30/09/2024 | Yazar: Yusuf Çelik

28-29 Eylül tarihlerinde yapılan atölyede LGBTİ+ haklarına ilişkin yargı süreçlerinde karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri konuşuldu.

Mersin Yedi Renk LGBT Derneği’nden “Yargı Kararlarında LGBTİ+’lar” atölyesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin’de Yedi Renk LGBT Derneği tarafından düzenlenen "Yargı Kararlarında LGBTİ+’lar" projesinin dördüncü atölyesi, farklı barolardan avukatların katılımıyla gerçekleşti. Atölye, katılımcılar arasında farkındalık yaratırken, LGBTİ+ hakları ve insan hakları üzerine derinlemesine tartışmalar yapıldı.

Mersin'de Yedi Renk LGBT Derneği'nin yürüttüğü "Yargı Kararlarında LGBTİ+lar" projesinin dördüncü atölyesi 28-29 Eylül tarihlerinde yapıldı. Atölye çalışmasına Mersin, Antalya, Eskişehir, Diyarbakır, Ankara, Hatay ve Gaziantep barolarından avukatlar katıldı. LGBTİ+ avukatlarının yanı sıra LGBTİ+ alanında hak savunuculuğu yapmak isteyen avukatların da yer aldığı etkinlikte, hukukçuların LGBTİ+ haklarına ilişkin yargı süreçlerinde yaşadıkları zorlukları anlamalarına ve bu zorlukların nasıl aşılabileceğine dair tartışmalar yapıldı.

“Transların, lubunyaların etkileşimi sonucu Almanya’da ve Hollanda’da bu sorunlar düzeldi”

LGBTİ+ hareketinde uzun yıllardır yer alan trans aktivistler Ece Yiğit ve Yağmur Arıcan’ın da deneyim aktarımlarıyla atölyeye katkıda bulundu. Aktivistlerin paylaşımları, katılımcı avukatlara LGBTİ+’ların yaşadığı sorunları daha derinlemesine kavrama fırsatı sundu.

Avukat Cahit Celal, atölye sonrasında yaptığı açıklamada, "Dünkü anlatımlarla benim dünyam değişti. Ben sizden korkuyordum aslında, oysaki biz size korku vermişiz" diyerek, önyargıların çift yönlü bir korkuya dayandığını vurguladı.

Atölyeye katılan avukatlar, hukuk eğitiminde LGBTİ+ hakları konusundaki eksikliklere dikkat çekti. Avukat Sebahat, "İktidar algısı ve tepki toplama kaygısı baro başkanlarının kaygısı. Ama doğru olan şudur ki, insan hakları hepimizden önemli. Transların, lubunyaların etkileşimi sonucu Hollanda’da, Almanya’da bu sorunlar düzeldi" diyerek, Türkiye'deki baroların da bu konuda daha etkin bir rol alması gerektiğini söyledi. Sebahat ayrıca Türkiye Barolar Birliği (TBB) staj eğitimlerinde LGBTİ+ haklarının yer alması gerektiğini belirtti.

Mersin’deki iki günlük atölye çalışması, LGBTİ+’ların hak mücadelelerinde avukatların üstlenebileceği önemli rolü bir kez daha gözler önüne serdi. Hukukçular, LGBTİ+’lara yönelik önyargıları aşmanın ve insan hakları temelli çözümler üretmenin zorunlu olduğunu vurguladı. Atölyeye katılan avukatların ortak görüşü ise, bu mücadelenin sadece mahkemelerde değil, toplumsal düzeyde de sürdürülmesi gerektiği oldu.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dava
2024