02/02/2021 | Yazar: Aslı Alpar

UNESCO’dan Poni Alice JameKolok, nefret söyleminin yükselişe geçtiği dönemlerde medyanın etik ilkeler ve özdenetimle neler yapabileceğini anlatıyor.

Medyanın nefret söylemine karşı yapabileceği bir şeyler var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eser: David Gothard

Bir gruba, ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleri genellikle “nefret söylemi” olarak adlandırılır.

Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, ifade özgürlüğü kapsamında değil. Ancak nefret söyleminin gündem haline gelmesi ile bu söylemi haberleştirmek zorunda kalan gazetecilerin yapabileceği bir şeyler var.

UNESCO’dan (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Poni Alice JameKolok'un nefret söyleminin yükselişe geçtiği dönemlerde medyanın etik ilkeler ve özdenetimle neler yapabileceği metnini derledik.

Medya etiği eğitimi

Gazeteler ve haber portalları, tüm çalışanlarına medya etiği eğitimi vermeli. Gazetecilerin, hak ve özgürlüklerle ve barışçıl toplumların yaratılması ve teşvik edilmesindeki rollerine odaklanmasını sağlayın.

Gazeteciler, nefret söylemini tespit etmek ve nefret söylemi mesajlarına karşı koymak için bilgi ve becerilerle donatılmalıdır.

Çatışma değil çeşitliliğe dair farkındalık haberleri yapın:

Gazeteciler, çok kültürlü bilinçlendirme kampanyaları, kültürlerin ve geleneklerin çeşitliliği hakkında bilgi ve saygıya vurgu yapmalı. Gazeteciler bu konuda profesyonel standartlar uygulamalı ve köşe yazılarıyla kamuoyunu bilgilendirmeli.

Sosyal medyayı düzenleyin:

Basın özgürlüğüne dair içeriklere yer verin.

Mağdurları ve tanıkları nefret söylemiyle ilgili suçları bildirmeye teşvik edin:

Nefret söylemi büyük ölçüde görünmez kalır çünkü mağdurlar şikayet mekanizmalarından haberdar olmayabilir ya da tercih etmeyebilir. Vakaları nereye bildireceğini bilmiyor veya hatta nefret söyleminin kurbanı olduklarını anlamıyor dahi olabilirler. Bu konularda bilgilendirici içerik girin.

Nefret suçlarına karşı cezasızlığın sona erdirilmesi:

Nefret suçlarına karşı cezasızlıkla mücadelede, haber odalarının da izleme ve değerlendirme birimleri kumasıyla güçlenebilir.

Bu birimler daha sonra nefret söylemi eğilimlerini izlemek, raporları derlemek ve bunları kilit kurumların ve sivil toplumun dikkatine sunabilirler.

 


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam