02/07/2019 | Yazar: Kaos GL

Bizi kamusal alandan yok etmeye çalışan sisteminize boyun eğmeyeceğiz. Kapıları kırıp dolaplardan çıkıyoruz!

Mersin Onur Haftası başladı: Sizler bizim varoluşumuzu yasaklayamazsınız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin Onur Haftası, basın açıklaması ve forumla başladı: Bizi kamusal alandan yok etmeye çalışan sisteminize boyun eğmeyeceğiz. Kapıları kırıp dolaplardan çıkıyoruz!

Mersin’de bu yıl beşincisi düzenlenen Mersin LGBTİ+ Onur Haftası dün (1 Temmuz) başladı.

Mersin Valiliği, şehirde 20 gün boyunca “LGBTİ+ etkinlik yasağı” getirmiş, Muamma LGBTİ+ Derneği bu karara karşı dava açmıştı.

Haftanın ilk gününde yasağa karşı basın açıklaması ve haftanın teması olan “Hasbihal” forumu düzenlendi.

Fanzine MAG& Drink Cafe’de düzenlenen açıklamada gökkuşağı bayrakları açıldı, sık sık “Aşk aşk hürriyet uzak olsun nefret” sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından forum yapıldı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Dün İzmir ve İstanbul’da Onur Haftası, valiliğin “genel ahlak” gibi gerekçeleriyle engellenmeye çalışıldı fakat yasaklara ve baskılara rağmen Onur Haftası tüm renkleriyle gerçekleşti. Bugün Mersin’de benzer gerekçelerle engellenmek istenen 5.Onur Haftamızı bize yöneltilen bu ayrımcı ve nefretle yoğrulmuş yasaklara karşın tüm renklerimizle gerçekleştiriyoruz.

Devlet kurumlarının yapması gereken toplumdaki ayrımcılığa ve şiddete yol açan bakış açılarını ortadan kaldırmak, nefret eylemlerinlerine ve söylemlerine sevk eden dili beslemek yerine nefret suçları karşısında farkındalık yaratmak olmalıdır. Getirdiği yasaklarla tam tersi nefreti ve ayrımcılığı besleyen, İzmir-İstanbul Onur Yürüyüşlerindeki polis saldırılarının önünü açan bir devlet tutumunu kabul etmiyor, verilen kararları ve yapılan saldırıları kınıyoruz.

Mersin’de 25 Haziran günü Valilik tarafından 20 gün boyunca LGBTİ+’ların düzenleyeceği etkinlik, yürüyüş ve toplantılarına dair getirilen yasağın LGBTİ+fobinin ‘‘genel ahlak’’ sözleriyle tekrar edilerek, yaşamlarımız boyunca maruz kaldığımız nefretin ve ayrımcılığın bir parçası olduğunu biliyoruz.

Diğer yandan birden fazla yerde ve farklı zamanlarda yapılması planlanan atölye çalışmalarına, birçok etkinliğe saldırıların yapılacağına ilişkin istihbarat alındığı gerekçesi ile getirilen yasak, önleyici tedbir alması gerekirken bu sorumluluğu yerine getirmeyen ve etkinliklerin engellenmesine zemin hazırlayan gayrimeşru ve kabul edilemez niteliktedir. Bizi kamusal alandan yok etmeye çalışan sisteminize boyun eğmeyeceğiz. Kapıları kırıp dolaplardan çıkıyoruz!

Biliyoruz ki bu sözde gerekçeler tek bir somut bilgiye dayanmakta, tek tip bir toplumu inşa etme amacı taşıyan iktidarın niyetini perdeleme çabasından öte bir şey değildir.

Ayrıca tüm bu yasaklamalar ve engellemelerin LGBTİ+ ‘ların hak mücadelesine yönelik olduğunun, genel ve politik bir saldırganlık anlayışıyla örgütlendiğinin farkındayız.

LGBTİ+’lar vardır ve hiçbir ayrım gözetmeksizin yurttaşlık haklarının tümünden yararlanmak haklarıdır.

LGBTİ+ların toplumun bir parçası olduğu ve devlet yetkililerinin eşit yurttaş olan LGBTİ+’lara karşı görev ve sorumlulukları olduğunu hatırlatırız. Devletin, tüm yetkili kişi ve kurumları ile birlikte ayrımcılığın savunucusu değil, haklarımızın takipçisi olmasını beklemekteyiz.

Bu vesileyle başta Mersin Valiliği olmak üzere tüm devlet ve güvenlik personelinden talebimiz, evrensel insan haklarına ve demokrasi kültürüne saygı göstererek anayasaya ve tabi olduğu uluslararası sözleşmelere uyarak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı'nın gerçekleştirilmesinin sağlanması ve Onur Haftası’nın her yıl olduğu gibi yapılabilmesine imkan verecek şekilde yasağın kaldırılmasıdır.

Bu yıl 5.’ni düzenleyeceğimiz Mersin Onur Haftası’nı 1-7 Temmuz 2019 tarihleri arasında “Hasbihal” temasıyla 10’dan fazla etkinlikle gerçekleştireceğiz. Emeğimizin, aşkımızın, arzumuzun, söz ve eylemimizin üzerindeki yasaklara karşı varoluşumuzun onurunu kutlayabilmek için biz yine yan yana, sokaklarda olacağız. Bazen bir dernek salonunda kendilik hallerimizi, bazen de bir kafede gökkuşağı girsin diye penceremizden içeri şiirli şarkılı hasbihal edeceğiz. Bazen de yitirdiğimiz bir dostun anısa sahalarda terlerken yeniden oyun kurmayı hasbihal edeceğiz.

Dememiz o ki, Stonewall’da 50 yıl önce LGBTİ+’lar olarak başlattığımız varoluş mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de her alanda haykırmaya devam edeceğiz!

Sizler bizim var oluşumuzu yasaklayamazsınız!


Etiketler: insan hakları
İstihdam