30/06/2015 | Yazar: Kaos GL

Meis Sitesi’nde trans kadınlara linç girişimlerine ilişkin davanın 6. duruşması yarın 10.30’da Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Meis Sitesi davası yarın görülecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Meis Sitesi’nde trans kadınlara linç girişimlerine ilişkin davanın 6. duruşması yarın 10.30’da Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dava sürecinde avukat desteği sağlayan SPoD LGBTİ, duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
 
Avcılar Meis Sitesi’nde transların barınma ve yaşam hakkına dönük saldırılara ilişkin davanın 6. duruşması yarın (1 Temmuz Çarşamba) 10.30’da Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
 
SPoD LGBTİ’den avukatların linç girişimine maruz kalan transların savunuculuğunu üstlendiği dava bir süredir basına kapalı görülüyor. Duruşmalar yoğun polis ablukası altında geçiyor.
 
SPoD LGBTİ, içeriye alınmasa da insan hakları savunucularını yarın da trans kadınların yanında olmaya çağırıyor:
 
“Haziran 2012′den itibaren Avcılar’daki Meis Sitesi’nde yaşayan trans kadınlar büyük bir nefrete maruz kaldılar. Transları Avcılar’dan kovmak üzere örgütlenen kalabalıkların yarattığı linç atmosferini, kitlesel nefret ve şiddet ile ahlaki gerekçelere dayandırılan şiddete sitede yaşayan trans kadınlar meydan okudu.
 
“Dava, SPoD Avukatı Rozerin Seda Kip ve Av. Fırat Söyle tarafından takip edilmektedir. Her duruşmaya destek vermeye gelen aktivistler içeri alınmamalarına rağmen gelmeye devam ettiler. Bu duruşmada da onları yalnız bırakmayalım ve bu mücadeleye destek verelim.”
 
5. duruşmada ne olmuştu?
 
Meis Sitesi’nde yaşanan saldırılar ve “basın açıklaması” adı altındaki linç girişimlerine katılan kişilerin yargılandığı davanın beşinci duruşmasında sanık E.F’nin hakkındaki yakalama kararının iki celse arasında infaz edildiği anlaşıldı.
 
Dava sanıklarından H.E’nin avukatı ise müvekkilinin aklî durumunun yerinde olup olmadığına ilişkin rapor olması gerektiğini öne sürdü. 6 Mayıs’ta başka bir davaya yönelik adli tıp raporu almak üzere randevuları olduğunu belirterek raporun davaya eklenmesini talep etti.
  
Av. Fırat Söyle ise bu talebe karşı çıkarak, “Sanık daha önceden ruhsal bunalım geçirse bile olaylar sırasında akli dengesinin yerinde olduğu çok açıktır. Raporun davaya eklenmesi gereksizdir” dedi. Söyle duruşmanın basına kapalı olmasını da eleştirdi.
 
Translara dönük linç girişimlerini örgütlemekle suçlanan sanıklardan T.S. ise davanın haber yapılmasını istemediğini söyledi. “Duruşmanın basına kapalı yapılmasını istiyorum. Bunlar haber yapılması taraftarı olduğundan açık olmasını istiyorlar. Aile huzurum bozuluyor” dedi.
 
Nefret suçu olan bu saldırıların mevcut yasalar itibariyle kayda bu şekilde geçmeme ihtimali yüksek olsa da sanıkların ceza almasına kesin gözüyle bakılıyor. Yaklaşık 165 sayfalık bilirkişi raporu da, “hakaret ve tehdit” olduğunu doğruluyor. 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam