22/11/2014 | Yazar: Kaos GL

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Tanal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı faaliyetlerine dair cevap bekliyor

Milletvekili Tanal, Bakan İslam’a LGBT Yurttaşları Korumaya Yönelik Çalışmaları Sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Tanal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı faaliyetlerine dair cevap bekliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) yurttaşların insan haklarının korunmasına dair Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarıyla ilgili bilgi almak amacıyla TBMM’ye 20 adet soru önergesi sundu.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Tanal’ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı faaliyetleri ile ilgili bizzat Bakan Ayşenur İslam’ın yazılı olarak yanıtlamasını talep ettiği soru önergeleri şöyle: 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı:
 
Diğer istihdam olanaklarının çok büyük ölçüde engellenmesi ve trans yurttaşların çoğunun kayıt dışı seks işçiliği yapmak zorunda bırakılması durumuna karşı Bakanlığınızın bir sosyal politikası var mıdır? Bu kişilerin yoksulluk döngüsünden çıkabilmeleri için, bu kişileri hedef alan ve onların ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş sosyal koruma ve sosyal içerme politikaları öngörülmekte midir?
 
Mevcut sosyal yardım ve sosyal koruma hizmetlerinden hangileriLGBT kişilerin mağdurlaştırılmadan çekinmeden kullanması için uygun ve elverişlidir? Sosyal yardım ve sosyal koruma harcamalarının hangi kısımları ve ne kadarı LGBT kişilerin faydalanabileceği hizmetlere ve desteklere ayrılmıştır? Bu bütçenin ne kadarının LGBT topluluğundan kişiler tarafından kullanıldığı bilinmekte midir?
 
İsveç ve İngiltere’de yapılan araştırmalara göre LGBT çocuklar ve gençlerde görülen intihar oranları, heteroseksüellere göre 5 ila 10 kat fazladır. Bakanlığınız böylesi intiharlar ile mücadele etmek adına herhangi bir girişimde bulunacak mıdır? Böyle bir girişim ve faaliyette bulunuldu ise hangi aşamadadır?
 
Bakanlığınız bünyesindeki kurumlarda sosyal hizmet himayesinde bulunan çocuk, genç, yaşlı ve engelli LGBT yurttaşların özel ihtiyaçlarına yönelik hangi programlar yürütülmektedir? Kadınlara hizmet sunan kurumlardan eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar ne ölçüde faydalanabilmektedir?
 
LGBT bireyler için de herhangi bir sığınma evi yapılması planlanmakta mıdır?
 
Bakanlığınız bünyesinde, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşların sorunlarının ele alınması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin konuya dair ulusal ve uluslararası sorumluluklarının yerine getirilmesi için ne gibi faaliyetler yürütülmektedir?
 
Bakanlığınızın Alo 183 - Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ve Alo 144 - Sosyal Yardım Hattı’na bugüne kadar hangi sayıda ve konularda lezbiyen, gey, biseksüel, trans kişi veya yakını başvurmuştur?
 
Alo 183 ve Alo 144 hatlarında çalışanlar da dahil olmak üzere, Aile ve Toplum Hizmetleri ile Sosyal Yardımteşkilatı bünyesinde hizmet veren personele yönelik, LGBT kişilerin insan hakları, sorunları ve çözüm yolları ile ilgili herhangi bir eğitim çalışması yürütülmekte midir?
 
Bakanlığınız aile içi ve hane içi şiddete karşı yaptığı çalışmalarda, LGBT çocukların ve yetişkinlerin maruz kaldığı sistematik şiddete ilişkin veriler araştırılmakta ve ele alınmakta mıdır?
 
Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşlara ilişkin sosyal önyargıların kamu kuruluşlarında ve görevlilerinde de gözlemlendiği düşünüldüğünde, LGBT kişilerde sıklıkla görülen kamu yönetimine ve adalet sistemine karşı derin güvensizlik ve korkuyu aşmak üzere, Bakanlığınız LGBT yurttaşların aile içi şiddete karşı ve sosyal yardım talebinde bulunmaları için şikayette veya başvuruda bulunmalarını kolaylaştırıcı ve özendirici herhangi bir faaliyet planlamakta mıdır?

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam