29/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ mültecilerin yaşadığı ayrımcılığı ortadan kaldırmak için ilk adım önyargıların kırılması!

‘Mülteci çocuklar, BM ile Aile Bakanlığının uyumsuzluğundan zarar görüyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"LGBTİ mültecilerin yaşadığı ayrımcılığı ortadan kaldırmak için ilk adım önyargıların kırılması!"

                                              Fotoğraflar: Koray Arkadaş

İnsan Hakları Programı kapsamında 2007 yılından beri mülteci hakları çalışması yürüten Kaos GL’nin düzenlediği “Türkiye’deki Sığınma Sistemi/LGBTİ Sığınmacı ve Mültecilerin Durumu” başlıklı eğitim programının dördüncü oturumunun konuşmacıları İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı’ndan (İKGV) Metin Kaybaki ve Duygu Yıldırım’dı. Kaybaki ve Yıldırım LGBTİ mültecilere danışmanlık verilirken dikkat edilecek hususlar konusunda deneyimlerini paylaştılar.

Konuşmasına İKGV’yi tanıtarak başlayan Yıldırım, İKGV’nin 1989 yılında kurulan bir dernek olduğunu daha çok dezavantajlı gruplarla çalıştıklarını, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ile uygulama ortağı olduğunu ve Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Van, Ağrı ile İstanbul’da ofislerinin olduğunu belirtti. Sosyal hizmet uzmanı Duygu Yıldırım, Suriye krizinin başlamasından sonra İstanbul’daki destek ofislerini ikiye ayırdıklarını ve buradaki bir danışmanlık ofislerinin sadece Suriyelilere destek verdiğini de ekledi.

“Ayrımcılığa karşı mücadele ederken ayrımcılığın boyutlarını görebiliyorsunuz”

Yıldırım, İKGV’nin LGBTİ mültecilere psikososyal destek sunduğunu, bu destekle LGBTİ’lerin karşılaştıkları ayrımcılıkları daha net görebildiklerini belirtti. “Hassas gruplar ifadesinin kendisi bile ayrımcılık içeriyor olabilir” diyen Yıldırım, ayrımcılığa karşı mücadele ederken dahi dile yerleşmiş ayrımcılığa düşülebileceğinin altını çizdi.

Yıldırım konuşmasında, LGBTİ, mülteci ve HIV ile yaşayan kişilerin sağlıktan eğitime her alanda ayrımcılığa uğradıklarını bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak için ilk adımın önyargılı kişilerin yargılarının kırılması gerektiğini belirtti.

İKGV’den Duygu Yıldırım, örnek vakalar üzerinden konuşmasını sürdürdü.

“BM ile Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı uyumsuzluğu mülteci çocukları yurtsuz bırakıyor”

Günün son konuşmacısı İKGV’den Metin Kaybaki, refakatsiz (mülteci) çocukların 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunda belirtildiği gibi Türkiye vatandaşı olan çocuklarla aynı koşullarla tabi olması gerekirken uygulamaların bu yasaya bağlı kalınarak yapılmadığını belirterek konuşmasına başladı.

Birleşmiş Milletler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yaşanan sorunlardan dolayı refakatsiz çocukların yurda yerleştirilmelerinde oldukça sorun yaşandığını, İKGV’nin anlaşmalı olduğu Ulus’ta bulunan iki otelde kaldıklarını belirtti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mülteci çocukları yalnızca altı ilde kabul edebildiğini, LGBTİ mülteci çocukların yurda yerleştirilmesinin çok nadir olduğunun altını çizdi.

Kaybaki, konuşmasını engelli mültecilere engelli maaşı verilmediği ancak evde ağır engelli bakan mülteci kişiye bakım ücreti ödendiğini belirterek sona erdirdi.

“Türkiye’deki Sığınma Sistemi/LGBTİ Sığınmacı ve Mültecilerin Durumu” başlıklı eğitim programı ilk günü geride bıraktı. Program, yarın LGBTİ mültecilerin karşılaştıkları sorunları konuşacak.

"Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin ve UNHCR'ın desteklediği LGBTİ'lerin İnsan Hakları ve Savunuculuk Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu, etkinlik içeriğinin Avrupa Birliği'nin veya UNHCR'ın resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir."


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam