13/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı kitaplarda kadına karşı şiddet onaylanıyor ve kadına, aileye, cinsel yönelimlere karşı sorunlu ifadeler yer alıyor.

Meğer Bakanlık Lezbiyenliğin Sebebini 97’de Açıklamış! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı kitaplarda kadına karşı şiddeti onayladığı gibi kadına, aileye, cinsel yönelimlere karşı oldukça sorunlu ifadeler yer alıyor.
 
Taraf gazetesinde Tuğba Tekerek’in hazırladığı habere göre kitapların çoğu 1997-1998 yıllarında hazırlanmış ama AKP döneminde de ayrımcılık içeren kitaplar yayımlanmış.
 
Kadına şiddetin önüne geçmek amacıyla yasa tasarısı hazırlayan, medyadan orduya çeşitli alanlarda kadın konusunda yeni bir anlayış yerleştirmeyi hedefleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde bulunan kitaplarda şu ifadelere yer veriliyor:
“Dayak olayı sebepsiz ortaya çıkmaz.” “Anne yemek yapması gerektiği halde yapmamıştır.” “Aile reisinin eve geldiği zaman kızmaya en müsait olduğu zamandır. Neden? Çünkü yorgunluk vardır, açlık vardır, günün gerginliği vardır...”

www.aile.gov.tr adresindeki siteye girip Kurum Yayınları bağlantısına tıkladığınızda Bakanlık tarafından çıkartılan çeşitli yayınlara ulaşıyorsunuz. Bu yayınların içinde kadına, aileye, cinsel yönelime ilişkin tartışmalı ifadeler yer alıyor.

“Dayak Sebepsiz Ortaya Çıkmaz”
‘Sorunlu Aileler’ isimli kitabın ‘Dayak’ bölümünde “Unutmamak lazımdır ki dayak olayı sebepsiz ortaya çıkmaz. Kliniğimize yapılan başvurular göstermiştir ki eşlerden birinin gergin, sinirli anında karşısındaki genellikle anlayışla sevgiyle cevap vermemektedir” cümleleri yer alıyor. Dayak için “Gerçi sebep ne olursa olsun (...) yine de hatadır” deniyor ancak “En doğrusunun, böyle bir ortam hazırlanmaması için tedbir almak” olduğu belirtiliyor.

Aldatma konusunda da yine aldatılanın sorumluluğuna dikkat çekilip “Eşin ilgisizliği uzun süre devam edip, çeşitli uyarılara rağmen ilgisizlik önlenemeyince, uyarı yapan, eşini ikinci plana itmek zorunda kalmıştır” deniyor.

Lezbiyenliğin sebebi bulundu!
‘Kadının Sağlık Kılavuzu’nda ise lezbiyenlik ‘hastalık’ olarak tanımlanarak nedeni şöyle anlatılıyor: “Kaba ve egoist erkeklerle, küçük yaşta evlendirilen çocuk annelerde en önemli cinsel problem lezbiyenliktir. Bu durum düşünceleri düzeltilince normale dönebilir”
 
Sözkonusu kitapların gündeme gelmesinin ardından bianet’ten Işıl Cinmen Bakanlığa ulaştığını ve “Bu tür cinsiyetçi yaklaşımların taranmasıyla ilgili bir çalışma yapılıyor. Bu bakanlıkla birlikte kadın konusuna bakışta önemli değişiklikler olduğu açık. Bu tespitlerle birlikte yeni bir düzenlenme için çalışıyor” yanıtını aldığını belirtti. Ayrıca Bakanlık’tan Fatma Şahin’in konuyla ilgili bir açıklama yaptığı ve kitapçıkların kısa sürede siteden kaldırılıp arşive koyulacağı bilgisi verildi.
 
Şahin, Antalya’da yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Erkeklerdeki ataerkil, geleneksel bakış açısını değiştirmemiz lazım. Bunun için büyük bir mücadele ve dönüşüm gerekiyor. Temel eğitimde, sosyal bilgilerde babayı gazete okutup anneyi mutfakta tutan bir eğitim sistemi devam ettiği sürece bunlar çözülemez. İşte bu yüzden Talim Terbiye Kurulu’nda ’Toplumsal Cinsiyet Komisyonu’ oluşturuldu. Bütün kitaplara bakılıyor."

Etiketler: kadın
İstihdam