12/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi, 11. ODTÜ Onur Yürüyüşünü ve kolluğun eyleme ve eylemcilere dönük engelleme ve müdahale çabalarını başından sonuna kadar takip etti.

“Merkez olarak LGBTİ+’ların olduğu her yerde bu hakları savunacağız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: ÜniKuir

6. ODTÜ Onur Haftası, 5 Haziran’da başladı. Hafta kapsamında 7 Haziran’a kadar kampüste bir dizi etkinlik yapıldı. Hafta, 9 Haziran saat 16.00’da Kuzey Çimleri’nde 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü ile sonlanacaktı. Kayyum Rektör Verşan Kök, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ODTÜ Onur Yürüyüşü öncesi tüm okula LGBTİ+’ları hedef gösteren bir e-posta yollayarak yürüyüşe “karşı durmaya” çağırdı. 

Polis, sabah saatlerinden itibaren kampüsü ablukaya aldı. Daha yürüyüş başlamadan öğrencilere saldırdı. Çok sayıda ODTÜlü gözaltına alındı. Beş öğrenci yerlere yatırılarak ve ters kelepçe ile gözaltına alındı. Görüntü almak isteyen öğrenciler de polis saldırısıyla karşılaştı. Polis saldırısından kaçıp kütüphaneye sığınanlar da gözaltına alınırken, kampüsteki Matematik bölüm binasından dev trans bayrağı dalgalandı.

Hızını alamayan polis, yurduna giden öğrencilerden biri gökkuşağı bayrağını çıkarmayı reddettiği için gözaltına alınırken, taksi durağında bekleyen dokuz öğrenci daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerden ikisi kafasından yaralandı. Öğrenciler, emniyetteki ifadelerinin ardından gece serbest bırakıldı.

“Biz de susmuyor ve haykırıyoruz: Kimseyi yalnız bırakmayacağız!”

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi; 11. ODTÜ Onur Yürüyüşünü ve yürüyüş katılımcılarına yönelik polis saldırısını başından sonuna takip etti. Merkez, hakları ihlal edilen, işkence ve kötü muamele yasağına aykırı şekilde kolluk şiddetine maruz bırakılan hak savunucuları için gerekli hukuki başvuruları yapacağını duyurdu:

“ODTÜ Rektörlüğünün anayasaya aykırı şekilde ‘izin vermediğini’ ve engellemek için her türlü güvenlik eylemini alacağını söylediği barışçıl yürüyüş için kampüste onlarca polis aracı ve yüzlerce polis bulunuyordu. Toplanma saati olarak 16:00’ın duyurulmasına rağmen saat 15:20’de, ortada henüz herhangi bir toplanma dahi yokken çevik kuvvet tanıdığı öğrencilerin kimliklerini kontrol ederek müdahaleye başladı. Devamında kalabalık gördüğü her grubu keyfi şekilde dağıttı. Ardından kütüphanenin önüne, içine ve sessiz çalışma alanlarına girerek burada bulunan beş öğrenciyi ters kelepçeyle gözaltına aldı. Polis müdahalesini kayda alanlar fiziksel olarak hedef alındı, telefonları açılarak görüntüler sildirildi. Öngörülen toplanma alanı polis tarafından tamamen kapatıldığı için ODTÜ öğrencileri saat 17:20’de kampüsün başka bir alanında toplandı ve burada basın açıklaması okundu. Polisin buraya gelmesi sonucu dağılmak zorunda kalan öğrenciler yurtlara sığındı. Gökkuşağı bayrağını çıkarmayı reddeden bir öğrenci daha burada gözaltına alındı. Yürüyüşün bitmesinin ardından saat 18:50’de kampüsten ayrılmak isterken taksiye binmeye çalışan dokuz öğrenci ise bu sırada darp edilip yakın mesafeden biber gazı sıkılarak gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 15 hak savunucusu darp raporlarının eksik tutulduğunu, kolluk tarafından hakaret ve tehditlere maruz kaldıklarını, biber gazı ve ters kelepçe kullanıldığını beyan etti. Polis müdahalesi sonucu yaşadıkları kafa travması nedeniyle Etlik Şehir Hastanesine sevk edilen iki öğrenci ambulans olmadığı gerekçesiyle iki saat boyunca beklemek zorunda kaldı. Ambulans sorununun çözülebilmesi için valiliğe ve milletvekillerine ulaşıldı. Tüm ifadeler ve ikincil muayeneler nihai olarak saat 03:00'da tamamlandı.

Anayasa'da güvence altına alınan ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları ihlal edilen, işkence ve kötü muamele yasağına aykırı şekilde kolluk şiddetine maruz bırakılan hak savunucuları için gerekli hukuki başvuruları yapacağız.

Merkez olarak Koordinatör Yönetim Kurulu üyemiz, Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi ve İnsan Hakları Merkezi ile, hukuk örgütleriyle, LGBTİ+ dernekleriyle ve diğer insan hakları kurumları ile koordinasyon halinde hareket ederek ODTÜ öğrencilerini ve LGBTİ+ hakları savunucularını kampüslerinde, hastanelerde ve emniyette yalnız bırakmadık. Biz de susmuyor ve haykırıyoruz: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır ve LGBTİ+’ların olduğu her yerde bu hakları savunacağız, kimseyi yalnız bırakmayacağız.”


Etiketler: yaşam, nefret suçları, eğitim, onur yürüyüşü
İstihdam