22/08/2009 | Yazar: Anıl Üver

Berlin’de şampiyonluk kazanan Güney Afrikalı atlet Semenya’nın cinsiyetine dair tartışmalar ülkesinde de sürüyor.

Berlin’de şampiyonluk kazanan Güney Afrikalı atlet Semenya’nın cinsiyetine dair tartışmalar ülkesinde de sürüyor.

Trans haklarını savunan Güney Afrika’nın insan hakları örgütü Gender DynamiX yaptığı açıklamada, özellikle radyo DJ’leri ve yazılı basının tarzına dikkat çekti ve ‘kahraman’ olarak adlandırdığı atletin cinsiyet tartışmalarının Güney Afrika medyası tarafından ele alınışının ‘utanmazca’ olduğunu belirtti. 

‘Çünkü o cinsiyet sınırlarını zorluyordu’
 
Medyanın tarzının nefret suçlarına yol açtığını söyleyen örgüt, Güney Afrikalı yıldız bir sporcunun geçen sene nefret cinayeti nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatıyor.
 
‘Banyana futbol takımı yıldızı Eudy Simenale kendisinden beklenen toplumsal cinsiyet kalıplarına uymadığı için öldürüldü. Medyamız, elinde altın madalya ile evinde dönecek olan yeni kahramanımızın hayatını da mı tehlikeye atıyor?’
 
Medyanın cadı avı
 
Semenya’nın cinsiyetini tanımlamaya çalışarak bir tür cadı-avcılığı yapıldığını belirten örgüt, halka ve medyaya neden övünmediklerini soruyor?
 
‘Radyolarda DJ’ler Semenya’nın kesip biçtikleri kişiliğini cinsel organına indirgeyerek teşhir ediyorlar.’
 
Gender DynamiX’ten yapılan açıklamada, ‘kadın ve erkek bedenlerinin bu kadar kolaylıkla alay malzemesi olarak ele alınıp toplumsal cinsiyet algıları yüzünden nasıl bir gülünç manzara yaratıldığı’ belirtildi.
 
Gender DynamiX çalışmalarını transgender, transseksüel ve genel olarak toplumsal cinsiyet normlarına uymayan kişiler üzerine yoğunlaştırıyor. Güney Afrika’da homofobiye ve transfobiye karşı savaşan sivil toplum örgütleri çalışmalarıyla siyah lezbiyenlerin ‘tedavi edici tecavüzler’ yoluyla öldürülme vakalarını ortaya çıkarmışlardı.
 
Gender DynamiX bu nefret suçlarının sadece farklı cinsel kimliklere yönelik değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet kimlik normlarına uymayan kişilere karşı da işlendiğini belirtiyor. Cape Town’da Saartjie Baartman Merkezi’nin koordinatörlerinden Ilse Ahrends, ‘Kahretsin! Banyana-Banyana takımı ulusal futbolcusu Eudy Simelane cinsel kimliği nedeniyle öldürüldüğünde medya neredeydi?‘ diye soruyor.
 
‘Toplumsal cinsiyet kimliklerine uymayanlar sadece geyler ve lezbiyenler değil. Bu ifade, fiziksel görünümleri, kalıplaşmış toplumsal cinsiyet kimliklerine uymayanları kapsıyor. Genel olarak insanlar, cinsel kimlik çelişkileri karşısında şaşırıyorlar ve olumsuz tepki gösteriyorlar. Tıpkı Castor Semenya davasında olduğu gibi. Semenya gibi toplumsal erkeklik ve kadınlık algılarımıza meydan okuyan kişilerle karşılaştığımızda öfke ve korku ile tepki veriyoruz. Bu pek çok Güney Afrikalı’nın gündelik yaşamında karşılaştığı bir gerçek.’
 
Gender DynamiX üyelerinden Simone Heradien, ‘nefret söylemleriyle halkı tahrik eden medya ve toplumsal mekanizmalar tarafından sürekli kontrol ediliyoruz. Ruanda’daki soykırımda radyonun payını da unutmamalıyız‘ dedi.(AE)
 

Etiketler: medya
İstihdam