04/06/2018 | Yazar: Kaos GL

Denizli’deki İranlı mülteci LGBTİ+’lar Kaos GL’nin atölyesinde “mutlu bir günlerini” resmetti ve hikayeleştirdi.

Mucizeler ve mutlu bir gün: Mülteci LGBTİ+lar çizdi, anlattı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Denizli’deki İranlı mülteci LGBTİ+’lar Kaos GL’nin atölyesinde “mutlu bir günlerini” resmetti ve hikayeleştirdi.

“Bence translar, kelebekler gibiyiz. LGBTİ’nin T’sini ben hep kelebeklere benzetirim. Ben de bir tırtılım ve kelebek olarak özgürlüğüme kavuşmak istiyorum. O özgürlük bir gün dahi olsa benim mutlu günüm olacak.”

Kaos GL Derneği, Denizli’de İranlı mülteci LGBTİ+’larla piknikte bir araya geldi. Dün (3 Haziran) yapılan piknikte hikaye anlatıcılığı atölyesi de yapıldı.

Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar’ın yürüttüğü atölyede katılımcılar “mutlu bir gün neye benzer” sorusuna yanıtlarını resmetti ve mutlu günlerini anlattı.

Atölyede çıkan mutlu günler ve hikayeleri şöyle:

“İlk başta ne çizeceğimi, ne anlatacağımı bilemedim. Ama mutlu gün benim için kelebekler ve at. Özgürce koşabilmek…”

“Hayatımda hep bir mucizeyi bekledim. Bir gün gelecek ve hayatım mucizevi bir şekilde dönüşecek diye düşünüyordum. Bir gün geldi ve hayatım tepetaklak oldu. Çok kötü şeyler yaşadım. Ama asıl mucizeyi o kötü deneyimden çıkardım. Hayatımın her anı ve ben bir mucizeyim. Bu çizdiğim de benim.”

“Burası benim yaşamak istediğim ev. Arkadaşımın evi aslında. O arkadaşım da Kanada’da…”

“Her ne kadar Türkiye’ye ve burada yaşayanlara çok saygı duysak da, burası bizim için bir kafes. Türkiye’de bir kafesteyiz. Ve bir kuş gibi o kafesten çıkıp özgür olacağımız günü bekliyoruz.”

“Benim mutlu bir günüm sevgilimle yataktan kalkmamızla başlıyor. Ardından işe gidiyorum. Çalışıyorum. Eve dönüyorum. Ve sevgilimle kanepede film izliyoruz. Bu kadar. Ne bir eksik ne bir fazla…”

“Bu biziz. Yadırganmadan, kötü söz duymadan, istediğimiz gibi olabildiğimiz bir yer ve biz.”

“Deniz, denizden yükselen ağaç, tepede gökkuşağı, kanatlar… Denizdeki balıklar, ahtapotlar bütün çeşitliliğiyle LGBTİ’ler. Ve tek bir cümle: Ayakta ölmek!”

“İş hayatında hep ayrımcılığa uğruyoruz. İş istiyoruz, vermiyorlar. Ben bilgisayar mühendisiyim. O kedi benim ve Tech Talk’ta konuşuyorum. İnsanlar da beni, bilgisayar mühendisi beni dinliyor. Benim mutlu günüm bu işte.”

“Soldaki benim. Sağdaki kocam. İran’da evleniyoruz.” Moderatör notu: Biz de senin düğününde oynuyoruz!

“Lezbiyen bir çift ve müşterek bir hayat. Herkes gibi!”

 

*Bu etkinlik, Kaos GL’nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile birlikte yürüttüğü “LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Geliştirmek” projesi kapsamında düzenlenmiştir.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam