22/04/2016 | Yazar: Kaos GL

Mine Söğüt, 8 Mayıs Pazar günü 19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne konuk olacak!

Mine Söğüt’ten "Sinemadan Çıkanlara Öyküler" dinlemeye ne dersiniz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mine Söğüt, 8 Mayıs Pazar günü 19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne konuk olacak!

19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Mine Söğüt’ü ağırlıyor. Türkçe edebiyatın, özgün anlatı dili ve hikâye derinliğiyle en sevilen yazarlarından olan Mine Söğüt, festival kapsamında okurlarıyla kadın hikayeleri üzerine söyleşecek.

Sinemada her yıl binlerce hikaye filme çekiliyor. Binlercesi film olmak üzere yazılıyor. Binlerce hikayenin de düşü kuruluyor. Bazıları buruşturulup çöpe atılırken bazıları ödül alıyor. Edebiyat, sinemayı bazen besliyor, bazen de birbirlerine pek yüz vermiyorlar.

Mine Söğüt’ün konuk olacağı “Sinemadan Çıkanlara Öyküler” söyleşisi, senaryo yazarlarına, yönetmenlere, kısacası beyazperdenin tüm hikâye anlatıcıları için yeni fikir, yeni esin ve yeni bakış önerilerinde bulunacak.

Etkinlik 8 Mayıs Pazar günü saat 14:00'de, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşecek. 

(Çağdaş Sanatlar Merkezi adresi: Kennedy Cad. No: 4 Kavaklıdere / Ankara)

Neden “Sinemadan Çıkanlara Öyküler” ?

“…İki saat sonra kalabalığın içinde, sinemadan bir dar sokağa çıkan sanki başka birisiydi. Düşünüyordu: ‘Çağımızda geçmiş yüzyılların bilmediği, kısa ömürlü bir yaratık yaşıyor; sinemadan çıkmış insan. Gördüğü film ona bir şeyler yapmış. Salt çıkarını düşünen kişi değil. İnsanlarla barışık. Onun büyük işler yapacağı umulur ama beş-on dakikada ölüyor. Sokak sinemadan çıkmayanlarla dolu; asık yüzleri, kayıtsızlıkları, sinsi yürüyüşleriyle onu aralarına alıyorlar, eritiyorlar.’ Saatine baktı: dört buçuğa beş vardı. ‘Eve gitsem, okusam.’ Durağa yürüdü. ‘Bunları kurtarmanın yolunu biliyorum. Kocaman sinemalar yapmalı. Bir gün dünyada yaşayanların tümünü sokmalı bunlara. İyi bir film görsünler. Sokağa hep birden çıksınlar.’ Kafasından geçene güldü. Duraktakiler dönüp baktılar. Kadının biri kaşlarını çattı. Sokakta kendi kendine sesli gülünemeyeceğini bilmeyen yoktu. ‘Ne adamlar be. Güldüysem güldüm, size ne!’ Duramadı orada, yürüdü. Eve gitmeyecek. İçindeki ‘sinemadan çıkmış kişi’yi öldürdüler. Sağ kalan sıkıntılı, kızgın. Hep ölçülü-biçimli mi davranmak gerek. Kim demiş…”

Edebiyatın köşebaşlarından Yusuf Atılgan’ın benzersiz eseri “Aylak Adam”daki ‘sinemadan çıkmış kişi’ anlatısıdır bu. Gülden Treske’nin öykülerini topladığı ilk kitabının adını da esinlemiş: “Sinemadan Çıkanlara Öyküler”. Uçan Süpürge, Gülden Treske’den ödünç alarak, söyleşiye bu ismi vermiş.

Etkinliğin facebook linkine buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam