28/10/2010 | Yazar: KAOS GL

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) ile Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), tecavüzün sıradanlaştırılmasına ve magazin malzemesi yapılmasına izin verilmemesini istedi.

Medyaya, Hükümete, Yargıya Çağrı: Tecavüz Suçtur, Ortak Olmayın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) ile Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), tecavüzün sıradanlaştırılmasına ve magazin malzemesi yapılmasına izin verilmemesini istedi.
"Fatmagül'ün Suçu Ne?" adlı dizinin yayına girmesi ile tecavüzün giderek bir magazin malzemesine dönüştüğünü, bunun örneklerinin her geçen gün arttığını belirten açıklamada, Ali Poyrazoğlu'nun "Gölgede Muhabbet" adlı programında tecavüz sahnesinin bir futbol maçı gibi ele alındığı ve komedi unsuru haline getirildiği hatırlatıldı.
TPD ve CETAD, meslek örgütlerinin ve yasal mercilerin, şiddete - tecavüze ortak olan, şiddet eylemlerini öven ve teşvik eden programlarla ilgili harekete geçmesi için çağrıda bulundu.
Cinsel şiddet yaygın, mağdurlar gizleniyor
Türkiye'de cinsel şiddetin oldukça yaygın olduğunu ancak mağdurların dışlanma, damgalanma, aşağılanma ve suçlanma kaygısıyla yaşadıkları şiddeti gizlediğini vurgulayan açıklamada, hükümeti, medya kuruluşlarının ve yargı kurumlarının kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele için etkili politikalar geliştirmesi de istendi.
CETAD Genel Başkanı Dr. Nesrin Yetkin, TPD Kadın Ruh Sağlığı Bilimsel Çalışma Birimi Koordinatörü Dr. Şahika Yüksel, TPD Cinsellik ve Cinsel Sorunlar Bilimsel Birimi Koordinatörü Dr. Ejder Akgün Yıldırım ve TPD İnsan Hakları ve Etik Bilimsel Çalışma Koordinatörü Dr. Doğan Şahin imzasıyla yayımlanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
* Toplumda özellikle de kadınların maruz kaldığı cinsel şiddetin sıradan bir olaymış gibi sunulması, mizah malzemesi yapılması ve pornografik uyarıcı eylem gibi kullanılması cinsel şiddet suçunun yaygınlaşmasına ve onay görmesine neden olmaktadır.
* Fiziksel, cinsel, duygusal, sosyal ve ekonomik şiddetin yoğunluğu artarken medya kurumlarına büyük sorumluluk düşmektedir.
* İzlenme kaygısı ile hazırlanmış bazı programlar kadına yönelik şiddeti özendirmekte, sıradanlaştırmakta, normalleştirmekte, toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirmekte ve desteklemektedir.
* Medya kurumlarının şiddetin ve toplumsal cinsiyet rollerinin yoğun olduğu ve temsil edildiği programlara, reklâmlara, dizilere, filmlere, yarışmalara yer vermemeleri, toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
 
Hükümete ve yargıya da görev düşüyor
* Gerek kurumlar gerek toplum tecavüz mağdurunu korumalı desteklemeli ve suçun önlenmesi için gerekli tedbirleri ivedilikle almalıdır.
* Çok ağırlıklı olarak kadınların maruz kaldığı cinsel şiddet ile eğlenmek yerine kadının bedeninin tek sahibinin kendisi olduğu kabulünden yola çıkarak; kadını ve bireyi şiddetten koruyan, önleyici ve koruyucu politikalar geliştirilmelidir.
* Özellikle cinsel şiddet mağdurları için cinsiyete duyarlı ilk başvuru merkezleri ve sosyal destek kurumları oluşturulmalıdır. Kadın ve erkek eşitliği temelinde kadın hakları geliştirilmeli, bu bir devlet politikası olmalıdır.
* Kadının sağlığı, yaşamı ve hakları güvence altına alınmalı, cinsel suçlar indirime uğramamalı, tahrik indirimi hafifletici neden gibi bahanelerle suç dolaylı olarak onaylanmamalıdır. 

Etiketler: medya
İstihdam