25/03/2013 | Yazar: Evren E. Çakmak

Homofobiye Karşı Yerel Buluşmaların gökkuşağı bu yıl 3. kez Muğla’ya indi.

Muğla’ya 3. Kez Gökkuşağı İndi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobiye Karşı Yerel Buluşmaların gökkuşağı bu yıl 3. kez Muğla’ya indi.

Kaos GL Derneğinin düzenlediği 8. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma 22 Mart’ta Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde'ydi. Sosyoloji bölümünün yerel örgütleyiciliği ile gerçekleştirilen etkinlik iki oturumlu yapıldı.

Sabah gerçekleşen oturumda Kaos GL Derneğinden Seçin Tuncel ve Evren E. Çakmak bir atölye düzenledi. 100’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen atölyede cinsel kimlik ve anti heteroseksist hareketin terminolojisine dair bilgiler aktarıldı. Daha sonra ise salonda ki katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.

Öğleden sonra gerçekleşen 2. Oturumda ise konu “Eğitim ve Heteronormativite” idi. Oturumda Kaos GL Derneği Danışma Kurulu üyeleri İdil Engindeniz Şahan ve Yasemin Şafak konuşmacı oldular.

“Eğitim kurumları toplumun yansıması”

Önce Psikolojik Danışman Yasemin Şafak eğitim alanında LGBT bireylerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Okul öncesi eğitiminden itibaren heteronormatif sosyalizasyona tabi kılınan LGBT öğrencilerin hangi tür tutum ve uygulamalar tarafından ezilip yontulduğunu tarifledi. Şafak konuşmasında “Okul müdürleri mahallenin babası, namus bekçisi olarak doğrudan baskı uygulayabilirken öğretmenler en basitinden verdikleri örnekler ile dışlayıcı bir algıyı yaygınlaştırıyor” dedi.

“Üniversiteler önemli ittifak alanlarıdır”

Şafak’ın konuşmasının hemen ardından Galatasaray Üniversitesinden İdil Engindeniz Şahan LGBT hareketin eğitim alanına müdahillik tarihini anlattı. Kaos GL tarihi ile ilgili doktora tezini hazırlarken derginin daha en baştan böylesi kapsayıcı bir politika izlemezine ilk başta şaşırdığını söyleyen Şahan eğitim alanının baştan beri örgütün gündeminde olduğunu aktardı. Türkiye’de üniversitelerde ki LGBT örgütlenmesinin artık kimlik hareketliliğinden ayrı bir noktaya geldiğini belirtti.

“Küresel Ayrımcılıklara Karşı Yerel İttifaklar” başlığı ile düzenlenen Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar Sosyoloji bölümünden araştırma görevlileri ve akademisyenlerin desteği ile Muğla’da üç yıldır düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

8. Buluşma’ya siz de ev sahipliği yapabilirsiniz!

Homofobi Karşıtı Buluşma, cinsiyetçiliğe, militarizme, milliyetçiliğe, homofobiye ve transfobiye karşı toplumsal muhalefetin sesini yükseltmeye, küresel ölçekte bir sorun olan ayrımcılığa karşı “yerellerin ittifakını” mümkün kılmaya çalışıyor.

Homofobi Karşıtı Program kapsamında Kocaeli, Eskişehir Samsun, Mersin, Edirne, Diyarbakır, Sakarya, Balıkesir, Kars ve Nazilli’de etkinlikler düzenlendi. Mart ve Nisan aylarında ise Kaos GL Muğla, Malatya, Antalya, Bursa, Adana ve Batman’da homofobi ve transfobi karşıtları ile bir araya gelecek. 

Buluşmayı sahiplenen öğrenci toplulukları ve akademisyenlerle birlikte “Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar” her yıl daha fazla yerele ve üniversite kampüsüne taşınıyor. Siz de kampüsünüzde, şehrinizde buluşmaya ev sahipliği yapabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: evren@kaosgl.org adresine mail atabilir, Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar’ın Mart ayı programına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

* Kaos GL’nin Homofobi Karşıtı Buluşma Yerel Etkinlikleri Programı, Kanada Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.    


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam