30/04/2013 | Yazar: Kaos GL

Toplantıda çalışma izinlerinden barınmaya, sağlık hakkına erişimden sosyal hizmetlerden yararlanmaya kadar mültecilere uygulanan ayrımcılık pratikleri aktarıldı.

Mülteci Haklarının Kullanılması İçin Sivil Hareket (CARE) Projesi’nin kapanış toplantısı Cumartesi günü İzmir’de yapıldı. Toplantıya Kaos GL Derneği adına Aslı Demir katıldı.
 
Mülteci-Der’den Avukat Taner Kılıç, açılış konuşmasında Türkiye’deki uydu kentlerin genel durumu, Suriyeli mültecilerin durumu ve genel olarak mülteciler üzerine çalışmanın önemine değindi.
 
Kılıç, 4 Nisan tarihinde onaylanan ve 11 Nisan’da resmî gazetede yayınlanmasıyla yürürlüğe giren kanunla mülteciler alanında yeni bir dönemin başladığının söyledi. Bu süreçte 1 yıl içinde kurulacak olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün kilit önem taşıdığını dile getirdi.
 
Şimdiye kadar yılda ortalama 7-8 bin kişinin Türkiye’ye giriş yaptığını belirten Kılıç, sayının 50 binleri bulmasıyla bekleme sürelerinin arttığını, buna bağlı olarak da uydu kentlerin sayılarının artacağını dile anlattı.
 
Kılıç, Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye giriş yapan kişi sayısının 2013 sonuna kadar 1 milyonu aşacağının düşünüldüğünü dile getirdi.
 
Projenin metodolojisini belirleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Profesör Erol Kahveci ise proje boyunca nasıl bir yöntem izlendiğine dair bilgiler verdi. Derinlemesine görüşme yönteminin mültecilerle çalışmak için oldukça elverişli olduğunu dile getiren Kahveci, az kişiyle görüşülse de objektif verilerin yakalandığını dile getirdi.
 

Toplantıda ayrıca çalışma izinlerinden barınmaya, sağlık hakkına erişimden sosyal hizmetlerden yararlanmaya kadar mültecilere uygulanan ayrımcılık pratikleri aktarıldı. 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam