18/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Mersin 7Renk LGBT, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in de katılımıyla yerel yönetimlerden taleplerini açıkladı.

Mersin 7Renk LGBT tarafından düzenlenen “eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslerin yerel yönetimlerden talepleri” konulu panelde konuşan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “LGBTİ bireyler hastalıklı, sapkın eğilim taşıyan kişilikler ve benimsenmemesi, sahiplenmemesi gereken bireyler olarak görülüyor. Edinilmiş yargıları kırmak, yalan yanlış bilgileri ters yüz etmek gerekiyor” dedi.
Mersin 7 Renk LGBT, eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslerin yerel yönetimlerden talepleri konulu bir panel gerçekleştirdi. Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP’li Mersin Büyükşekir Belediye Eş Başkan Adayı Sibel Yiğit Tekin, BDP’li il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda LGBT aktivisti de katıldı.
 
Panel 11 Mart’ta yitiren Berkin Elvan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan LGBT aktivisti Tuna Şahin, LGBT’lerin 20 yılı aşkındır kimlik mücadelesi verdiğini belirterek, 30 Mart tarihinde ilk defa belediye meclis üyesi adayları olarak belediyelere gireceklerini söyledi. Verdikleri mücadele ile kazanımlar elde ettiklerini belirten Şahin, “LGBT’ler artık temsil edilme hakkı mücadelesi veriyor ve yerel yönetimlerden talepleri var” dedi.
 
’LGBTİ’ler artık görünür olmak istiyor’
Ötekileştirilen, yok sayılan LGBT’lerin artık görünür olmak istediklerini ve bu nedenle yerel yönetimlere iletmek üzere bir takım taleplerinin olduğunu belirten Şahin, taleplerinin bir kısmını şu şekilde sıraladı: “Yerel yönetimler, LGBTİ’ler için kendi bünyelerinde eğitim çalışmaları yaparak ve iş imkanları sağlayarak LGBTİ’lerin istihdam sorununu çözmeli. Belediye sınırları içinde yer alan kullanılmayan binaların LGBTİ’lere ve farklı toplumsal grupların kullanımına açık olacak kültür ve dayanışma merkezine dönüştürülmesi. Belediye programına ’cinsel yönelim’ ve ’cinsiyet kimliği’ temelli ayrımcılığı yasaklayan bir maddenin eklenmesi.”
 
Öte yandan Şahin, Mersin 7Renk LGBT olarak belediye başkan adaylarına sunmak ve LGBTİ haklarının hayata geçirilmesinde sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla bir protokol metni hazırladıklarını ve konuşmacıların, konuşmaları sonrası metni imzalamasını istediklerini söyledi. Şahin’in taleplerini sıralaması ardından Sibel Yiğit Tekin bir konuşma yaptı.
 
’Daima birlikte mücadele edeceğiz’
Sözlerine, “Merhaba ötekiler, dışlanmışlar, patriarkal düzenin ezilenleri, homofobik toplumda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan, dostlarım ve mücadele arkadaşlarım” diyerek başlayan Tekin, patriarkal düzeni değiştirmeden ve toplumdaki homofobiyi yenmeden insanlık mücadelesinin başarıya ulaşmasının mümkün olamayacağına işaret etti.
 
Eşcinsellerin toplumsal baskı nedeni ile dışlandıklarını ve toplumun düşmanca tavırlarına maruz kaldığını belirten Tekin, dünyada birçok iş arayanın sırf LGBT oldukları için işverenler tarafından reddedildiğine vurgu yaptı. Tekin, “Bu nedenle özellikle homofobinin yaygın olduğu ülkelerde LGBT kimseler arasında işsizlik, geçim sıkıntısı veya iş bulmak için cinsel yönelimini gizlemek zorunda kalmıştır. Bizim yerel yönetim anlayışımızda kimlik, kültür ve3 inanç ayrımı olmadığı gibi cinsiyet kimliği temelli bir ayrımcılıkta yoktur” dedi. Tekin, LGBT mücadelesi veren aktivistlerin yanında olduklarını ve daima birlikte mücadele edeceklerinin sözünü verdi.
 
’LGBTİ, HDP için başlı başına mücadele alanı’
İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, LGBT mücadelesinin son dönemlerde daha da hissedilir olduğunu belirterek, HDP’nin bu alanı başlı başına bir mücadele alanı olarak gördüğünü ifade etti. LGBTİ’leri önemli bir toplumsal dinamik olarak gördüklerini vurgulayan Tüzel, Gezi direnişinde de gökkuşağı rengi olan LGBTİ renklerinin barışın simgesi olarak yer aldığını söyledi. Geleneksel ve edinilmiş yargıları kırmak, yalan yanlış bilgileri ters yüz etmek gerektiğine işaret eden Tüzel, egemen iktidarın dayattığı tekçilik zihniyetle her yerde karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Tüzel, egemenlere göre farklı kimlik ve yönelimlerin hepten sorun teşkil ettiğini vurguladı.
 
’Belediyelerde tüm kesimlerin karar hakkı olacak’
Belediye eş başkan adayları için hazırlanan protokol ve taleplerin son derece yerinde olduğunu ve benimsenmesi gerektiğini belirten Tüzel, yerel yönetim anlayışları gereği temel problem olarak ayrımcılığın altını kalınca çizdiklerini dile getirdi. Toplumsal dinamiklerin talepleri üzerine yasalarda bir takım nefret düzenlemelerinin yapıldığını ancak sorunların yaslar ile çözülemeyeceğini belirten Tüzel, “LGBTİ bireyler hastalıklı, sapkın eğilim taşıyan kişilikler ve benimsenmemesi, sahiplenmemesi gereken bireyler olarak görülüyor” dedi.
 
Önümüzdeki yerel seçimlere de değinen Tüzel, demokrasinin, barış ve özgürlüklerin yerelden başarılması açısından yerel seçimlerin önemli olduğunu söyledi. Tüzel belediyelerde tüm kesimlerin temsiliyet, söz ve karar hakkı olacağını da sözlerine ekledi.
 
Fotoğraf: Arşiv, Mersin’de 25 Kasım yürüyüşü

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam