06/04/2023 | Yazar: Dalım İlteriş Mayadağlı
Kırmızı Şemsiye 12 şehirden 132 seks işçisi ile görüştü. Sonuç: Mesleğini icra ederken kendini güvende hisseden bir kişi bile yok!
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği deprem nedeniyle ertelediği etkinlikleri 1 Nisan’da hayata geçirdi.
3 Mart Seks İşçileri Hakları Günü, 8 Mart Kadınlar Günü ve 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü kapsamında Kırmızı Şemsiye’nin düzenlediği etkinliğe Goethe Institut ev sahipliği yaptı.
Etkinlik “Seks İşçilerinin Sağlık Hizmetlerine Erişiminin Önündeki Engeller: CSÜS Hizmetleri İhtiyaç Analizi Rapor Sonuçları ve Öneriler” raporunun katılımcılarla paylaşılmasıyla başladı.
12 şehirden 132 seks işçisinin katılımı ile ortaya çıkan raporda, “mesleğimi icra ederken kendimi güvende hissediyorum” diyen bir seks işçisinin bile çıkmaması dikkat çekti.
Adalet arayınca şiddete uğradıklarını belirten seks işçilerinin istekleri sadece temel insan haklarına erişmek olduğu vurgulandı.
Bir gün değil her gün: Trans yaşamlarımız değerli!
Etkinlik “Bir Gün Değil Her Gün #transyaşamlarımızdeğerli!” forumu ile devam etti. Kırmızı Şemsiye Derneği Alan Sorumlusu Destina Can’ın moderasyonunda gerçekleşen forumda Kırmızı Şemsiye Derneğinin Genel Koordinatörü Melis Arslan, Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Akca, Avukat Derya Kır ve Sanatçı Meli Bendeli konuştu.
Forum Moderatör Destina Can’ın 3 Mart Seks İşçileri Hakları Günü, 8 Mart Kadınlar Günü ve 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Gününün anlamından ve tarihinden bahsetmesiyle başladı. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Akca ise kendi deneyimlerini paylaştı ve 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Gününün kendisi için ne anlam ifade ettiğini anlattı.
Avukat Derya Kır, görünürlük kavramını irdelerken, Melis Arslan ilk defa bu sene katıldığı 8 Mart yürüyüş deneyimini katılımcılarla paylaştı ve birlik olmanın önemini vurguladı. Forumun son konuşmacısı Sanatçı Meli Bendeli oldu. Meli Bendeli, sanat dünyasında yaşadığı zorluklardan bahsetti ve hepimizin varlığı politiktir vurgusunu yaptı.
Son olarak da “Seks İşçilerine Sorduk” sergisinin tanıtımı yapıldı ve ilk gösterimi gerçekleşti.
Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı, medya okulu