18/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Avustralyalı araştırmacılar insan hücrelerini bağışıklık yetmezliği virüsünden koruyan modifiye edilmiş (yapısı değiştirilmiş) bir protein geliştirdiler.

Modifiye Edilen HIV Proteini AIDS’ten Koruyabilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avustralyalı araştırmacılar insan hücrelerini bağışıklık yetmezliği virüsünden koruyan modifiye edilmiş (yapısı değiştirilmiş) bir protein geliştirdiler.
 
Queensland Tıbbî Araştırmalar Enstitüsü, insan bağışıklık yetmezliği virüsü HIV’deki bir proteini modifiye ederek virüsün kendini çoğaltmak yerine hücreleri enfeksiyona karşı korumasını sağladılar.   
Yardımcı Profesör David Harrich, bunun HIV’i tedavi etmediğini; fakat modifiye edilen proteinin laboratuar testlerinde insan hücrelerini edinilmiş bağııklık yetmezliği sendromu AIDS’ten koruduğunu söyledi. Harrich’İn çalışması Human Gene Therapy dergisinde yayınlandı.
 
 “Aslında yaptığımız, virüsün gelişmek için ihtiyaç duyduğu normal bir virüs proteinini alıp onu değiştirmek oldu, bu sayede protein virüse yardım etmek yerine çok güçlü bir şekilde virüsün kendini çoğaltmasının önüne geçiyor.”
 
Teoride bu şekilde bağışıklık sisteminin normal bir şekilde işlemesi sağlanabilir.
 
Harrich hastaların hâlâ HIV-pozitif olacağını; fakat “bu terapinin AIDS için olası bir tedavi” vaat ettiğini söyledi.
“Bağışıklık hücrelerindeki bu protein bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayacak, bu sayede hastalar normal enfeksiyonların üstesinden gelebilecek,” dedi.
 
Klinik denemeler başarılı sonuçlanırsa, hâlihazırda ihtiyaç duyulan pek çok terapi yerine tek bir tedavi etkili olabilir.
Avustralyalı profesör, hayvan deneylerinin bu yıl başlayacağını belirterek ilk belirtilerin olumlu olduğunu söyledi. İnsan deneylerine başlanması için ise henüz beş yıl var.
 
Geçen Ekim ayında bilim insanları Güney Afrikalı iki kadının bilinen 88 HIV türünü öldüren antikorlar ürettiklerini keşfetti. Bulguların, virüsün belli türleri için aşı geliştirmekte kullanılabileceği umut ediliyor.
 

2010 yılının sonunda dünya çapında 34 milyon insanın HIV ve AIDS ile yaşadığı tahmin ediliyor. 


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret