16/06/2016 | Yazar: Kaos GL

Orlando katliamının konuşulduğu bugünlerde Meksika Xalapa’da LGBTİ gece kulübü Bar Madame’a Mayıs ayında silahlı saldırı olduğu anlaşıldı. Saldırıda beş kişi yaşamını kaybetti.

Meksika’da bir ay önce LGBTİ gece kulübüne silahlı saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Orlando katliamının konuşulduğu bugünlerde Meksika Xalapa’da LGBTİ gece kulübü Bar Madame’a Mayıs ayında silahlı saldırı olduğu anlaşıldı. Saldırıda beş kişi yaşamını kaybetti.

ABD Orlando’da gey bara dönük homofobik silahlı saldırı ve katliam küresel tepkilere yol açarken, bundan bir ay önce Meksika’nın Veracruz eyaleti başkenti Xalapa’da da bir LGBTİ gey kulübüne silahlı saldırı olduğu anlaşıldı.

Medyada kendine yer bulamayan katliam 22 Mayıs’ta gerçekleşti. Saldırıda beş kişi yaşamını yitirdi, 14 kişi ise yaralandı.

Saldırıya uğrayan mekan Bar Madame’a gece yarısı gelen saldırganlar, gece kulübünün kapısından ateş açtı.

Aradan geçen zamanda saldırganlar yakalanmadı. Yerel otoriteler bu homofobik nefret saldırısını “uyuşturucu çetelerine” bağlamayı tercih etti.

Orlando’yu kınadı, Xalapa’yı unuttu!

Orlando katliamında yaşamını yitirenlerden dördü de Meksika vatandaşıydı. Meksika hükümeti Orlando katliamının ardından dayanışma çağrıları yayınladı ve saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı binası ABD bayrağı ve gökkuşağı renkleriyle aydınlatıldı.

Geçtiğimiz ay kongreye evlilik eşitliğine ilişkin inisiyatif veren Meksika Başkanı Enrique Peña Nieto Orlando katliamını şu sözlerle kınadı:

“Bu eylem belli kişilere dönük ayrımcılık, nefret ve fobilerden kaynaklanan şiddet eylemidir. Bizi bölen bu tarz eylemlere karşı harekete geçmeli ve kınamalıyız. ”

Meksikalı devlet yetkililerinin Orlando katliamını kınarken, Xalapa katliamına karşı sessiz kalması ve meseleyi “uyuşturucu çetelerine” bağlaması sosyal medyada tepki topladı. Meksikalı çok sayıda sosyal medya kullanıcısı hükümetin bu tutumunu eleştirdi.

LGBT festivaline de saldırı olmuştu

Ülkede daha önce de tatil şehri Acapulco’da her yıl düzenlenen LGBT festivali Reina’ya ateş açılmıştı. 2015 Aralık ayında gerçekleşen saldırı sonucu üç kişi yaşamını yitirirken beş kişi de yaralanmıştı.

Yerel medya saldırıyı o zaman da “uyuşturucu çetelerine” bağlamıştı.

Futbolcular nefrete karşı kampanya başlatmıştı

Öte yandan Meksikalı ünlü futbolcular bu senenin Mart ayında tribünlerdeki homofobik sloganlara karşı kampanya başlattı. Meksika Futbol Federasyonu, Uluslararası Futbol Federasyonu’nun tribünlerindeki homofobik sloganlardan dolayı kendilerini cezalandırmasının ardından harekete geçti.

Taraftarları homofobik sloganlar kullanmamak için teşvik eden kampanya kapsamında ünlü futbolcular kamera karşısına geçti. 30 saniyelik videoda oyuncular Javier ‘Chicharito’ Hernandez, Rafael Marquez ve Andres Guardado taraftalara ayrımcı davranıştan uzak durmasını söylüyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam