27/06/2006 | Yazar: Kaos GL

"Tevrat'ın 10 emrinden biri 'öldürmeyeceksin'dir. Einstein; 'Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçsiz ve bilinçli şiddetten yana olacağıma kendimi yok ederim daha iyidir' der. Hangi devlet Einstein'i yargılayabilir?’ Vicdani retçi Uğur Yorulmaz, son günlerde artan yargılamalara karşı bir tavır olarak antimilitaristlerin, söz konusu tarihi kişilikler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

"Tevrat'ın 10 emrinden biri 'öldürmeyeceksin'dir. Einstein; 'Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçsiz ve bilinçli şiddetten yana olacağıma kendimi yok ederim daha iyidir' der. Hangi devlet Einstein'i yargılayabilir?’ Vicdani retçi Uğur Yorulmaz, son günlerde artan yargılamalara karşı bir tavır olarak antimilitaristlerin, söz konusu tarihi kişilikler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

KAOS GL

Birgül Özbarış

Son günlerde aydın ve sanatçılar hakkında 'Halkı askerlikten soğutmak suçlamasıyla birbiri ardına davalar açılıyor. Buna karşı harekete geçen antimilitaristlerden vicdani retçi Uğur Yorulmaz, ordu ve savaş karşıtlığı tarihinin düzenli ordu tarihi kadar eskiye dayandığını, antimilitarizmin tarihçesini araştırırken 'halkı askerlikten soğutmak' suçunun Türkiye'ye nasıl geldiğini de keşfettiklerini söyledi. Yorulmaz, dindeki savaş karşıtlığını da araştırdıklarını belirtti.

Kitabın 4 bölümden oluştuğunu dile getiren Yorulmaz, 'Savaş karşıtlığı ve antimilitarist fikirlerin tarihi, 'halkı askerlikten soğutmak' suçunun tarihi, Türkiye'de antimilitarizm kronolojisi ve kitap tanıtımımız olan 'halkı askerlikten soğutmak' olarak 4 başlıkta ele alıyoruz. Savaş karşıtlığı ve antimilitarist fikirlerin tarihini ele alırken amaçladığımız, bu suçun son derece saçma olduğunu, antimilitarizmin edebiyat, felsefe, müzik, resim, heykel gibi çeşitli alanlarda bin yıllardır yaygın bir akım olduğunu, dünyada ve Türkiye'de üretilen çeşitli eserlerden alıntılarla tekrar anlatmaya çalışmaktır' dedi.

Araştırmalarını ağırlıkla Albert Einstein, Boris Vian, Emma Goldman, Erich Maria Remarque, Lev Tolstoy, Mevlana, Picasso, Ursula Le Guin gibi edebiyatçı, sanatçı ve bilim insanlarının savaş karşıtı sözlerine dayandırdıklarını belirten Yorulmaz, yargılamalara bir tavır olarak söz konusu tarihi kişilikler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

'Öldürmek suçtur'

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yaptıkları araştırmalar sonucunda hazırlayacakları ve antimilitarizm tarihinin konu edindiği 2 bine yakın kitabı bedava dağıtacaklarını dile getiren Yorulmaz, 'Dünyada bu suçun benzeri olmuş mu? İlk nerede çıkmış? Kimler yargılanmış? Türkiye'ye suç nasıl gelmiş? Kimler ceza almış?’ gibi konuları inceliyoruz. Diğer yandan antimilitarizm çıkarılmak istenen TMK'de 'terör' suçu olarak tanımlanıyor. Devlet 'halkı askerlikten soğutmak' suçuyla aslında hayatın her alanına nüfuz etmiş antimilitarizmi yasaklamaya çalışıyor. Ancak Tevrat'ın 10 emrinden biri 'öldürmeyeceksin'dir. Hazreti İsa şiddete karşıdır. Kuran-ı Kerim'de de insan öldürmek günah sayılır. O halde yasaklayabiliyorlarsa İslamiyeti, Hıristiyanlığı ve Museviliği de yasaklasınlar. Zaten 'halkı askerlikten soğutmak' gibi bir suç akıl dışıdır. Örneğin Einstein'ın şu sözü ünlüdür: 'Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçsiz ve bilinçli şiddetten, yana olacağıma kendimi yok ederim daha iyidir. Hangi devlet Einstein'i yargılayabilir' diye konuştu.

İşte İmzacılar

Henri Barbusse, Annie Besant, Martin Buber, Edward Carpenter, Miguel de Unamuno, Georges Duhamel, Albert Einstein, August Forel, M.K. Gandhi, Kurt Hiller, Toyohiko Kagawa, George Lansbury, Arthur Ponsonby, Leonhard Ragaz, Romain Rolland, Bertrand Russell, Rabindranath Tagore, Fritz von Unruh, H.G. Wells

Zorunlu Askerliğe ve Gençliğin Askeri Eğitimine Karşı Manifesto, 1930; imzacılar arasında başkalarının yanısıra şu isimler de yer almıştır: Jane Addams, Paul Birukoff and Valentin Bulgakoff, John Dewey, Albert Einstein, August Forel, Sigmund Freud, Toyohiko Kagawa, Selma Lagerlöf, Judah Leon Magnes, Thomas Mann, Ludwig Quidde, Leonhard Ragaz, Henriette Roland Holst, Romain Rolland, Bertrand Russell, Upton Sinclair, Rabindranath Tagore, H.G. Wells, Stefan Zweig.


Kaynak: gundemimiz.com, 25 Haziran 2006


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam