04/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin 2009 yılını kapsayan “Medyada Kadın” başlıklı raporuna göre, kadının basında en fazla yer aldığı konu “şiddet ve taciz” haberleri.

Medyada Kadın, 'Şiddet' ve 'Taciz'le Öne Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Medya Takip Merkezi (MTM)’nin 2009 yılını kapsayan “Medyada Kadın” başlıklı raporuna göre, kadının basında en fazla yer aldığı konu “şiddet ve taciz” haberleri. İşte her gün 1600’ü aşkın gazete ve dergi taranarak hazırlanan rapora göre medyada kadın haberleri...
 
Medya Takip Merkezi (MTM), 2009 boyunca basında kadına dair yer alan tüm haberleri analiz ederek “Medyada Kadın” başlıklı bir rapor hazırladı.
 
Rapora göre kadının basında en fazla yer aldığı konu “şiddet ve taciz” haberleri. Kadın, gazete ve dergilerde yayınlanan haberlerin %40’ında şiddet, taciz, tecavüz, cinayet gibi 3. sayfa haberleriyle yer buluyor.
 
Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırma raporuna göre, basının kadının iş dünyasındaki yeri ve başarılarına ilgisinde geçen yıla oranla artış tespit edildi. Kadın, haberlerin %22’sinde iş hayatıyla ilgili konularla basında yer buldu.
 
Siyaset arenasında kadının sesi yükseliyor
Siyaset dünyasında da sesi yükselen kadın, basın yansımalarının %11’inde siyaset ile ilgili haberlere konu oldu. Medya Takip Merkezi’nin 2009 yılı “Medyada Kadın” başlıklı raporuna göre kadına yönelik eğitimler, gelişimini ve sosyal hayata katılımını teşvik eden projeler ve çalışmalar da basının yakın markajındaydı. Kadın, haberlerin %10’unda, eğitim ve kadını desteklemeye yönelik çeşitli çalışmalar ile basında yer buldu.
 
Kültür-sanat ve sporda “kadının adı yok”
Kadının medyada yer aldığı konuların araştırıldığı raporda, kadına yönelik yapılan ve yapılması talep edilen yasal düzenlemeler, kadın-erkek eşitliği, kültür-sanat ve spor dünyasında kadının yeri ve başarıları gibi konular, “diğer” başlığı altında değerlendirildi. Raporda dikkat çeken bir diğer detay ise, kadının kültür-sanat ve spor haberlerinde çok az yer bulması oldu.
 
Kadın ile ilgili haberlerin neredeyse üçte biri "olumsuz"
Medya Takip Merkezi’nin “Medyada Kadın” raporuna göre gazete ve dergilerde kadın ile ilgili yayınlanan haberlerin %39’u “olumlu” haberlerden oluşurken, %37’si ise “olumsuz” haber ve yazılardı.
Gazetelerin 1. sayfalarında “kadın”
Gazetelerde yayınlanan kadın ile ilgili haberlerin %16’sı, gazetelerin 1. sayfalarında yer buldu. 1. sayfaya taşınmaya değer bulunan “kadın” haberlerinin yüzde 39’u “şiddet ve taciz” haberlerinden oluşurken, yüzde 23’ü iş dünyası ve yüzde 13’ü de siyaset haberleriydi.


Etiketler: medya
nefret