31/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Ocak- Şubat ve Mart 2010, Üç Aylık Medyada Haber Dağılımı Verileri

Medyada Haber Dağılımı Verileri - Ocak, Şubat, Mart Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ocak- Şubat ve Mart 2010, Üç Aylık Medyada Haber Dağılımı Verileri

Ocak 2010
Ocak ayı içerisinde Ajans Press tarafından, içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 328 adet haber tarandı. Bu haberlerin 291 adeti ulusal/yerel gazetelerde, 37 adeti de ulusal/yerel dergilerde yer almıştır.
 
Bu 328 haberin 276 sı “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin yer aldığı haberler, 52 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdir. 62 adet köşe yazısı, 152 adet haber, 29 kültür/sanat haberi, geri kalanını ise (82) magazin haberleri/röportajlar/mekan tanıtımları ve mini köşeler oluşturmaktadır, bu haberlerin bir kısmı ise (3 tanesi) çeşitli yayınların manşetlerinde de yerini almıştır.
 
Medyada yer alan haber taramaları, 18 kategori üzerinden kategorizasyon yapılarak devam etmiştir. Bu kategoriler medyanın LGBTT bireylere yönelik yaklaşımını analiz etmeye yönelik, olumlu, olumsuz ve tarafsız kategorilerden oluşmakta ve haberin içeriğini ve dilini değerlendirmeye yönelik kategorizasyona katkı sağlamaktadır. Ocak ayı içerisinde yer alan haberlerin kategorizasyonuna baktığımız zaman sırasıyla; eşcinselliğe dair stereotipleri besleyen haberlerin 119 adet ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz ve 103 adet eşcinsellikle ilgili olumlu rol model içeren haberlerden hemen önce sayıca en çok olan haberler olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan kelimelerin yanlış olduğu 80 adet haber ve dili homofobik olan 79 adet habere ek olarak, insan haklarına saygılı ve duyarlı 71 adet haberi ve bununla tezat oluşturabilecek 21 adet LGBTT bireylerin cinsel obje olarak sunulduğu haberleri ise de Ocak ayı içerisinde çeşitli yayınlarda çıkan haberler arasında gözlemlemek mümkündür.
 
Ocak ayı içinde medyada yer alan haberlere daha detaylı bir göz attığımızda;
Kültür/Sanat Haberleri’nin büyük çoğunluğunu içerisinde Türkiye’deki ötekilik kavramlarından örnekler barındıran, eşcinsel bir kadın temsilini içeren “Çirkin İnsan Yavrusu”  isimli tiyatro oyunu oluşturuyor. 4 Ocak’ta Haber Türk ve Birgün, 3 Ocak’ta Radikal İki, 2 Ocak’ta Haber Türk, 1 Ocak’ta Taraf, 14 Ocak’ta Hürriyet ve Son Saat, 15 Ocak’ta ise Bursa Olay gazetelerinde oyunun haberi, tarafsız bir dille ve örnek teşkil etmesi bakımından tanıtılmaktadır.
 
Haberlerin büyük çoğunluğunu dünyadan haberler oluştururken, en göze çarpanları Portekiz Parlamentosu’nun eşcinsel evliliklere onay vermesi üzerine haberler, Nepal’de yeni anayasanın eşcinsellerin evliliğini yasal olarak tanıması ihtimali ile ilgili haberler, tüm dünyadaki eşcinsel politikacılar üzerine haberler, Utah Eyalet Meclisi Üyesi lezbiyen Christine Johnson’ın eşcinsel arkadaşları için taşıyıcı annelik yapması ile ilgili haberler ve bilinen üçüncü trans erkeğin hamileliği ile ilgili haberlerdir. Türkiye’den haberlere baktığımızda ise, Başbakanlık’ın bir kararla Kamu Personelini Denetleme Sorumluları’nın çalışanları denetlerken cinsel yönelim ayrımcılığı yapmasının önüne geçmesi ile ilgili haberler ve Kaos GL Çalışma Hayatı Projesi sonuç bildirgesi ile ilgili haberler ocak ayı içerisinde en göze çarpan ülke içi haberlerdendir.
 
Portekiz Parlamentosu’nun eşcinsel çiftlerin evlenebilmelerine olanak tanıyan yasa tasarısını onaylaması ve bu özelliği ile Hollanda, Belçika, İspanya, Norveç ve İsveç’ten sonra Avrupa’daki altıncı ülke olması ile ilgili haberler, 12 Ocak’ta Hürses, 11 Ocak’ta Ege Telgraf ve 10 Ocak’ta Taraf gazetelerinde yayınlanmıştır. Bu haberlerden, Ege Telgraf’a ait olan haberde kullanılan görsel bir düğün pastasının üzerinde resmedilmiş iki smokinli feminen erkeği içermekte ve bu özelliği ile bu haber eşcinselliğe dair stereotipleri beslemektedir.
 
Nepal’de yeni anayasanın eşcinsellerin evliliğini yasal olarak tanıması ihtimali ile ilgili haberler, 24 Ocak’ta Birgün, Radikal, Taraf ve Şok gazetelerinde, 25’inde ise Yeni Nesil gazetesinde yer almıştır. Bu haberlerin verilişi sırasında en duyarlı dil kullanan Birgün gazetesi olup, Radikal’in haber başlığı “gayler mutluluğun zirvesine çıkacak”, Taraf’ın haber başlığı ise “eşcinseller evereste kadar yolunuz var” olarak gazetelerde yer almıştır. Haberin verilişi esnasında Radikal ve Taraf gazeteleri homofobik bir dil kullanmıştır. Buna ek olarak Şok gazetesinde çıkan haberde kullanılan görselde iki smokinli erkek seramik figür, el ele tutuşuyor everestte gay nikahı başlığı ile yayınlanmıştır. Bu yönüyle homofobik, stereotip besleyici bir haber olarak Ocak ayı içinde yayımlanan haberler arasında yerini almıştır.
 
Tüm dünyadaki eşcinsel politikacılar üzerine haberler, 9 ve 10 Ocak’ta sırasıyla Takvim, Milliyet, Haber Türk ve Haber Ekspres gazetelerinde yayımlanmış, Takvim gazetesi açıkça dalga geçerek bu haberi “en delikanlı bakan” başlığını atarak, eşcinsel bireylere yönelik stereotipleri besleyen ve homofobik bir dil kullanarak yayınlamıştır.
 
Utah Eyalet Meclisi Üyesi lezbiyen Christine Johnson’ın eşcinsel arkadaşları için taşıyıcı annelik yapması ile ilgili haberler, 11 Ocak’ta Akşam, Günlük, Haber Türk, Posta, Hürriyet, Güneş ve Taraf gazetelerinde yer almıştır. Haber Türk, Posta ve Hürriyet tarafsız, Taraf ve Günlük insan haklarına duyarlı, Akşam gazetesi ise homofobik bir şekilde bu haberleri yayınlamıştır.
 
Bilinen üçüncü trans erkeğin hamileliği ile ilgili haberler, 28 Ocak’ta Hürriyet, Sözcü ve Radikal gazetelerinde yer almış, Sözcü gazetesi, bu haberler arasında en homofobik haberi yayınlayan gazete olmuştur.
 
Türkiye’den haberlere baktığımızda ise, Başbakanlık’ın bir kararla Kamu Personelini Denetleme Sorumluları’nın çalışanları denetlerken cinsel yönelim ayrımcılığı yapmasının önüne geçmesi ile ilgili haberler, 21 Ocak’ta Akşam, Milliyet ve Şok Gazetelerinde yer almıştır. Bunlardan Akşam gazetesi haberin verilişi sırasında Kaos GL Derneği’nin fikirlerini de haber içinde yer vererek, oldukça duyarlı bir haber olarak Ocak ayı içinde yerini almıştır.
 
Ocak ayı içinde çıkan tüm haberler içinde ile Kaos GL Çalışma Hayatı Projesi sonuç bildirgesi ile ilgili 6 Ocak’ta Günlük gazetesinde yayımlanan haber Ocak ayı içerisinde insan haklarına en duyarlı ve saygılı haberlerdendir.
 
 
25 Ocak 2010’da Gazetem Ege isimli gazetede yayınlanan ve Prof. Dr. Melih Çulha ile eşcinsellik üzerine yapılan röportajı içeren “Erkekleşen Kadınlar, Kadınlaşan Erkekler” başlıklı haberde, “yaygın kanının aksine bu bir tercih değil hastalıktır, beyinsel bir nevrozdur, kişi hem kadın hem erkek rolü üstlenir, kadından erkekliğe erkekten kadınlığa geçiş ise prostat gibi bir hastalıktır” gibi sorunlu bir ifadenin yer alması ile, LGBTT’lere yönelik gerçek dışı stereotipleri beslemekte, homofobik ve transfobik düşünceler yaymaktadır. “Kadınlar sakal traşı oluyor, erkekler kadın giysisi giyiyor” alt başlığı atılarak ise nefret söylemi yayılmaktadır. Ve tüm bu sebeplerden dolayı Ocak ayında yayımlanmış en homofobik haber olarak gösterilebilir.
 
2 Ocak’ta Haber Türk İstanbul ekinde yayımlanan bir haberde, Taksim’deki yılbaşı kutlamalarından fotoğraflar yer almış ve haberde“İstiklal Caddesi‘nin renkli bir kişiliği (pardon dişiliği) daha. Karşı cinse ilgi duyan, hatta gerektiğinden fazla ilgi duyan bu şahsiyet, kendini "noel anne " olmaya adamış. Edalı işveli İstiklal’i, arşınlarken polisler fark edince hevesi kursağında kaldı… Ne dediyse, ne yaptıysa engel olamadı. Götürdüler merkeze, giydirdiler erkekçe…” gibi bir ifade kullanılarak LGBTT bireylere ilişkin stereotipler beslenilmiş, homofobi saçılmış, önyargı beslenilmiş, nefret söylemi yayılmış, şiddet meşrulaştırılmıştır.
 [ pagebreak ]
Şubat 2010
Şubat ayı içerisinde Ajans Press tarafından, içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 377 adet haber tarandı. Bu haberlerin 343 adeti ulusal/yerel gazetelerde, 34 adeti de ulusal/yerel dergilerde yer almıştır.
 
Bu 377 haberin 294 ü “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin yer aldığı haberler, 83 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdir. 79 adet köşe yazısı, 184 adet haber, 47 kültür/sanat haberi, geri kalanını ise (67) magazin haberleri/röportajlar/mekân tanıtımları ve mini köşeler oluşturmaktadır. Bu haberlerin bir kısmı ise (7 tanesi) çeşitli yayınların manşetlerinde de yerini almıştır.
 
Medyada yer alan haber taramaları, 18 kategori üzerinden kategorizasyon yapılarak devam etmiştir. Bu kategoriler medyanın LGBTT bireylere yönelik yaklaşımını analiz etmeye yönelik, olumlu, olumsuz ve tarafsız kategorilerden oluşmakta ve haberin içeriğini ve dilini değerlendirmeye yönelik kategorizasyona katkı sağlamaktadır. Şubat ayı içerisinde yer alan haberlerin kategorizasyonuna baktığımız zaman sırasıyla; eşcinselliğe dair stereotipleri besleyen haberlerin 157 adet ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz ve 99 adet eşcinsellikle ilgili olumlu rol model içeren haberlerden hemen önce sayıca en çok olan haberler olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan kelimelerin yanlış olduğu 93 adet haber ve dili homofobik olan 83 adet habere ek olarak, insan haklarına saygılı ve duyarlı 67 adet haberi de Şubat ayı içerisinde çeşitli yayınlarda çıkan haberler arasında gözlemlemek mümkündür.
 
Şubat ayı içinde medyada yer alan haberlere daha detaylı bir göz attığımızda;
Şubat ayı içinde çeşitli gazetelerde yayımlanan ülke içi haberlerin büyük çoğunluğu iki transseksüel bireyin öldürülmesi ile ilgili haberlerden, rejim değişiminden sonra can güvenliklerinden endişe duyan İranlı LGBTT mültecilerin Türkiye’ye kaçması ile ilgili haberlerden, Kaos GL’nin düzenlediği Homofobi Karşıtı Buluşma ile ilgili haberlerden, İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin kapatılma davasının ertelenmesi ile ilgili haberlerden oluşuyor.
 
