02/04/2018 | Yazar:

Cinsel şiddet alanında hak temelli habercilik eğitimi Mersin’deydi.

Mersin’den: Öyle değil böyle! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsel şiddet alanında hak temelli habercilik eğitimi Mersin’deydi.

Mersin’de “Öyle Değil Böyle” başlıklı cinsel şiddet alanında hak temelli habercilik eğitimi yapıldı.

Muamma LGBTİ+ İnisiyatifi’nin ev sahipliğinde yapılan hak temelli habercilik eğitimi, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin (CŞMD) desteğiyle Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleşti. Yoğun ilgi gören etkinlik 31 Mart’ta farklı mesleklerden katılımcılarla yapılırken, 1 Nisan’da ise yerel gazeteciler ve Mersin Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

“Cinsel şiddetin temeli toplumsal normlar”

Gerçekleştirilen eğitimlerde ilk olarak toplumsal cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelimler gibi temel kavramlardan başlanılarak toplumsal cinsiyet temelli cinsel şiddet başlıkları işlendi. Eğitimin devamında cinsel şiddet içeren haberler, haberin dili, alternatif haber ve hayatta kalan ile yapılan görüşmelerde dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı. Eğitimde özellikle ana akım medyadaki cinsel şiddet içeren haberlerin kaynağında toplumsal normlar olduğu belirtildi.

Eğitim uygulamalı gerçekleşti.

Tecavüz kültürü değil “onay kültürü”

CŞMD’den katılan projenin eğitmeni Şehlem Kaçar, Kanadalı Femifesto örgütünün “Use The Right Words” kitabını çevirip yerelleştirdiklerini ve tecavüz kültürünün “onay kültürüne” dönüşmesi için mücadele eden herkesin kullanabileceğini belirtti. Kitap uygulama içinde kullanıldı.

Cinsel şiddet yeniden üretiliyor

Uygulamalı olan eğitimde, yapılan haberlerde cinsel şiddete maruz bırakılan kişilere yönelik cinsiyetçi bir dil kullanıldığı ve cinsel şiddetin yeniden üretildiğini gösterdi. Hak temelli haberciliğin yapılması için hangi kavramların kullanılması gerektiği de aktarıldı. Katılımcılar şiddet içermeyen, cinsiyetsiz bir dilin oluşması için bu eğitimlerin tekrar yapılması gerektiğini söyledi.

Eğitimin sonunda katılımcılara, katılım belgesi verildi.     


Etiketler: medya
İstihdam