23/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Ekvador’da süren çatışmalar, yüksek düzeyde şiddet ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalan LGBTQ+ topluluğunun durumunu daha da kötüleştirdi.

“Mevcut krizin, LGBTQ+ topluluğu üzerinde doğrudan bir etkisi var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ekvador'da hükümet ve organize suç örgütleri arasında süren çatışmalar, zaten yüksek düzeyde şiddet ve ayrımcılıkla karşı karşıya olan LGBTQ+ topluluğunun savunmasızlığını daha da kötüleştirdi. Ekvador LGBTİ+ Örgütleri Federasyonu ulusal direktörü Diane Rodríguez, Ekvador hükümetinin LGBTİ+’ların güvende kalmasını sağlamak için aldığı önlemleri yetersiz ve dikkatsiz olarak nitelendirdi.

Washinton Blade’de yer alan habere göre; Ekvador 2019 yılında eşcinsel çiftlerin evlilik haklarını genişletti. Ayrıca translar, yasal belgelerini değiştirebilirken çocuk evlat edinebiliyorlar. Ülke anayasasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, ayrımcılığa karşı korunan kategoriler arasında yer alıyor. Yine de LGBTİ+’lar açısından zorluklar devam ediyor.  

“Her iki taraftan da korkuyoruz”

Ekvador LGBTİ+ Örgütleri Federasyonu ulusal direktörü Rodriguez,"Ekvador'daki mevcut güvenlik krizinin LGBTQ+ toplumu üzerinde doğrudan bir etkisi var. LGBTQ+’lar krizden önce de şiddet ve ayrımcılığa daha açıktı ve bu durum son aylarda daha da kötüleşti” dedi.

Rodríguez, iç çatışma sürecinde öldürülen bir trans kadını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Şu ana kadar, bırakın Farklılıklar Müsteşarlığı ya da Kadın ve İnsan Hakları Bakanlığı'nı, hiçbir hükümet birimi bu trans cinayetleri hakkında konuşmadı. Biz translar özellikle cinsel şiddet ve insan kaçakçılığına karşı savunmasız durumdayız. Bu sadece narkotik suçlarla ilgili iç silahlı çatışmayı destekleyenler yüzünden değil, aynı zamanda COVID-19 salgını gibi kritik olaylarda güçlerini kötüye kullanan ve transların, özellikle de trans kadınların haklarını ihlal eden polis ve ordu personeli yüzünden, bu yüzden her iki taraftan da korkuyoruz."

Fiziksel saldırılar, sözlü taciz, kamu hizmetlerine erişimde ayrımcılık

Ekvador'da LGBTQ+ hakları için çalışan bir kuruluş olan Asociación Silueta X de  devam eden iç çatışmalarda LGBTQ+’lara yönelik şiddet ve ayrımcılık olaylarında bir artış gözlemlendiğini belirtti.  Bu olaylar arasında fiziksel saldırılar, sözlü taciz ve kamu hizmetlerine erişimde ayrımcılık yer alıyor.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam