21/04/2017 | Yazar: Kaos GL

Denizli’de polisler tarafından alınan İranlı biri trans iki mülteci hakkında sınır dışı kararı olmamasına rağmen sınır dışı edilmek isteniyor.

Mültecilerin sınır dışı edilmelerini durdur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Denizli’de polisler tarafından alınan İranlı biri trans kadın iki mülteci, kendilerine ya da avukatlarına iletilmiş sınır dışı kararı olmamasına rağmen sınır dışı edilmek isteniyor.

18 Nisan akşamı çalışma izni olmadan çalıştıkları iddiasıyla Denizli’de çalıştıkları otelden polisler tarafından alınan İranlı iki mülteci, kendilerine ya da avukatlarına iletilmiş sınır dışı kararı olmamasına rağmen sınır dışı edilmeye çalışılıyor.

18 Nisan akşamından beri Denizli Kınıklı Karakolunda İran’a gönderilmek üzere bekletilen mülteciler, vekâlet olmadığı gerekçesiyle avukatlarıyla görüştürülmedi. Kaos GL Derneği Mülteci Programı Koordinatörü Avukat Hayriye Kara yaşanan bu süreci hukuksuzluk olarak ifade ediyor.

Geri göndermeme ilkesine aykırı

Avukat Hayriye Kara, sınır dışı edilmek istenen trans mültecinin BMMYK tarafından mülteci statüsü verildiğini, diğer mültecinin ise BMMYK başvurusu bulunduğunu hatırlatıyor ve sınır dışı edilmeleri durumda Türkiye’nin taraf olduğu 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi’ne “geri göndermeme ilkesine” ve Türkiye’nin iç hukukundaki düzenlemeye aykırı hareket edileceğinin altını çiziyor.

Kara, sınır dışı edilmek istenen trans mültecinin, Pembe Hayat Derneği Avukatı Yalçın Koçak’a ve kendisine ulaşarak, polis tarafından tutuldukları bilgisini ilettiklerini söyledi. Kara; “İki mültecinin sınır dışı kararı kendilerine ya da yasal temsilcilerine verilmiş değil. Bu karar tebliğ edilmiş olsa dahi, sınır dışı edilemezler çünkü Valilik tarafından verilecek sınır dışı kararına karşı avukatların İdare Mahkemelerine açacakları itirazın sonuçlanması gerekiyor” dedi.

AİHM’e başvuruldu

Dün akşam saatlerinde İranlı LGBTİ mültecilerin karakolun önünde olayı protesto ettiklerini ve polisin protestoculara da zorluk çıkardığına dikkat çekti.

İki mülteci halen Kınıklı Karakolunda tutuluyorlar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sınır dışı kararına karşı tedbir için başvurduklarını da ekledi. Kara, Denizli Valiliğinden mültecilere ya da avukatlarına tebliğ edilecek, sınır dışı kararının ardından Denizli İdare Mahkemelerine başvurulacağını da belirtti.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam