26/05/2015 | Yazar: Kaos GL
Mülteci Film Günleri, sığınmacı ve mültecilerin deneyimlerini farklı kesitlerle 29-31 Mayıs tarihlerinde seyirci ile buluşturacak.

Mülteci Film Günleri, sığınmacı ve mültecilerin deneyimlerini farklı kesitlerle 29-31 Mayıs tarihlerinde seyirci ile buluşturacak.
Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek festivalin geliri Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği tarafından mülteci ve sığınmacıların sorunlarına çözümler üretmek ve toplumsal farkındalığı arttıracak yeni etkinlikler düzenlemekte kullanılacak.
Festivalde gösterilecek filmler arasında Vinterland, Evaporating Borders ve Baran filmleri öne çıkıyor.
Vinterland
Kürt mülteci Renas’ın Norveç’in çok kuzeyinde, uzak ve ıssız bir evde yaşamını anlatan film,. Renas ve Fermesk’in, birbirlerine fotoğraflardan ve telefon konuşmalarından yeşeren aşkına odaklanıyor. Birbirlerini hiç görmemiş çiftin düğünü Irak’ta ailelerin düzenlediği ve “vekâleten” bir damadın katılımıyla yapılır. Ancak havaalanındaki ilk karşılaşmaları, birbirleri ile ilgili beklentilerini karşılamaz. Ne Norveç ne de kocası Fermesk’in hayal ettiği gibi değildir. Ve de Renas sadece fotoğraflarını gördüğü bir kadını sevebilecek midir?

Baran
Tahran’da yaşayan 17 yaşındaki Türk genci Lateef, kaçak işçilerin çalıştırıldığı bir şantiyede aşçılık ve çaycılık yapmaktadır. Ancak bu kolay hayatı bir gün yeni gelen Rahmat adlı bir işçinin onun yerini almasıyla sona erer ve Lateef daha ağır işlerle görevlendirilir. Lateef intikam almak için Rahmat’ın hayatını çekilmez hale getirmeye çalışırken, bir gün Rahmat’ın sırrını çözmesiyle her şey değişir; Rahmat aslında bir kızdır. Bunu öğrendiği günden itibaren Lateef’in öfkesi aşka dönüşür ve ikisinin de hayatları değişir.

Evaporating Borders
Buharlaşan sınırlar, yerinden edilme ve kimlik arayışı kavramlarını konu alan bir görsel kompozisyon olarak filme alındı. Kıbrıs’taki politik göçmenlerin hayatlarını aktaran film, bu örnekler üzerinden global seviyede hüküm süren göçmen toplulukları kısıtlayıcı uygulamaları gözler önüne seriyor. 2014 yapımı filmin yönetmenliği ve senaristliği Iva Radivojevic tarafından üstlenildi.
29 Mayıs’ta başlayacak festivalin tam programına bu adresten ulaşılabilir.
Etiketler: kültür sanat