Şubat ayı içinde çeşitli gazetelerde yayımlanan dünyadan haberlerin büyük çoğunluğu Fransa’da transseksüelliğin ruh hastalıkları kategorisinden çıkarılması ile ilgili haberlerden, BBC spikeri Ray Gosling’in sevgilisine ötenazi uygulaması ile ilgili haberlerden oluşuyor.
Şubat ayı içinde çıkan kültür sanat haberlerinin çoğunluğunu, İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği tarafından düzenlenen Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri, 9. İF İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali kapsamında nefret suçları ve nefret cinayetleri deneyimlerini eleştirel perspektifle sunan “Nakka” adlı sergi ile ilgili haberlerden oluşuyor.
 
Şubat ayı içinde çıkan iki transseksüel bireyin öldürülmesi ile ilgili haberler, ilk cinayet 10 Şubatta Son Haber, Haber Türk, Sözcü ve 11 Şubat’ta Sabah gazetelerinde, ikinci cinayet ve nefret suçu ise 18 Şubat’ta Dokuz Sütun, Gün Boyu, Milliyet, Posta, Radikal, Şok, Taraf, Vatan ve Yeni Şafak gazetelerinde yayınlanmıştır. Bu haberlerin verilişi sırasında “travestiye infaz” başlıkları atılmış, mağdurların kimliği ve ev adresleri açık bir şekilde ifade edilmiş, kullanılan görsellerle önyargı beslenilmiş, şiddet meşrulaştırılmış, LGBTT’lere ilişkin stereotipleri besleyen ve aynı zamanda homofobik bir tutum izlenmiştir. Özellikle 18 Ocak’ta Şok gazetesinde yer alan habere baktığımız zaman haber, “Kız Fevzi’nin Boğazını Kestiler” başlığı ile yer almış ve haberin içindeki bu çirkin, “Kız Fevzi” yakıştırması, pek çok kez yinelenmiştir.
 
Ahmedinecad’ın iktidara gelmesinden bu yana İran’da eşcinsellere yönelik baskı artmıştır ve hatta Ahmedinecad, İran’da eşcinsel yok demiştir. Bugüne kadar yüzlerce eşcinsel İran’da öldürülmüş ve can güvenlikleri tehlikede olduğu için İranlı LGBTT sığınmacılar Türkiye’ye kaçarak, mülteci işlemlerini başlatmaktadır. Bu durumla ile ilgili haberler, 16 Şubat’ta Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, Akşam, Cumhuriyet, Vatan ve Haber Türk gazetelerinde yayımlanmıştır. Bunlardan, Vatan gazetesinde yayımlanan haberde “sığınan bu geylerden biri alınmış kaşlarıyla kent halkının ilgisini çekiyor” ibaresi kullanılmış ve LGBTT’lere yönelik stereotipleri beslemektedir.
 
Kaos GL’nin düzenlediği Homofobi Karşıtı Buluşma ile ilgili haber, 28 Şubat’ta Radikal İki’de insan haklarına duyarlı bir üslupla yayımlanmış ve eşcinsellikle ilgili olumlu bir rol model içermektedir.
 
İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin kapatılma davasının ertelenmesi ile ilgili haberler, 10 Şubat’ta Haber Ekspres’te homofobik olarak; yine 10 Şubat’ta Gazetem Ege ve Günlük, 12 Şubat’ta Hürriyet Daily News and Economics gazetelerinde ise pozitif ve tarafsız olarak yayınlanmıştır.
 
Dünyadan haberler içinde Fransa’da transseksüelliğin ruh hastalıkları kategorisinden çıkarılması ile ilgili haberler, 15 Şubat’ta Birgün ve 16 Şubat’ta Günlük gazetelerinde “Transseksüeller için tarihi gün” başlığı ile insan haklarına duyarlı bir biçimde yayımlanmıştır.
 
BBC spikeri Ray Gosling’in sevgilisine ötenazi uygulaması ile ilgili haberler, 17 Şubat’ta Hürriyet, Posta, Sözcü, Ege Telgraf, Halka ve Olaylara Tercüman gazetelerinde yayımlanmış, ancak haberin verilişi sırasında Ray Gosling ve sevgilisinin eşcinsel oldukları, sevgilisinin AIDS olduğu ve acı çektiği negatif bir şekilde vurgulanarak, eşcinselliğe ilişkin stereotipleri beslemektedirler.
 
Şubat ayı içinde çıkan kültür sanat haberlerinden İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği tarafından düzenlenen Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Günleri ile ilgili haberler, 6 Şubat’ta Radikal, Birgün, Agos gazetelerinde insan haklarına saygılı ve duyarlı bir dil kullanılarak yayınlanmıştır.
 
9. İF İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali kapsamında nefret suçları ve nefret cinayetleri deneyimlerini eleştirel perspektifle sunan “Nakka” adlı sergi ile ilgili haberler ise 1 Şubat’ta Altyazı dergisinde, 17 Şubat’ta Bizim Gazete ve 15 Şubat’ta Birgün gazetelerinde insan haklarına saygılı ve duyarlı bir dil kullanılarak yayımlanmıştır. Bu özellikleri ile kültür sanat haberleri kategorisinde bahsi geçen gazetelerdeki bu haberler, Şubat ayı içinde yayımlanmış insan haklarına en saygılı ve duyarlı haberlere örnek teşkil etmektedirler.
  [ pagebreak ]
Mart 2010
Mart ayı içerisinde Ajans Press tarafından, içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 609 adet haber tarandı. Bu haberlerin 550 adeti ulusal/yerel gazetelerde, 59 adeti de ulusal/yerel dergilerde yer almıştır.
 
Bu 609 haberin 481 ü “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin yer aldığı haberler, 128 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdir. 158 adet köşe yazısı, 303 adet haber, 53 kültür/sanat haberi, geri kalanını ise (95) magazin haberleri/röportajlar/mekân tanıtımları ve mini köşeler oluşturmaktadır. Bu haberlerin bir kısmı ise (8 tanesi) çeşitli yayınların manşetlerinde de yerini almıştır.
 
Medyada yer alan haber taramaları, 18 kategori üzerinden kategorizasyon yapılarak devam etmiştir. Bu kategoriler medyanın LGBTT bireylere yönelik yaklaşımını analiz etmeye yönelik, olumlu, olumsuz ve tarafsız kategorilerden oluşmakta ve haberin içeriğini ve dilini değerlendirmeye yönelik kategorizasyona katkı sağlamaktadır. Mart ayı içerisinde yer alan haberlerin kategorizasyonuna baktığımız zaman sırasıyla; eşcinselliğe dair stereotipleri besleyen haberlerin 205 adet ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz ve insan haklarına saygılı ve duyarlı 126 adet haberden hemen önce sayıca en çok olan haberler olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan kelimelerin yanlış olduğu 95 adet haber ve dili homofobik olan 117 adet habere ek olarak, eşcinsellikle ilgili olumlu rol model içeren 97 adet haberi de Mart ayı içerisinde çeşitli yayınlarda çıkan haberler arasında gözlemlemek mümkündür.
 
Mart ayı içinde medyada yer alan haberlere daha detaylı bir göz attığımızda;
Ülke içi haberlerde, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selam Aliye Kavaf’ın “Eşcinsellik hastalıktır” açıklaması veya bu açıklamanın eleştirisini içeren haberler, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen’in mecliste Kaos GL ve Pembe Hayat temsilcilerini de davet ederek Bakan Kavaf’ın açıklamasını eleştirdiği basın toplantısı ile ilgili haberler göze çarpmaktadır.
 
Dünyadan haberlerde ise 1995’te 8 bin Bosnalı Müslüman erkeğin Sırplar tarafından öldürüldüğü Srebrenitza katliamına Hollandalı eşcinsel askerlerin neden olduğunu söylemesi üzerine çıkan haberlerin Mart ayında yayınlanan haberler arasında çoğunlukta olduğunu görmekteyiz.
 
Kültür/Sanat Haberleri’nin büyük çoğunluğunu ise Ferzan Özpetek’in Yönetmenliğini yaptığı Serseri Mayınlar (Mine Vaganti) filmi ile ilgili haberler ve bu film ile ilgili Ferzan Özpetek ile yapılan röportajlar oluşturmaktadır.
 
Magazin haberleri ise Ricky Martin’in kendi internet sitesi üzerinden cinsel yönelimi açıklaması ile ilgili haberlerden oluşmaktadır.
 
Ülke içi haberlerde, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selam Aliye Kavaf’ın “Eşcinsellik hastalıktır” ve bunun üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ve ABD’nin açıklamasını içeren haberler ve köşe yazıları Mart ayında gündemi oldukça meşgul etmiştir. Bu haberler 7 Mart’ta Hürriyet, 11 ve 12 Mart’ta Anadoluda Vakit, Yeni Mesaj, Anayurt, Denizli Yeni Gazete, 13 Mart’ta Kent, Radikal, 14 Mart’ta Anadoluda Vakit, Posta gazetelerinde homofobik bir üslupla yerini almıştır. 8 Mart’ta Akşam, Günlük, Milliyet ve Radikal, 10 Mart’ta Vatan ve Cumhuriyet, 12 Mart’ta Birgün, Bursa Olay, Günlük, Haber Türk, Halka ve Olaylara Tercüman, Hürriyet ve Milliyet, 13 Mart’ta Agos, Cumhuriyet, Radikal ve Taraf gazetelerinde ise bu açıklamanın eleştirisini içeren haberler yapılmıştır. Bunlardan Agos, Günlük, Birgün, Taraf gazetelerinde yayınlanan haberler, bu konu üzerine yapılmış Mart ayı içindeki insan haklarına en saygılı ve duyarlı haberlerden ve köşe yazılarından olmuştur.

Bu haberler içinde Anadolu’da Vakit gazetesinin yayımladığı tüm haberler ve köşe yazılarında “Gay, lezbiyen, biseksüel gibi isimlendirmelerle propaganda edilen iğrenç günahlara, mantık düşmanı sapmalara, vicdanları kanatan bağımlılıklara karşı bizlerden saygı, sevgi ve hoşgörü beklemek dahası bizleri bu yola zorlamak, terbiyesizliğin dik alasıdır. Eğer homoseksüellerle ilgili bir şiddet veya cinayet varsa, genelde bu şiddet veya cinayetin arkasında ya bir başka homoseksüelin, ya da bu homoseksüellerle ilgili bir başka sapkın karakterin olduğunu görmüyor değiliz”, “ABD, eşcinselliğe karşı en katı yasakların olduğu ikinci ülke konumunda. ABD’nin, 50 eyaletinden 41’inde eşcinsellik ‘hastalık’ olarak değerlendiriliyor ve birçok eyaletinde eşcinseller için tedavi merkezleri bile yer alıyor” gibi ibareler kullanılmıştır. Anadolu’da Vakit gazetesi bu ibareler ile homofobi ve nefret söylemini yaymakta, eşcinselliğe ilişkin stereotipleri beslemektedir, Mart ayında bu konuya ilişkin en homofobik haberleri yayınlamıştır.
 
 CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen’in mecliste Kaos GL ve Pembe Hayat temsilcilerini de davet ederek Bakan Kavaf’ın açıklamasını eleştirdiği basın toplantısı ile ilgili haberler ve köşe yazıları, 18 Mart’ta Star, Anadolu’da Vakit, Haber Türk ve 19 ile 20 Mart’ta yine Anadolu’da Vakit gazetelerinde homofobik bir dille yer almıştır. Yine 18 Mart’ta Posta, Milliyet, Akşam, Hürriyet Daily News and Economics, Hürses, Radikal gazetelerinde ise tarafsız veya insan haklarına saygılı bir dille bu konuyla ilgili haberler yer almıştır. Bu haberler içinde Anadolu’da Vakit gazetesinin yayımladığı tüm haberler ve köşe yazılarında “Örtüye Köstek, Sapığa Destek” başlığı ile yayınladığı bir habere ek olarak, haberlerde “Bir CHP klasiği. Önce Homo’lama , sonra Omo’lama… Transseksüeller ve homoseksüeller hiçbir zaman cennetin kapılarından içeri giremeyecekler” ve “Sevigen ve eşcinseller. Küçük, şöyle ince uzun bir koltuğa sığışmışlar. Bilmem "Pembe Ev Derneği" , "Yumuşak Hayat Evi" filan. İsimlerini unuttum, yanlış yazmış da olabilirim! Lâkin muhteva aynen bu! Her birinin “Genel” başkanı var. Ortalarında da, CHP’nin vekili. Bu bir basın toplantısı; "top top olmuş" yürekler. Coşkun bir ırmak gibi akıyor! Bu eşcinsellik, ne güzel şeymiş Sevigen’in tasvirince Devlet Bakanı Aliye Kavaf, "Hastalıktır" demişti ya. Değilmiş! Gaaaayet normal bir durummuş! “Ooooh, ooooh” diyor biri . . . Suyundan da koy! Ortam sıkışık; "ay daral geldi" demekte bir başkası. Ben rahatım. . . Adaaam sen de, ne derlerse desinler. . Vakit’e "Örtüye köstek , sapığa destek! . . ." manşetinden dolayı istedikleri kadar “tepki” göstersinler .Yerim sağlam! . . Bir de şu karşıdaki "pirsinkli (piercing) eeeerkek" süzgün süzgün bakmasa ! . . Eeee, hamama giren. . . Kıyıda köşede dursa da terleyecek! . . . Offf. . Bitti. . . Ne basın toplantısıymış. Anladık anladık. . . CHP meğerse eşcinseller için varmış! . . . Pozisyon şu. . . Sevigen altmış derecelik açıdan beni görüyor. Sıkışık nizam "temas" halindeki başkanlar da, yumuşak kıvrılışlarla sıkıntılarını belli ediyor. Soru sorayım mı? . . Sorayım, VAKİT geçer! . . "Sayın Sevigen! . .Bir sorum vardı!" "Buyurun bakalım! . ." "Efendim (Lafın gelişi); Sayın Kavaf’ın ayrımcılık yaptığını, insan haklarına aykırı bir tutum içinde olduğunu öne sürdünüz ya . . ." "Evet? . ." "Sayın Sevigen; biliyorsunuz, askerî okullara giriş imtihanlarına eşcinseller kabul edilmiyor. Eşcinsel olduğunu gizleyip de bünyeye katılanlar, muvazzaflıkları döneminde bu durumları tespit edilecek olursa, mekanizma dışına atılıyor. Genelkurmay da ‘ayrımcılık mı’ yapıyor sizce? . . "Soru kavi. "Yumuşak" tepkiler almıyor da değil . Ne tuhaf ; "Pirsinkli" eeerkek, bana "Ay ne güzel soruuu" bakışları fırlatıyor. Hooop, süzülme öyle! . . Sevigen biraz şaşkın. Genelkurmay‘ın "da" ayrımcılık yaptığını mı söyleyecek? . . Bak Vakit‘in ettiğine. . . Maksat , "AK Partili Aliye Kavafa çatmaktı. Genelkurmay da nereden çıktı böyle? ! . . . Ikına sıkına. . . "Kim öyle yapıyorsa yanlış yapıyor. Genelkurmay da yanlış yapıyor! . ." demez mi CHP‘li . . . Gel de ikinci soruyu ekleme. "Bir eşcinsel, mesela, Kuvvet Komutanı olabilir mi, Kuvvet Komutam eşcinsel olabilir mi? " . Bunu da sordum, kavanoz dipli dünyada Sordum ve şu "berbat" cevabı aldım: "Olabilir tabiî, niye olmasın! . ." . Hoppalaaa! . . Bu kadarına da tahammül edemem doğrusu. . . Hele; Eşcinsellerden biri, gerdan kıraraktan, göz süzerekten. . . "Niye olmayalım ki . Kuvvet Komutanlarından ne eksiğimiz var. Cinsel tercihlerimiz kimseyi ilgilendirmez! . . " demez mi! . . Gidiyorum beyleeeer. . . Bu muhabbet beni aşar. . . Bundan sonrası, Sevigen‘in biçimsiz sözlerinin muhatabına!- Serdar Arseven” gibi ibareler kullanılmıştır. Anadolu’da Vakit gazetesi bu ibareler ile eşcinselleri aşağılamakta, homofobi ve nefret söylemini yaymakta, eşcinselliğe ilişkin stereotipleri beslemektedir ve Mart ayında bu konuya ilişkin en homofobik haberleri ve köşe yazılarını yayınlamıştır.

Dünyadan haberlerde ise 1995‘te 8 bin Bosnalı Müslüman erkeğin Sırplar tarafından öldürüldüğü Srebrenitza katliamına Hollandalı eşcinsel askerlerin neden olduğunu söylemesi üzerine çıkan haberler pek çok gazetede yerini bulmuştur. Vatan, Star, Bugün, Bursa Hayat, Bursa Kent, Posta, Vatan, Zaman, Yeni Asya, Türkiye’de Yeniçağ, Yeni Şafak, Star gazetelerinde Bosna katliamının sebebi ordudaki eşcinsel askerlermiş gibi manşetler atılarak yayınlanmıştır, eşcinseller kriminalize edilmekte ve eşcinselliğe ilişkin stereotipler beslenmektedir. Bursa Olay haberi homofobik bir dille yayınlamış ve nefret söylemi yaymaktadır. Radikal, Haber Türk, Milliyet gazeteleri bu konuyla ilgili haberlerini tarafsız şekilde yayınlamış, Birgün ve Taraf ise eleştirel bir dil kullanmıştır.
 
Kültür/Sanat Haberleri’nin büyük çoğunluğunu ise Ferzan Özpetek’in Yönetmenliğini yaptığı Serseri Mayınlar (Mine Vaganti) filmi ile ilgili haberler ve bu film ile ilgili Ferzan Özpetek ile yapılan röportajlar oluşturmaktadır. Bu konuyla ilgili haber ve röportajlar, Cumhuriyet, Hürriyet, Haber Türk, İstiklal, Milliyet Cadde, Sabah, Günaydın, Radikal, Birgün, Star, Akşam Cumartesi ve Posta gazetelerinde tarafsız bir dille yer almıştır, eşcinsellikle ilgili olumlu rol model içermektedir. Yeni şafak gazetesinde “Bizlere ne zaman FARKLI bir öykü anlatacaksın sevgili Ferzan? Biz çağdaş sinemadaki ‘eşcinsel militanlığını deşifre ettikçe, bu tür filmlerin çevresinde demirden bir zırh oluşturan eşcinseller de çılgına dönüyorlar. Fakat, onlar kızacak diye düşüncelerimizi ifade etmekten de kaçınacak değiliz” ve “Duygusal ilişkilerde çizilen ahlaki sınırlar alenen ihlal edilmeye başladığından beri, ikili ilişkilerin rengi değişir oldu. Özgürlük adı altında dejenere edilen ahlaki değerlerin farklı kültürlere taşınması konusunda sinema filmleri önemli bir rol oynuyor. Bu hafta vizyona giren Serseri Mayınlar filmi de bahsettiğimiz kategorideki yapımlardan biri. Ahlaki sınır ve değerleri " tabu " , her istediğini yapmayı " özgürlük " olarak adlandırdığınızda, şüphesiz özgürlük kavramı kulağa daha hoş ve cazip geliyor.

Günümüzde tabu diye tanımlanan kavramdan, insanları sınırlandıran zincirler anlaşılırken; özgürlük ucu bucağı olmayan bir deniz gibi, çok daha sempatik bir çağrışım bırakıyor. Bu yüzden tabu denilen şeylerin, pek çok kimsenin iman ettiği varlık tarafından getirilen yasaklar olduğu kolaylıkla gözden kaçabiliyor, artık her şey hoş görülebilir hale geliyor. İnancınıza aykırı olsa bile”
gibi ibareler kullanılmıştır. Yeni Şafak gazetesi bu ibareler ile eşcinselleri aşağı görmekte, homofobi ve nefret söylemini yaymakta, eşcinselliğe ilişkin stereotipleri beslemektedir.

Magazin haberleri ise Ricky Martin’in kendi internet sitesi üzerinden cinsel yönelimi açıklaması ile ilgili haberler, 31 Mart’ta Bursa Hakimiyet, Cumhuriyet, Gazetem Ege, Haber Türk, Posta, Radikal, Sabah, Son Saat, Star, Şok, Vatan, Yeni Asır, Sözcü, Takvim, Milliyet, Hürriyet, Güneş, Bursa Haber ve Akşam gazetelerinde yer almıştır. Hürriyet, Güneş ve Akşam gazeteleri kullandıkları görseller ile ve Bursa Haber ise “kızların hayalleri yıkıldı” başlığı ile bu haberde önyargıyı ve sterotipleri beslemektedir.
 


Etiketler: medya
İstihdam