19/06/2010 | Yazar: Kaos GL

Dünya Mülteciler Günü’nde Türkiye’de 4 şehirde, Avrupa’da 8 ülkede mültecileri hukuksuzluk yağmurundan, sınır dışı etmelerden, göz altılard

Dünya Mülteciler Günü’nde Türkiye’de 4 şehirde, Avrupa’da 8 ülkede mültecileri hukuksuzluk yağmurundan, sınır dışı etmelerden, göz altılardan ve ayrımcılıktan korumak için beyaz şemsiyeler açılacak.

20 Haziran Dünya Mülteciler Gününde, mültecilerin haklarını korumak için şemsiyeler açılıyor.

Dünya Mülteciler Günü’nde Türkiye’de 4 şehirde, Avrupa’da 8 ülkede mültecileri hukuksuzluk yağmurundan, sınır dışı etmelerden, göz altılardan ve ayrımcılıktan korumak için beyaz şemsiyeler açılacak.

Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi’ ne göre mülteci “ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişi” olarak tanımlanıyor.

2009 yılından bu yana 16.337 sığınmacı ve mülteci Türkiye’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kayıt yaptırdı.
20 Haziran tarihi, 2000 yılında BM tarafından umudunu kaybetmemiş mültecileri hatırlamak için “Dünya Mülteciler Günü” olarak kutlanılması için özel bir tarih olarak belirlendi. Her sene 20 Haziran’da mültecilerin yaşadıklarına ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli kuruluşlar tarafından etkinlikler düzenleniyor.

Bu sene Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Mülteci Hakları Koordinasyonu tarafından 4 farklı şehirde dört farklı program düzenleniyor.
Etkinliklere ilişkin bilgiler şöyle:
 
DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Mültecilerin Haklarını Korumak için şemsiyeler açılıyor. Dünya Mülteciler Günü’nde Türkiye’de 4 ilde, Avrupa’da 8 ülkede mültecileri hukuksuzluk yağmurundan, sınır dışı etmelerden, idari göz altılardan ve ayrımcılıktan korumak için beyaz şemsiyeler açılacak.
 
Koordinasyon, “Mülteciler için ses çıkarın, bize katılın. Şemsiyenizin altında onlara yer açın. Beyaz giysilerimiz ve şemsiyelerimizle mültecilere yalnız olmadıklarını hatırlatalım.” çağrısı yaptı.
 
19 Haziran 2010 Cumartesi

İZMİR - Saat: 18.30
Yürüyüş güzergâhı; Cumhuriyet Meydanı- Gündoğdu Meydanı / Alsancak İzmir (Basın brifingi saat 10.00’da Kaya Prestij Otel’de)
VAN - Saat: 11.30
Yürüyüş güzergâhı; Şehir Parkı Sanat Sokağı (Basın açıklaması saat 11.00’de Şehir Parkı’nda)
ANKARA - Saat: 14.30
Yürüyüş güzergâhı; Yüksel Caddesi Yenişehir Postanesi (Basın açıklaması 14.00’de Yüksel Caddesi, İnsan Hakları Anıtı önünde)
 
20 Haziran 2010 Pazar

İSTANBUL - Saat: 15.00
Yürüyüş güzergâhı; Beyazıt Metro Durağı Kumkapı Geri Gönderme Merkezi (Basın açıklaması 15.30’da Kumkapı Geri Gönderme Merkezi önünde)
 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam