23/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinsky, ABD eski başkanı Bill Clinton ile ilişkisinin hayatına yansımaları ve internet zorbalığı üzerine ‘Utancın Bedeli’ başlıklı bir TED konuşması yaptı.

Monica Lewinsky: İnternette şefkat yoksunluğu, empati krizi var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinsky, ABD eski başkanı Bill Clinton ile ilişkisinin hayatına yansımaları ve internet zorbalığı üzerine “Utancın Bedeli” başlıklı bir TED konuşması yaptı.
 
“1998’de beklenmedik bir ilişkiye sürüklenmenin ardından daha önce hiç görmediğimiz bir siyaset, hukuk ve medya girdabına sürüklendim. Ancak bu skandal size dijital devrimle ulaştı. 1998 Ocak’ında hikâye internet üzerinden ortaya çıktı” diyen Lewinsky, Clinton ile ilişkisinin ardından “o kadın”a indirgendiğini anlattı:
 
“Teknolojinin olanak sağladığı bu hüküm telaşı sanal linçe yol açtı. Evet, sosyal medyadan önceydi ancak insanlar yine de internet üzerinden yorum yapabiliyor, e-posta yoluyla haber gönderebiliyor ve tabii ki e-posta yoluyla acımasız şakalar gönderebiliyordu. Haber kaynakları gazetelerini ve internet reklamlarını satmak, insanları televizyonun karşısına geçirmek için boy boy fotoğraflarımı kullandılar. Bereli fotoğrafımı hatırlıyor musunuz?”
 
“Artık buna siberzorbalık diyoruz”
 
“Başıma 17 yıl önce bunlar geldiğinde adı henüz konuşmamıştı. Artık buna siberzorbalık ve online taciz diyoruz” ifadelerinde bulunan Lewinsky, başka insanların acı çekmesini önlemek için konuşmaya karar verdiğini paylaştı.
 
Lewinsky, Tyler Clementi adlı gencin başka bir erkekle olan kamera görüntülerinin oda arkadaşı tarafından paylaşılmasının ardından intihar etmesinin kendi annesini 1998’e geri götürdüğünü söyledi:
 
“1998’ü, her gece yatağımın başında oturduğu, beni banyonun kapısı açık duş almaya zorladığı, hem annemin, hem de babamın kelimenin tam anlamıyla ölümüne aşağılanacağımdan korktuğu zamanları yeniden yaşıyordu.”
 
“Aşağılama kültürünün bedelini kadınlar, LGBT’ler ödüyor”
 
Tyler gibi kadınların, azınlıkların ve LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) “aşağılama kültürü”nün bedelini ödediğini söyleyen Lewinsky, ırkçılık ve homofobi gibi pek çok önyargının zamanla değişebileceğine dikkat çekti:
 
“Şefkat denen o eski değere geri dönmemiz lazım. İnternette şefkat yoksunluğu, empati krizi var.”
 
Lewinsky, internet kullanıcılarını daha fazla katılımcı olmaya davet ederek olumlu yorumlar paylaşmaya ve zorbalığı bildirmeye çağırdı.
 
Monica Lewinsky’nin TED konuşmasına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: medya
İstihdam