27/03/2013 | Yazar: Kaos GL

Queer Çalışmaları Dersi dün, Melek Göregenli’nin ‘Gruplararası ilişki ideolojisi olarak homofobi’ başlıklı sunumu ile devam etti.

Melek Göregenli: Ayrımcılık İktidarda Olanın Ayrıcalığıdır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Queer Çalışmaları Dersi dün, Melek Göregenli’nin “Gruplararası ilişki ideolojisi olarak homofobi” başlıklı sunumu ile devam etti.
 
Heteroseksizm, cinsiyetçilik ve milliyetçiliği birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını belirten Melek Göregenli, “ayrımcılık iktidarda olanın ayrıcalığıdır”, iktidarda olmayanın fobisinden, milliyetçiliğinden bahsedilemez dedi.
Heteroseksizmin kalesi ailedir!
 
Homofobinin en köklü ayrımcılık türlerinden biri olduğunu söyleyen Göregenli, kurumsallaşmış ailenin temel dayanağının heteroseksizm olduğunu belirtti ve eğer heteroseksizm yıkılabilirse sistem çökebilir diye konuştu.
 
Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisan Programı kapsamında Kaos GL tarafından bu yıl açılan ve Doç. Dr. Betül Yarar’ın yürütücülüğünde gerçekleşen dersin bu haftaki konuğu olan Melek Göregenli, heteroseksüel olmayan insanların haklarından bahsederken tartışmanın her seferinde evlat edinme, evlenme gibi “aileye dair” konularda tıkanıyor olduğunun altını çizdi.
 
Sorunun sadece gruplararası bir ilişki biçiminden kaynaklanmadığını söyleyen Göregenli, “bütün sistemi ilgilendiren, politik doğası o. Homofobi öyle bir şey ki, bütün adaletsiz ve eşitsiz hiyerarşik sistemin direğidir. Onu çekiverdiğinizde yıkılabilir, heterosekizmin kalesi ailedir” dedi.
 
Homofobinin diğer ayrımcılık türlerinden farklı olarak aynı zamanda kendimizle de ilgili olabileceğini belirten Göregenli, bu yüzden homofobik direnci kırmak daha da zorlaşabiliyor diye ekledi.
 
Ayrımcılık iktidarda olanın ayrıcalığıdır!
 
Heteroseksizm, cinsiyetçilik ve milliyetçiliği birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını belirten Melek Göregenli, “ayrımcılık iktidarda olanın ayrıcalığıdır”, iktidarda olmayanın fobisinden, milliyetçiliğinden bahsedilemez dedi.
 
“Azınlıkta olan, ezilen iktidarda olana ayrımcılık yapamaz. Bu yüzden Türkiye’de bu koşullarda LGBT’lerin heterofobisinden veya Kürt Milliyetçiliğinden bahsedilemez.”
 
Ege Üniversitesi’nden Prof. Melek Göregenli aynı zamanda Kaos GL Danışma Kurulu’nu da koordine ediyor.
 
Queer Çalışmaları Dersi Nisan Ayı Programı
 
Salı günleri, 17:00- 20:00 saatleri arasında işlenen Queer Çalışmaları Dersi Nisan ayında şöyle devam edecek:
 
2 Nisan 2013, Saat, 17:00- 20:00
Queer’in Tarihsel Süreci – 2
Murat Cömert
 
9 Nisan 2013, Saat, 17:00- 20:00
LGBT Hareketin Türkiye Seyri
Ali Erol
LGBT Hareketin Dönüşümünde Kaos GL Dergisi  
İdil Engindeniz Şahan
 
16 Nisan 2013, Saat, 17:00- 20:00
Görsel Sanatlarda Queer’in 21. Yüzyıla Girişi
Güzin Yamaner
 
23 Nisan 2013, Tatil
 
30 Nisan 2013, Saat, 17:00- 20:00
Kentin Cinsiyetine Queer Müdahaleler
Levent Şentürk
Begüm Baştaş

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam