01/10/2024 | Yazar: Kaos GL

Geçtiğimiz günlerde kurulduğunu duyuran futbol takımı Minçoster TK, sosyal medya hesaplarından politika metnini paylaştı.

Minçoster TK: “Dayanışmayı ve söz üretmeyi bir sorumluluk olarak görüyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Politika metninde futbol takımının cisheternormatif ve lubunyafobik endüstriyel futbol sahalarında kendine yer bulamayan kadınlar ve LGBTİ+’lara açık olduğu belirtildi. Metinde şu ifadeler kullanıldı:

“Biz; erkek egemen endüstriyel futbola ve kapitalist, cinsiyetçi, lubunyafobik, ırkçı, milliyetçi ve sağlamcı anlayışına karşı İzmir'de bir araya gelen LGBTİ+'lar tarafından kurulmuş alternatif bir futbol topluluğuyuz. Erkek egemen, ayrımcı, cisheteronormatif ve lubunyafobik endüstriyel futbol sahalarında kendine hiç yer bulamayan veya daha az yer bulan kadınlar ve LGBTİ+'lara açık olan takımımız; yeni bir sosyalleşme ve spor alanı yaratmanın yanı sıra hem sahayı hem tribünü hem de ekranı politik bir alan olarak görmekte ve bu alanları faşist, eril, cis-heteroseksist ve kapitalist yapılardan sökmeye çalışarak politik mücadelesini sürdürmektedir.

Topluluğumuz sadece değişip dönüştürdüğü kurallarla düzenlediği futbol maçlarıyla değil; spor alanında kadın ve lubunyaların özgül ihtiyaçlarını, sorunlarını ve deneyimlerini odağına alarak çeşitli çalışmalar yaparak bir spor aktivizmi yürütmeyi amaçlamaktadır. Yürütmek istediğimiz spor aktivizmi ile beraber cinsiyetçiliğe, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, milliyetçiliğe, ayrımcılığa ve türcülüğe karşı yürütülen mücadele alanlarıyla dayanışmayı ve söz üretmeyi bir sorumluluk olarak görmekteyiz.”

Özgürce var olabilmeyi amaçlamaktayız”

Saha içinde ve saha dışında bir topluluk oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Minçoster TK, sözlerine şöyle devam etti:

“Kamusal alanda ve sosyal hayatta var oluşu, katılımı ve görünürlüğü kısıtlanan veya engellenen kadınlar ve lubunyalar için yeni bir sosyalleşme ve politik mücadele alanı açarak saha içinde ve saha dışında bir topluluk oluşturmayı amaçlamaktayız. Kamusal alandaki ve sosyal hayattaki var oluşu ve görünürlüğü, erkek egemen endüstriyel futbolun kurallarını ve normlarını değiştirip dönüştürerek sürdüreceğimiz mücadele ile birlikte güçlendirerek erkek egemen endüstriyel futbolun sektörel alandaki tutumunu değiştirmesine, bu alandaki dar kapsamlı var oluşları çeşitlendirmesine ve sonsuz çeşitliliğe açık bir alan olmasına katkı sunmayı hedeflemekteyiz.

Futbol için normatif olan ve idealize edilmiş yaş, beden ve performans anlayışından arındırılmış bir yaklaşımla her yaştan bedensel çeşitliliklerimizle sahaları renklendirerek özgürce var olabilmeyi amaçlamaktayız. Bedensel farklılıklarımız ve ihtiyaçlarımıza göre futbol oynama şeklimizi ve oyunumuzun kurallarını gerekli durumlarda düzenlemek esastır. Rekabete, beceriye, performansa ve skora dayalı futbol anlayışına karşı; sahada olmak isteyen herkes için futbolla ilişkimiz açısından ilgi ve deneyim hiyerarşisi kurmadan biricik bedenlerimiz ve futbol oynama tarzımız ile topla rahatça temas kurmak adına gerekli alanı açmak bizim için önemlidir.”

“Mücadelemizin temeline şiddetsizliği almaktayız”

Minçsoster TK, sözlerini şöyle noktaladı:

“Kaleye daha fazla gol atarak kazanmanın değil, herkesin olabildiğince oyuna dahil edilerek birlikte keyifle oynamanın ve dayanışmanın esas olduğu bir oyun bizim için önemlidir. Her golün, pasın, şutun ve hareketin bizim olduğu ve alkışlandığı bir oyun bizim için esastır. Hırs ve öfkeyle sürdürülen, fiziksel sertliğin olduğu, şutların ve pasların oyuncuların performansına göre kurgulandığı, performansa bağlı motivasyon düşürücü söylemlerin ve küfürlerin olduğu bir oyun tarzından uzak, dayanışma ve paylaşma kültürü ile dolu bir oyun yaratmayı önemsemekteyiz.

Herkesin sahada rahat ve güvende hissederek var olma ve oynama hakkı gözetilerek fiziksel, bilişsel, duygusal ve psikolojik iyi oluş halinin bir bütün olarak korunduğu bir oyun bizim için esastır. Futbolu alışılagelmiş roller ve beklentilerden, her türlü ayrımcılıktan ve fobiden uzaklaştırmayı amaçladığımız bu alanda şiddet ve sömürüden uzak bir futbol sahası inşa edebilmek adına vegan politikayı benimsemekte ve mücadelemizin temeline şiddetsizliği almaktayız.

Mücadelemizi sürdürürken, sosyalleşirken ve spor yaparken karşı karşıya kalabileceğimiz sorunların ve çatışmaların çözümü için şiddet içeren, üstenci, yargılayıcı, suçlayıcı, baskıcı, manipülatif, varsayımlara dayalı ve genellemeler içeren davranışlardan ve iletişim pratiğinden uzak; karşılıklı dinlemeyi ve anlayışı içeren, hislerin konuşulması için alan açan ve özel ihtiyaçlar için özel koşullar oluşturan bir iletişim anlayışını benimsemekteyiz.

Eleştiriye ve öz eleştiriye açık, birbirimizi gözeten ve güçlendiren barışçıl bir iletişimde olmayı önemsemekteyiz. Birbirimize geribildirim verirken veya eleştiride bulunurken davranışın ve söylemin açık bir şekilde tanımlandığı, bize neler hissettirdiği ve neler düşündürdüğü ve neye ihtiyacımız olduğu ekseninde konuşmalarımızı yapılandırmak; öz eleştiride bulunurken davranışın ve söylemin sorumluluğunu alıp sonuçlarının neler olduğunu görmek ve telafi edici aksiyonlarda bulunmaya dair ilerlemek bizler için esastır.”


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, spor
2024