09/04/2010 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL tarafından yürütülen ve Hollanda

Medyada Homofobiye Son Kitabı Çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL tarafından yürütülen ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı Bünyesinde Sosyal Dönüşüm Programı (MATRA) tarafından finansal olarak desteklenen çalışma kapsamında, 2009 yılına ait, “Medyada Homofobiye Son” kitabının basımı tamamlandı.
 
Bu kitabın hazırlanışı aşamasında, 190 gazete ve dergide yayımlanmış, içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 3645 adet haber tarandı. Belirli 18 kategori üzerinden haberlerin kategorizasyonu yapıldı. Bu kategoriler medyanın LGBTT bireylere yönelik yaklaşımını analiz etmeye yönelik, olumlu ve olumsuz kategorilerden oluşuyordu. Olumlu kategoriler; LGBTT Örgütlerin ve Uzmanların Görüşleri Var, İnsan Haklarına Saygılı ve Duyarlı, Eşcinsellikle İlgili Olumlu Rol Model İçeriyor, Mağdurun Kimliği Gizli Tutuluyor, LGBTT Bireyleri Olumlu Yönde Bir Yönlendirme Var, LGBTT Dışı Konularda LGBTT Bireylerin Fikri Alınmış olmak üzere 6 kategori içeriyordu. Olumsuz kategoriler ise; LGBTT bireyler cinsel obje olarak sunuluyor, LGBTT bireyler ve olaylar kriminalize ediliyor, Eşcinselliğe ilişkin stereotipleri besliyor, Haberin dili homofobik, LGBTT bireylere yönelik şiddet meşrulaştırılıyor, LGBTT bireyler karikatürize edilmiş, Mağduru küçük düşürücü fotoğraf var, Sadece saldırganın ifadesiyle haber yapılmış, Kullanılan görseller önyargıyı besliyor, Kullanılan kelimeler yanlış, Nefret söylemi yayıyor, Başka gruplara ayrımcılık yapmak için eşcinsellik kullanılıyor olmak üzere 12 kategori içeriyordu.
 
Haberlerin kategorizasyon sonrası dağılım grafiklerini, 1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2009 arasında 12 aylık medyada eşcinselliğin temsiline ilişkin yapılan detaylı inceleme sonuçlarını ve günümüz medyasının LGBTT açısından eleştirisini “Medyada Homofobiye Son” kitabında bulmak mümkündür.
 
2009 yılı verilerini içeren “Medyada Homofobiye Son” kitabı Kaos GL Kültür Merkezi’ nden edinilebilir.


Etiketler: medya
İstihdam