiçek Tahaoğlu ve Milliyet’ten Burcu Karakaş İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde medyadaki nefret söylemi üzerine konuştu.

Medya ve nefret söylemi İzmir’de konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat’ın 20 Kasım etkinlikleri kapsamında bianet’ten Çiçek Tahaoğlu ve Milliyet’ten Burcu Karakaş İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde medyadaki nefret söylemi üzerine konuştu.
 
Pembe Hayat’ın bu sene 9 şehirde düzenlediği 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası Etkinlikleri kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde bir panel yapıldı. Eşit Platform Kulübü, Medya Kulübü, Siyah Pembe Üçgen Derneği ve Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte, bianet’ten Çiçek Tahaoğlu ve Milliyet gazetesinden Burcu Karakaş konuşmacı olarak yer aldı.
 
Kolaylaştırıcılığını Eşit Platform Kulübü’nden Berkant Çağlar’ın yaptığı ve interaktif bir şekilde gerçekleşen panelde; medyadaki nefret söylemleri, hak haberciliği ve LGBTİ temsiliyeti tartışıldı.
 
Bianet’te yer alan habere göre; sözlerine transların nefret suçlarına daha fazla maruz kaldığını söyleyerek başlayan Çağlar, medyadaki nefret diliyle de bu suçların arttığını belirtti ve sözü konuşmacılara bıraktı.
 
Tahaoğlu: Medya bütün algımızı yönlendiriyor
 
Medyadaki nefret suçlarından örneklerle konuşmasına başlayan Çiçek Tahaoğlu “Medya bütün algımızı yönlendiriyor. Medya kitleleri etkileyebiliyor. Bu yüzden medyada yer alan nefret söylemlerini önemsiyoruz, büyütmek zorundayız” dedi. Hak haberciliğinin ne olduğundan da bahseden Tahaoğlu, “Nefret söylemleri açısından ana akımda bir iyileşme olduğunu düşünüyorum ama bu iyileşme, LGBTİ aktivizmi sayesinde oldu” ifadelerini kullandı.
 
Karakaş: Gazetecilik ötekinin sesi olmak
 
Medyanın nefret söylemleri çerçevesinde, insanları hedef gösterebildiğini belirten Burcu Karakaş, objektif olmanın zorluğuna değindi. Ana akım ve alternatif medyanın haber dilinde görülen farklardan bahseden Karakaş, giderek ana akımdaki dilin iyileşme gösterdiğini ifade etti:
 
“Ana akımda genel olarak sorun şu: Ortada bir insan hakları konusu var. Gazetecilik ötekinin sesi olmaksa, ana akım da bunu böyle görmelidir. Transların yaşadıkları bir insan hakları sorunudur, böyle görmek lazım. Mesela artık kadın cinayetleri haberleri, 3. sayfada olmaktan çıktı. Bu anlamda ana akımda bir iyileşme görüyorum.”
 
20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Günü Etkinlikleri, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi ile Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmektedir. 

Etiketler: medya
İstihdam