21/10/2021 | Yazar: Kaos GL

Kıraathane - İstanbul Edebiyat Evi üç yaşında: “Hepinize gönülden teşekkür ediyoruz, Sonbahar 2021 sezonumuzun programıyla karşınızdayız.”

Mevsim yine sonbahar: İstanbul Edebiyat evi üç yaşında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Bizim Kıraathane’miz İstanbul’un ilk Edebiyat Evi. Edebiyatın kapsadığı her şeye, yani bütün bir hayata, hatıralarımızda ve hayallerimizde yeri olan her şeye kapısı açık bir ev. Bizim evimiz sizin eviniz. Hadi buyrun, içeri gelin” diyerek yola çıkan Kıraathane - İstanbul Edebiyat Evi, bu Ekim’de üçüncü yaşını kutluyor:

“1 Ekim 2021: hem Sonbahar 2021 sezonumuzun ilk günü hem de üçüncü doğum günümüz. Geride kalan otuz altı ay zarfında o kadar çok şey oldu, o kadar çok insanla tanıştık, o kadar çok konu konuştuk, o kadar çok dertle dertlenip o kadar çok sevinçle sevindik, o kadar çok şey yaşadık ki kendimizi üç yaşın ima ettiğinden biraz daha fazla görmüş geçirmiş hissediyoruz doğrusu. Galiba dostlarımız da biraz öyle görüyorlar bizi, olduğumuzdan daha yaşlı sanıyorlar. Bugün kime ‘İstanbul Edebiyat Evi üç yaşında!’ dediysek, ‘Aaa, ben daha uzun zaman oldu sanıyordum’ cevabını aldık. 

Bir yandan sevindik bu cevaba; ‘demek ki epey iş yapmışız, hafızalarda birkaç iz bırakmışız’ hissine kapılıp incecik bir gurur duymadık desek yalan olur. Fakat sadece bizim yaptıklarımızdan, yapmaya çalıştıklarımızdan değil, bizim dışımızda olup bitenlerden kaynaklanan bir yoğunluk ve yorgunluk hissi de veriyor zaman çoğumuza, bunu çok iyi biliyoruz. Salgından, şiddetten, yoksulluktan, eşitliğin ve özgürlüğün hayalden gerçeğe dönüşememesinden kaynaklanan bir ağırlığı da sırtlanıyor ömrümüz. İstanbullu olmanın, Türkiyeli olmanın ve de aslında zamanın bu noktasında Dünyalı olmanın bedeli bu. Elini taşın altına koyan, o kayayı o tepeye çıkarmaya kalkışan, ve sonra buna yeniden, yeniden, yeniden kalkışan herkesin, hepimizin bildiği üzere, birçok başka devirde birçok başka yerde asla olmadığı gibi bu diyarda, bu zamanda da hiç öyle hafif bir iş değil yaşamak. 

Varsın olmasın. Biz işimize bakalım. Ömrümüzün ilk otuz altı ayı zarfında 1200’e yakın etkinlik gerçekleştirdiğimizi hesapladık bugün. İstanbul Edebiyat Evi’nin küçük ekibi olarak bunu bir başımıza yapmadık elbette, yapamazdık. Ne yaptıysak, ilk üç yılımızda evimize gelen, etkinliklerimize katılan, sitemize, YouTube kanalımıza uğrayan, bizi izleyen, dinleyen, soru soran, yorum yapan, bize çeşitli biçimlerde elini uzatan, emeğini, fikrini, bilgisini, eleştirisini, kitabını, müziğini, sanatını bizlerle paylaşan herkesle birlikte yaptık. Bunun için size, hepinize gönülden teşekkür ediyoruz. Şimdi Sonbahar 2021 sezonumuzun programıyla karşınızdayız. Önümüzdeki günlerde yeni eklerle genişleyecek bir program bu. Ve bu programdaki her bir başlık, yine sizler sayesinde, sizler bizimle el birliği ettiğiniz sürece takvimde birer not olmaktan çıkıp sese, ışığa, dokuya dönüşecek. Hadi başlayalım. Yine hep birlikte!”

Kıraathane 2021 Sonbahar programını buradan inceleyebilirsiniz.

“Kuir Opaklık ve Ayşe Erkmen’in Açık Sütun heykeli” Kasım’da

Kıraathane’nin Kasım programında Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi 2021 katılımcılarından Furkan Öztekin ve Argonotlar Kurucu Editörü Kültigin Kağan Bulut’un gerçekleştireceği “Kuir Opaklık ve Ayşe Erkmen’in Açık Sütun heykeli” tartışması yer alıyor.

Öztekin’in “Gökyüzüne uzanmak: Açık Sütun üzerine bir deneme” yazısını Bulut moderatörlüğünde tartışacağı etkinlik 15 Kasım Pazartesi günü 19:00’da sınırlı sayıda teyitli katılımcı ile Kıraathane’de gerçekleşecek. 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam