24/09/2012 | Yazar: Kaos GL

Araştırmacılar eşcinsel hayvan davranışlarıyla ilgili medyadaki haberlerin homofobik kalıpları teşvik ettiğini ortaya koydu.

Medyada homofobi: Eşcinsel hayvan araştırmaları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Araştırmacılar eşcinsel hayvan davranışlarıyla ilgili medyadaki haberlerin homofobik kalıpları teşvik ettiğini ortaya koydu.

Dr. Andrew Barron (Macquarie Üniversitesi) ve Dr. Mark Brown (Royal Holloway Üniversitesi) konuyla ilgili analizlerini Nature dergisinde sundular.

Barron kendini bu azınlık gruplar içinde var eden kişilerin medyada çıkan haberleri ciddiyetsiz ve aşağılayıcı bulduğunu söylüyor.

Barron ve Brown eşcinsel hayvan davranışları araştırmaları alanında 11 bilimsel makale belirtti. Daha sonra bu araştırmalarla ilgili medya haberlerini incelediler ve detaylı araştırmak için 48 örnek yayın seçtiler.

İnsan ve hayvan eşcinselliği farklı

Barron hayvanlardaki eşcinsel ilişkinin medyada gey ve lezbiyen davranışlar olarak yer bulduğunu, fakat insanlardaki eşcinsel ilişkinin hayvanlarda görülenden daha fazlasını içerdiğini ve hayvan davranışlarının bununla karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor. Bilimsel araştırmalardaki hayvanların çoğu durumda çiftleşmediğini, tipik olmayan dişi ve erkek davranışları gösterdiklerini söylüyor. Medyadaki bu yaklaşım Barron’a göre sadece bir basitleştirme değil, aynı zamanda apaçık olarak bilimin yanlış sergilenmesi.

Barron, medyanın eşcinselliği genetik bir hata olarak gösterdiğini ve bu tür haberlerin alçaltıcı olmaktan apaçık tehlikeli olmaya doğru gittiğini söylüyor. Geniyle oynanmış dişi bir farenin bazı tipik erkek davranışları sergilediği bir araştırmayla ilgili habere The Telegraph’ta atılan “Dişi fare, geni yok edilerek lezbiyene dönüştürülebilir” başlığını örnek gösteren Barron ekliyor: “Eğer bir mutasyonla eşcinsel davranışlara sebep olunabilir diyorsak, bunun bir patoloji olduğunu söylemiş oluruz. Bu eşcinsellikle ilgili doğru veya olumlu bir mesaj değildir; aksine homofobik davranışları ciddi olarak körükleyebilir.”

Barron koçların cinsel davranışlarının incelendiği bir diğer araştırmanın medyada “Brokeback koyunları (Brokeback Mutton)” ve “Gey koyunlar eşcinselliği açıklamaya yardımcı olabilir” gibi başlıklarla yer bulduğunu, medyadaki haberlerin, araştırmanın koyunlardaki eşcinselliğe çare amaçlı olduğunu ve bunun da insanlardaki eşcinselliği yok edecek bir yol olabileceğini ileri sürdüğünü söylüyor.

Çifte açmaz
Dr. Joan Leach (The University of Queensland) ise, Barron ve Brown’un verdiği haber örneklerinin bazılarının çirkin olduğuna katılmakla birlikte, bilimsel araştırmalarla ilgili doğru haberlerin rekabetçi medya ortamında haber değeri taşıdığının kanıtlanması gerektiğini söylüyor. Barron ve Brown’un örnek gösterdiği haberlerle ilgili suçlanması gerekenin sadece medya olmadığını ekliyor. Ona göre basın sözcüleri ve basın bültenleri, araştırmalar hakkındaki mesajları şekillendirmekte büyük rol oynuyor.

Leach bunun yanında bilim insanlarının kendi araştırmalarının etkileriyle ilgili düşünmeye zorlandığını ve araştırmalarını genel halka hitap edecek şekilde ilginçleştirmelerinin söylendiğini de ifade ediyor. 

Kaynak:
 “Reports on ‘gay’ animal research criticized”, http://www.abc.net.au/science/articles/2012 /08/09/3562615.htm.
Hazırlayan: Nihan Avcı (bilimvegelecek.com.tr)


Etiketler: medya
İstihdam