22/11/2014 | Yazar: Kaos GL

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Tanal, Adalet Bakanlığı faaliyetleri ile ilgili Bakan Bozdağ’dan cevap bekliyor

Milletvekili Tanal, Bakan Bozdağ’a LGBT Yurttaşların İnsan Haklarını Koruma Çalışmalarını Sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Tanal, Adalet Bakanlığı faaliyetleri ile ilgili Bakan Bozdağ’dan cevap bekliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) yurttaşların insan haklarının korunmasına dair Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarıyla ilgili bilgi almak amacıyla TBMM’ye 20 adet soru önergesi sundu.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Tanal’ın Adalet Bakanlığı faaliyetleri ile ilgili bizzat Bakan Bekir Bozdağ’ın yazılı olarak yanıtlamasını talep ettiği soru önergeleri şöyle: 
 
Türkiye’nin ulusal ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşların insan haklarının tanınması ve korunmasına yönelik Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir faaliyet mevcut mudur? Bu faaliyetler nelerdir? Hangi aşamadadır?
 
Taşra teşkilatındakiler dahil her düzeyden Bakanlık personelinin konuya dair farkındalık ve bilgi düzeylerinin artırılmasına yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Hangi çalışmalar yürütülmektedir? Bu çalışmalar hangi aşamadadır?
 
Ceza infaz kurumlarında çalışan infaz koruma memuru, eğitmen, sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog ve sağlık görevlilerine yönelik, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans tutuklu ve hükümlülerin sorunlarına ve özel ihtiyaçlarına ilişkin herhangi bir meslek içi eğitim faaliyeti yürütülmekte midir?
 
Söz konusu personelin meslek içi eğitiminde kullanılan insan hakları ve demokratik yurttaşlık eğitimi müfredatı hangi kaynaklar ve yayınlardan oluşmaktadır?
 
Söz konusu personelin işe alım süreçlerinde, LGBT kişilerin insan haklarına ve özel gereksinimlerine ilişkin bilgiye ve deneyime dayalı herhangi bir kriter aranmakta mıdır?
 
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli önyargılar, dışlayıcı tutumlar ve şiddet ile mücadele etmek üzere, özellikle infaz koruma memurlarına ve diğer mahpuslara yönelik herhangi bir farkındalık yükseltme veya şiddet önleme programı yürütülmekte midir?
 
İnfaz koruma memurlarından veya diğer tutuklu ve hükümlülerden LGBT kişilere dönük açık şiddet tehdidi bildirildiğinde veya bu şiddet gerçekleştiğinde, Bakanlığınız LGBT kişiyi korumak veya faile yaptırım uygulamak adına hangi prosedürü izlemektedir?
 
Cezaevlerinde LGBT mahpusların yönetime veya yönetimle ilgili şikayette bulunmalarını kolaylaştıran ve mağdur mahpusların mağduriyetlerini gidermeye ehliyetli ve tam mahremiyet ve güvenlik sağlayan hangi mekanizmalar bulunmaktadır?
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam