13/04/2021 | Yazar: Kaos GL

HEVİ LGBTİ+ Derneği’nin “Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı ve Ayrımcılık Raporu” dijital ortamda yayımda.

“Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı ve Ayrımcılık Raporu” yayımda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HEVİ LGBTİ+ Derneği’nin, göçmen ve mülteci LGBTİ+’ların sağlık hizmetlerine erişimini, sağlık hakkına erişimde karşılaştıkları hak ihlalleri ve ayrımcılıkları araştırdığı “Mülteci LGBTİ+’lar Sağlık Hakkı Raporu” dijital ortamda yayımlandı.

Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan ve farklı statüler ile yaşamakta olan mülteci LGBTİ+’ların deneyimlerini odağa alan bu rapor, nitel gözlem yapılarak kişilerin deneyimleri ile elde edilen bilgiler ışığında şekillendi.

multeci-lgbti-saglik-hakki-ve-ayrimcilik-raporu-yayimda-1

Kişilerin deneyimlerinin birincil kaynak olarak yer aldığı raporda pandemi dönemine ait mülteci sağlığı ve hakları konusunda şikâyet mekanizmaları ve trans cinsiyet uyum süreci konularında sunumlara yer verildi. Mülteci transların cinsiyet uyum sürecinde ve sağlığa erişim sürecinde yaşadıkları hak ihlalleri kendi deneyimleri üzerinden gündemleştirildi.

multeci-lgbti-saglik-hakki-ve-ayrimcilik-raporu-yayimda-2

Raporun Arapça, Farsça, İngilizce, Kürtçe ve Türkçe versiyonlarına buradan göz atabilirsiniz.

Rapor nasıl hazırlandı?

Rapor, derneğin 20-21 Şubat tarihlerinde dijital ortamda gerçekleştirdiği “Mülteci LGBTİ+’lar Sağlık Hakkı” etkinliğinde göçmen ve mülteci LGBTİ+’ların paylaştığı deneyim aktarımlarıyla hazırlandı.

Çevrimiçi olarak iki gün süren etkinlikte yer alan sunumlar, sağlık elçileri tarafından göçmen ve mülteci LGBTİ+’ların anadilleri olan Farsça ve Arapça dillerinde gerçekleştirilmiş; etkinlik kapsamında ilki ​“Mülteci LGBTİ+ Sağlık Hakkı” ikincisinde ise “Mülteci LGBTİ+ Hasta Hakları ve Ayrımcılık” üzerine alanında uzman Dr. Deniz Mardin (Halk Sağlığı Doktoru, Göç ve Sağlık Danışmanı), Nurullah Canşı (Tercüman ve Sağlık Elçisi) ve Ayşin (Fatemeh) Dehghan (Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. ve Sağlık Elçisi) tarafından mülteci LGBTİ+’lara sağlık hakkı ve sağlığa erişim konusunda bilgilere yer verilmişti.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam