23/12/2024 | Yazar: Kaos GL

Rapora göre; Kurul, “milli ve manevi değerlerin korunması” ve “ailenin korunması” gerekçeleriyle LGBTİ+ temalı içeriklere ceza yağdırırken, nefret mitinglerini kamu spotu olarak yayınlamaya devam etti.

MLSA’dan RTÜK raporu: LGBTİ+ konulu yayınlara 568 bin lira ceza verildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, “Sansürün 30 Yılı: 30. Yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu” başlıklı raporunu yayınladı. Rapor, RTÜK’ün işleyişini gözler önüne sererken 1 Ocak 2023 ve 30 Haziran 2024 tarihleri arasında verilen cezaları inceliyor.

Rapor, Ocak 2023-Haziran 2024 tarihleri arasında LGBTİ+ konulu yayınlara 568 bin TL ceza verildiğini ortaya koyuyor.

Raporda LGBTİ+ konulu yayınlara verilen cezalar için en büyük örneğin Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili adayı Esmeray’ın çıktığı yayına verilen ceza olduğu ifade edildi:

“Gazeteci İrfan Değirmenci’nin trans milletvekili adayı Esmeray’ı konuk aldığı 25 Kasım 2023 tarihli, HALK TV’de yayınlanan programda Esmeray’ın “...Şu anda beni ekranda gören özellikle Z kuşağında olan LGBTİ+ çocuklar şu an çok seviniyorlardır ve kendilerini yalnız hissetmiyorlardır buna eminim” sözleri nedeniyle RTÜK, 28 Aralık 2023’te Halk TV’ye 495 bin 636 lira ceza kesildi. RTÜK gerekçe olarak “toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünü gösterdi.”

Rapora göre; “toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık” gerekçesiyle verilen toplam 9 milyon liralık idari para cezasının büyük kısmını Kızıl Goncalar dizisine verilen ceza oluşturdu. Kızıl Goncalar dizisine verilen cezayı, oransal olarak Esmeray’ın İrfan Değirmenci’ye konuk olduğu programa kesilen ceza takip etti.

Kurul, LGBTİ+ konulu yayınlara ceza keserken nefret mitinglerini kamu spotu olarak yayınladı

RTÜK Başkan Yardımcı İbrahim Uslu’nun TRT World’ün LGBTİ+ karşıtı belgeseli True Colors’u sosyal medya hesaplarından övmesine ve LGBTİ+ karşıtı Büyük Aile Buluşmaları’nın kamu spotu olarak yayınlanmasına da değinen raporda şu ifadeler yer aldı:

“Kurul’un en çok tartışılan kamu spotları ise İstanbul Aile Vakfı tarafından düzenlenen ‘Büyük Aile Buluşmaları’na çağrı için hazırlanan kamu spotları oldu. Üst Kurul tarafından hem 2022 yılında hem de 2023 yılında tavsiye edilen kamu spotlarında “LGBT Propagandasına Dur” gibi nefret söylemi içeren içerikler yer alıyor.”

Dijital platformlardaki LGBTİ+ temalı içerikler de Kurul’un hedefindeydi

Bunlarla beraber; raporda, platformlara LGBTİ+ temalı içerikler nedeniyle ceza verildiği de vurgulandı. Rapora göre; RTÜK, 2023 Kasım ayında altı farklı platforma para cezası kesti. Kurul verdiği cezalarda “cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması”nı ve “cinsiyetin … sınırlarının tanınmaması”, ve “bunların normalleştirilmesi gerekçesiyle ailenin, genel ahlakın korunması”nı gerekçe gösterdi.

Rapora göre; Netflix’te yayınlanan “Anne+”, “Elites”, Disney+’ta yayınlanan “Love Victor”, Mubi’de yayınlanan “Ateşli Oda” ve BlueTV’de yayınlanan “The Book of Queer” içeriklerine idari para cezası kesildi.  

Rapora göre; RTÜK ayrıca Türk aile yapısı, milli manevi değerlerle ilgili yayın politikaları noktasında dijital internet platformu yayıncılarıyla eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi maksadıyla yayıncıların Ankara'ya çağırılmasına karar verdi.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, aile, siyaset
2024