07/12/2015 | Yazar: Kaos GL

Mekan Artı, eski sahnesini kapattıktan sekiz ay sonra yeni sahnesine kavuşuyor. Yeni sahne, Aralık-Ocak aylarında çeşitli tiyatro gruplarından on beş oyunu ağırlıyor.

Mekan Artı yeni sahnesine kavuşuyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mekan Artı, eski sahnesini kapattıktan sekiz ay sonra yeni sahnesine kavuşuyor. Yeni sahne, Aralık-Ocak aylarında çeşitli tiyatro gruplarından on beş oyunu ağırlıyor.

Kısa bir süre önce Çemberlitaş’taki tarihi Şafak Sinemasının salonlarından birini kiralayan, 80’lerde Lubunya Olmak ve 90’larda Lubunya Olmak oyunlarıyla bilinen Mekan Artı ekibi İstanbul’daki sanat yolculuklarına devam edeceklerini ve yeni sahnelerini çağdaş bir performans sanatları merkezine dönüştüreceklerini duyurmuştu.

Tarihi yarımadada tarihi bir sinema salonunun içinde açılacak sahne için ekip “Değişimin ilerisini arıyoruz... Dönüşümün bizden olanını oluşturmaya çalışıyoruz. Çemberlitaş'ta yeni bir buluşma noktası oluşturuyoruz” diyor.

Mekan Artı’nın yeni sahnesi şimdiye kadar oluşturdukları seyirci kitlesi ve sanat severlerin de desteğiyle 19 Aralık’ta açılıyor. 19 Aralık’tan 29 Ocak’a kadar Mekan Artı sahnesi on beş ayrı tiyatro grubunun destek oyunlarına ev sahipliği yapıyor. Bu tarihler arasında Mekan Artı’da konuk grupların oyunları gibi Tiyatro Artı’nın oyunları (Şahmeran’ın Bacakları, 80’lerde Lubunya Olmak, 90’larda Lubunya Olmak ve Sesler) da sergileniyor. Açılış ayında Mekan Artı toplamda yirmi dokuz etkinliğe yer veriyor.

Mekan Artı, tiyatro severlerin etkinlikleri takibinde kolaylık sağlaması için Sezonluk Abonelik, Sezonluk Öğrenci Abonelik, Arada Bir Abonelik seçenekleri de sunuyor.

Mekan Artı’nın yeni sahnesi ve abonelikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için www.mekanarti.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. 19 Aralık’tan itibaren de Mekan Artı ekibini “Divanyolu Caddesi, Darüşşafaka Sitesi, Şafak Sineması içi Çemberlitaş” adresinde ziyaret edip, etkinlik takvimleri ve oyun broşürleri edinebilirsiniz.

Mekan Artı'nın Aralık-Ocak programı şöyle:

19 Aralık 80’lerde Lubunya Olmak – Tiyatro Artı

İzmir’de faaliyet gösteren Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin 2012 yılında yayınladığı aynı adlı kitaptan uyarlanan oyun Ufuk Tan Altunkaya tarafından sahneye uyarlandı. Tamamen, gerçekleştirilen söyleşilerden oluşan metinde, hiç bir değişikliğe gidilmeden, trans bireylerin kendi kelimeleri ile sahne uyarlaması gerçekleştirildi.

Metin: Siyah Pembe Üçgen Derneği İzmir
Uyarlama/Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya 
Proje Koordinasyon:Didem Kaplan 
Proje Danışmanı:Ozan Ünlükoç 
Proje Asistanı:Ömer Kaan Aydın 
Tema Müzik:Emre Akad 

Oyuncular
Ayşe Gülerman
Burcu Şeyben
Elit Çam
Neşem Akhan 

21 Aralık İncognito

Bekleyen insanlar…
Merakı, beklentileri, sorgulamaları, yanılgıları, soyluluğu, yüceliği, kirliliği, akıl ermezliği, bilgeliği, sevgisi, kini, yarattıkları, yarattıklarına olan tutkusu, yok oluşu.
Bilinmeyen gizemli bir bekleyiş.
Mademki buradayız, bari bir şeyler yapalım…

Tasarlayan ve Yöneten: Fehmi Karaarslan

Oyuncular
Derya Yıldırım
Düzgün Aslan
Hüseyin Urcan
Seza Güneş
Volkan Çıkıntoğlu

22 Aralık Şahmeran’ın Bacakları – Tiyatro Artı

Tiyatro Artı, seyircisini bir masala ortak olmaya çağırıyor! Şahmeran'ın masalına...
Peki nedir bu Şahmeran'ın masalı? Kimdir Şahmeran?

Yüzyıllardır ne anlatır köy kahvelerinin kerpiç duvarlarından, cümle taşra illerinin kıraathanelerine uzanan görkemli ve gezgin sureti? 

Kırlent yüzlerinden, karyola eteklerine dek nakışlanan Şahmeran ne anlatır bu insanlara? 

Nedir Şahmeran hikayesinin bağrında sakladığı zehir? 

Bu zehir ki bin yıldır bir masal tadında ağızdan ağıza yayılıp durur.

Metin: Murathan Mungan
Uyarlama/Konsept/Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya
Proje Koordinasyon: Didem Kaplan
Proje Asistanı: Ömer Kaan Aydın
Kostüm Tasarım: Zeliha Altunkaya
Multimedya Tasarım: Zeki Elveriş
Teknik Yönetim: Ahmet Özer

Oyuncular:
Cansu Dağ
Elit Çam
Gülay Hayır
Mehmet Ali Gümüş
Murat Baykan

23 Aralık Sesler - Tiyatro Artı

Ariel Dorfman'ın "Karanlığın Ötesinden Gelen Sesler" adlı oyunundan sahneye uyarlanan Sesler, Gana'dan Hindistan'a; Afrika'dan Türkiye'ye kadar dünyadaki insan hakları suçlarına maruz kalmış ve mücadeleye devam eden insanların gerçek hikayelerini seyirciyle buluşturuyor. 

Oyunun kurgu ve montajını belge ve görüntülerle zenginleştirerek sahneleyen Mekan Artı , suçun ve insan hakkı ihlalinin sıradanlaştığı dünyada mücadeleye devam eden insanların ortak endişesini anlatıyor: insanların onları gerçekten umursamaması…

Tiyatro Artı, insan hakları mücadelecilerinin hayatına, karanlığın ötesinde olanlara ışık tutuyor. Cesaret tek bir sesle başlar… Biz yapmamız gereken şeyi yaptık… Asıl önemli olan, bundan sonra yapacaklarımız…

Metin: Ariel Dorfman
Çeviri: Sanem Öge
Kurgu-Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya
Oyuncular: Serpil Bilgil, Murat Baykan
 

Cambazın Cenazesi - ikincikat

"Ölüm de bir dünya işi. Rahmete giden artık yalnızdır. Cambaz'ın ne anası babası, ne evladı, ne şapkası elbisesi var. Konuşacak arkadaşı, okuyacak gazetesi, dişleri, bahçesi, evi... Her şeyi bu tarafta kaldı. Cambaz gidiyor, hayat onun konuşmadığı bir dilden devam ediyor. Bir takla daha atamadı; Cambaz Rasim dün gece öldü!"

Proje tasarım: Sami Berat Marçalı
Yazan: Firuze Engin
Yöneten: Berfin Zenderlioğlu
Yardımcı yönetmen: İbrahim Halaçoğlu
Oynayanlar: İbrahim Halaçoğlu, Seda Türkmen
Süre: 90 dakika
Dekor tasarımı: Jesse Gagliardi
Işık tasarımı: Alev Topal
Kostüm tasarımı: Hilal Polat
Afiş illüstrasyonu: Firuze Engin
Fotoğraf, video: Onat Esenman

26 Aralık Avzer – Mek’an

Mek'an'ın 2014 yılında çıkardığı oyundur. Oyun, büyük bir direniş hareketini bir sokak çocuğunun gözünden anlatır. Avzer/Mustafa, annesinin üç yaşında yetiştirme yurduna bıraktığı bir çocuktur. Büyüdüğünde yurttan kaçıp sokaklarda yaşamaya başlar. Sakarya'da o zamanlar tadilatta olan belediye binasında yatıp kalmaktadır. Bir gece sabaha karşı uyur ve uyandığında bambaşka bir Kızılay'la karşılaşır. Çok anlamaz ne olduğunu, hiçbir zaman da anlamaya çalışmaz. Kalabalığa, kalabalığın taşıdığı coşku ve kardeşlik atmosferine teslim olur.

Fakat Avzer/Mustafa'nın asıl hikâyesi, kız ve oğlanla tanışınca başlar. 

Yazan: Şamil Yılmaz 
Yöneten Cansu Yumuşak 
Oynayan: Ahmet Melih Yılmaz

28 Aralık Hakiki Gala – Tiyatrotem

tiyatrotem’in oyunu “Hakiki Gala”, günümüzün rating yapan ve çok tartışılan televizyon programları, sağnak halinde yağan 3.sayfa haberleri, insanlardaki kendini tüm çıplaklığıyla toplumun zalim seyrine sunarak karizma oluşturma çabası üzerine kotarılmış bir komedi.

Yazan: Ayşe Bayramoğlu
Yöneten: Çetin Sarıkartal
Sahne Tasarımı: Zekiye Sarıkartal
Görsel İletişim tasarımı: Behiç Alp Aytekin
Oyuncular: Ayşe Selen, Şehsuvar Aktaş

4 Ocak MÜZİKAL BAHANE / Nebi Bilgi ile Müzikli Güldürü Varyete

Sidikli Kasabası Müzikali, The Musical Come The Back ve Dorian Müzikali başta olmak üzere Türkiye'nin en önemli müzikal performanslarından tanıdığımız Nebi Birgi ile Müzikallerin ve Kahkahaların eşlik ettiği, samimi ve tekrarı olmayan bir gece...

Piyano: Orkun Zafer Özgelen 
Vokal: Angel Renee Lofton

Konsept / Genel Sanat Yönetmeni: Fatih Pestil

"Bu bir Tiyatro Bahane ve Müzikalci ortak yapımıdır..." 

5 Ocak Sorunlu İnsan Kaynağı – Lokstoff – Altıdan Sonra Tiyatro

Uluslararası bir STK olan RHR’ın (Responsible Human Resource / Sorumlu İnsan Kaynağı) davetini kabul ederek bu akşam bize katıldığınız için teşekkür ederiz. Cesur olun, geniş düşünün, radikal tekliflere açık olun. Dünyada sizin durumunuzdaki yüzlerce insanın geçtiği süreçten geçiyorsunuz ve isterseniz oyuna yeniden katılabilirsiniz. Alternatifler arasından sizin seçeceğiniz bir yerde. Mucize vaat etmiyoruz. Ama global teklifimiz yüzde yüz çözüm odaklıdır.

En uygun teklifi yapabilmek için önce sizi tanımamız gerek. Küçük gruplar halinde. Merak etmeyin sıra size de gelecek. Biliyoruz sabırsızlanıyorsunuz. Biliyoruz bu durum başlarda gururunuza dokunuyordu. Bazılarınız çabalamayı temelli bıraktı. RHR olarak sizi anlıyoruz.

Yazan: Yaman Ömer Erzurumlu
Yöneten: Wilhelm Schneck & Yaman Ömer Erzurumlu
Oynayanlar: Cemre Buğra Ün / Kardelen Yüceşan , Erkan Kortan, İhsan Dehmen, Onur Tuna, Yaman Ömer Erzurumlu

Ses Tasarım: İhsan Dehmen
Kostüm Tasarım: Altıdan Sonra Tiyatro / Lokstoff
Yönetmen Yardımcıları: Kathrin Hildebrand, Sena Doruk, Doğa Uğurel
Fotoğraflar: Yücel Kurşun

6 Ocak Açık – Sarı Sandalye

“Dar gelmeseydi vermezdim ya!”
Kristiana sokaklarında her şey gayet iyidir, müthiş bir hava, ilham, güzel kadınlar, yardımsever insanlar… Kahramanımız umut dolu, doludizgin yazarlık kariyerinin basamaklarını tırmanır… Etraftaki herkes , her şey kahramanımızın macerasına biraz daha heyecan katar ve hayatı durdurulamaz bir akışa girer…”Böylesine günlük güneşlik bir günde insanın yanında biraz da yiyeceği olsaydı!”

“Açlık” , insan ilişkilerinin karmaşıklığını, insan topluluklarında ortaya çıkan zalimlikleri, bir genç yazarın trajik hikâyesi üzerinden anlatır.

Yazar: Knut Hamsun
Çeviren: Behçet Necatigil
Yöneten: Doğa Nalbantoğlu
Özgün Müzik: Berk Kalyoncu
Afiş Tasarım: Elif Acar
Işık Tasarım: Ufuk Karagöz, Doğa Nalbantoğlu
Dekor-Kostüm Tasarım: İlayda Kular
Dış Göz: Ufuk Karagöz, Mithat Ozan Küren
Yönetmen Yardımcısı: İdil Sarba
Fotoğraflar: Özgen Özgür Yıldırım

Oynayanlar: Şeyiba Ceren Ülgen, Nazlı Ceren Tekeli, Canan Günaştı, Emirhan Altunkaya, Berk Kalyoncu

7 Ocak İnsanlarım – Dostlar Tiyatrosu / Genco Erkal

Genco Erkal'ın, Nazım Hikmet'in yapıtlarından uyarladığı İnsanlarım, ozanın Bursa Cezaevinde geçirdiği yılların öyküsünü anlatıyor.

Oyunun kurgusu içinde, Memleketimden İnsan Manzaraları, Kuvayı Milliye Destanı, Şeyh Bedreddin Destanı, Taranta-Babu'ya Mektuplar'dan bölümler ve gene o dönemde yazılmış şiirler, mektuplar yer alıyor.

Uyarlayan, Yöneten ve Oynayan : Genco Erkal

Sahne tasarımı : Duygu Sağıroğlu

8 Ocak Babil – Emek Sahnesi/BuluTiyatro

Babil 2015 Türkiye’sinden yedi hayatı sahneye taşıyor.
BuluT ve Emek Sahnesi’nin ortak yapımı olan Babil, bugüne odaklanıyor. Oyun, dev bir inşaata dönüşmüş ülkenin, her bir köşesinde sınır tanımaksızın yükselen kulelerini mercek altına alıyor.Birbiri ardına çıklan katlarda, kimler bedeli peşin ödüyor, kartlar nasıl dağıtılıyor, kime ne düşüyor? Kuleler yükselirken neler alçalıyor? On bin basamak sonra da umut var mı?
Babil seyirciyi bugünün yeni yaşam alanına, şantiyeye davet ediyor.

Yazan&Yöneten : Ebru Nihan Celkan
Yardımcı Yönetmen : Aylin Alıveren
Dramaturg : Özlem Karadağ
Işık Tasarım : Alev Topal
Kostüm Tasarım : Çağla Yıldırım
Dekor Tasarım : Murat Duraklı & Serkan Kavurt
Müzik : Ekin Sanaç
Afiş Tasarım : Deniz Bankal
Reji Asistanları : Ercan Şekerci , Dilara Yiğit , Nazlı Durak
Teknik : Nazlı Durak , Ercan Şekerci
Oyuncular : Defne Halman , Deniz Celiloğlu, İbrahim Ersoylu , Mensur Zirek , Murat Mahmutyazıcıoğlu, Pınar Yıldırım , Zeynep Çelik Küreş
Proje Ekibi : Özge Ertem / Fatih Artvinli / Ayşe Gül Altınay
Teşekkürler : Aslı Odman , Derya Kösecioğlu

9 Ocak Disko 5Nolu – Destar Tiyatro

Bir örümcek, bir sinek, bir fare, bir köpek, bir gardiyan ve bir mahkûm tek vücutta dile geliyorlar. Aklın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan insanlık dışı bir vahşeti anlatıyorlar.

Oyun metni “Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi” ile ilgili yazılmış anı, araştırma, belgesel çalışması ve görüşmeler kaynak alınarak yazılmış kurmaca bir metindir. Oyun, reji ve oyunculuk denemeleri, sade dekoru, ışığı ve konusuyla seyirci üzerinde çok sert bir etki yaratıyor. 

Nivîskar/Yazan: Mîrza Metîn
Derhêner/Yöneten: Berfîn Zenderlîoğlu
Lîstikvan/Oynayan: Mîrza Metîn
Sêwirînerê Dikê/Sahne Tasarım: Metîn Çelik
Sêwirînerê Ronahiyê/Işık Tasarım: Alev Topal
Mûzîk: Nizamettin Ariç / Wêneyên Xewnan
Vîdeo: Pia Rönicke & Zeynel Abidin Kızılyaprak
Afîş: Metin Çelik
Asîstan: Adar Baran Değer, Alan Ciwan, Sevgi Turan
Wergera jor nivîs ê/Türkçe üst yazı çevirisi: Nazê Yerlikaya
Efekt: Alan Ciwan, Adar Baran Değer
Wêne/Fotoğraf: Nazım Serhat Fırat

11 Ocak Yakındoğu’da İhanet – biriken

“Yakındoğu’da İhanet”, Özen Yula’nın paranoyadan şizofreniye geçen bir toplumun izdüşümlerini yansıttığı “Yakındoğu” üçlemesinin ilk oyunu. ‘biriken’ topluluğunun rejisinde elli dakikalık monolog imgeler ve kelimelerin çarpışma alanına dönüşüyor; kişisel ve toplumsal felaketler, geçmiş ve gelecek birbirine karışıyor.

2008’den bugüne birçok mekân ve festival kapsamında sahnelenen oyunun video ve oyuncu birlikteliği üstüne kurulu yapısı gösterildiği her mekânda, içinde bulunduğu alana göre şekillendirildi.

Melis Tezkan ve Okan Urun’dan oluşan biriken’in “Yakındoğu’da İhanet”i ilk temsilinden yedi yıl sonra Mekan Artı'ya destek olmak için seyirciyle buluşacak.

Yazan: Özen Yula
Yöneten, Video, Oynayan: biriken (Melis Tezkan, Okan Urun) 
Prodüksiyon: biriken, Fransız Kültür Merkezi-İstanbul, Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul’un prova mekanı desteğiyle (2008)

12 Ocak İçimde Kalmasın – Seyyar Sahne

İçimde Kalmasın'da deneyimlediklerini seyirciyle paylaşmak isteyen Doğu Can'ın eğlenceli dünyasına davetlisiniz.

Oynayan: Doğu Can
Yazan: Doğu Can
Yöneten: Celal Mordeniz
Afiş Çizim: Firuze Engin

13 Ocak Kabuk – galataperform

Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinden doğan genç yazar Ayşıl Akşehirli, şehirli bir kadın ve erkeğin yalnızlığına naif bir dille dokunuyor. İlişkileri ve duyguları hunharca tükettiğimiz günümüzde bir zamane masalı vaat eden “Kabuk”un hikayesinde kahramanlarımız Ozan ve Lale hiç tanışmadan aşkın sularında gezinip, kendi iç dünyalarına doğru bir yolculuğa çıkıyorlar. Seyirci de onların bu oyununa dahil olup kendi masumiyetinin izlerini sürecekleri başka bir yolculuğa…

“Kimyasal bir etkileşim gibi; birimiz değişirse ikimiz de değişeceğiz…”

Yazan: Ayşıl Akşehirli
Yöneten: Mine Çerçi
Oyuncular: Burak Safa Çalış, İpek Erdem
Işık Tasarımı: Tugay Görmez

14 Ocak Merhaba Hoşçakal – GONG: İstanbul

İki kardeş.
Giden ve kalan.
Geçmişten gelen sorularla uyanan korkular ve umutlar. Aynı tarihten gelen iki kişinin ortak çıkmazı:
"Ya kalsaydım… Ya gitseydim…"
On beş yıl unutmak için yeterli bir süre midir? 
Belki de bazı şeyler hafızalarda sessizce yaşamaya devam ediyordur. Ta ki bir ses belleği uykusundan uyandırana kadar:
"Merhaba!"
“Bana neyi unuttuğunu söyle, senin kim olduğunu söyleyeyim.” M.Auge

Yazan: Athol Fugard
Çeviri: Ayşim Tanlı
Yöneten: Rıfat Magriso
Yönetmen Yardımcısı: İlber Gürtunca
Afiş Çizimleri: Emel Kanbur
Oyuncular: 
Figen Sumeli
Murat Usta

15 Ocak Sakince Gürültü Çıkaralım – IrishMafia

Erkan ve Emel altı yıllık evliliğin ardından Emel’in zorlaması ile bir çocuk sahibi olma yolundadır. Emel'in hamile olduğunu Erkan'a duyurduğu bir sabah, kapı çalar ve devlet memuru olduğunu söyleyen bir adam devletin yeni uygulamasından bahseder. Yeni uygulamaya göre DAPTEŞ isimli bu kurumdan gelen memurlar ailelerin anne baba olup olmayacaklarına karar verecektir. Buna karar verebilmek için memurlar bir süre ailenin evinde kalacak ve onları gözlemleyecektir.

Bu garip durumu henüz anlayamayan Erkan ve Emel'in başına birbirinden garip olaylar gelecek ve Erkan'ın çapkınlıkları başlarına bela olacaktır.

"Sakince Gürültü Çıkaralım", Irish Mafia'nın 9. oyunu. Can Ceylan'ın yazdığı oyunun yönetmenliğini Ergin Bal yapıyor. Oyuncu kadrosu ise Serhat Duran, Ayça Bildik, Duygu Aktoprak, Tuba Sağlam, Umut Eskibatman ve Can Ceylan'dan oluşuyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam