03/11/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Depremin ardından yeniden dağılma kaygısı yaşayan mülteciler, Kaos GL’ye sürekli yer değiştirmekten artık yorulduklarını söylediler.

Depremin ardından yeniden dağılma kaygısı yaşayan mülteciler, Kaos GL’ye sürekli yer değiştirmekten artık yorulduklarını söylediler.
 
Van’da yaşayan mülteciler bir kısmı Et-Balık bahçesinde, bir kısmı İmam Hatip Lisesinin bahçesindeki çadırlara dağılmış vaziyette. Kaledeki evlerinde 8 aile birlikte yaşamaya çalışan mülteciler de var.
 
Çoğu Afganlı olan mülteciler deprem nedeniyle çalışamadıklarını, iş yerlerinin kapalı olduğunu bu nedenle de çok sıkıntı yaşadıklarını söylediler. 
 
Et-Balık kurumunun bahçesinde yaşayan mültecilerden üç aile çadır alamadıklarını, çocuklarla açıkta yaşadıklarını, çocukların hastalandığını, ilaç alamadıklarını anlattı.
 
Fatima ise Afganistan’dan savaş nedeniyle İran’a geçtiklerini, orada kendilerine çok kötü davranıldığını, o nedenle Türkiye’ye geldiklerini, 3 yıldır burada olduklarını söyleyip ağlıyor.
 
Van’ı sevdiğini, kardeşi ile lise 2’de okuduklarını söylüyor. Deprem nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bayramdan sonra başka kentlere gönderilmek istediklerini söylüyor.
 
Sürekli yer değiştirmekten artık yorulduklarını, yeni yerde kendilerini nelerin beklediğini bilemediklerini söylüyor.
Kalede ki bir evde ortak yaşayan mültecilerden Raziye Ahmedi 15 yaşında. Türkiye’ye tek başına gelmiş. Savaştan kaçtıklarını söylüyor. 11 aydır Van’da yaşıyor. İki ay önce BM tarafından verilen yardımın kesildiğini, birlikte yaşadığı ailelerin ona baktığını anlatıyor.
 
Depremde hiç yardım alamadıklarını anlatan aileler, üç ailenin yaşadığı evin çok hasarlı olduğunu, Kızılay’dan bir tek çadır aldıklarını, başka yardım alamadıklarını söylüyor.
 
Ayaklarında çorapları olmayan mülteciler, kömür olmadığı için soba yakamadıklarını, başka kente gitme konusunda karar veremediklerini, hâlâ tartıştıklarını anlatıyor.
 
Dil nedeniyle çok sorun yaşadıklarını, yabancı olduklarının fark edildiğinde kötü davranıldığını, çadır alırken kendilerine bıçak çekildiğini, bu nedenle korkularından yardım alamadıklarını söylüyor.
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL

Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret