17/06/2009 | Yazar: Özge Gökpınar

Türkiye, 28 Temmuz 1951 tarihinde ‘Mültecilerin Statüsüne Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ ve ‘Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin 1967 Protokolü’ nü imzalamıştır.

Türkiye, 28 Temmuz 1951 tarihinde ‘Mültecilerin Statüsüne Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ ve ‘Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin 1967 Protokolü’ nü imzalamıştır.

 
İşbu sözleşmeler, dünyanın her yerinden mülteci ve sığınmacı kabul edebilmeyi sağlamasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti bir coğrafi çekince ortaya koyarak sadece Avrupa ülkelerinden gelen mültecileri kabul etmekte, doğu ülkelerinden gelen sığınmacılara ise sadece başka bir ülkeye gidene kadar burada geçici bir koruma sağlamaktadır. Bu nedenle, bu çekince nedeniyle sığınmacılar temel haklarından; örneğin eğitim, sağlık ve iş bulma gibi insani haklarından yararlanamamaktadır. Buna ek olarak, mülteciler altı aylık 306 TL, 1 senelik 612 TL ikamet harcı ödemek zorunda bırakılmaktadır.
 
Bu miktarlar talep edilirken mültecilerin ülkelerinde ne zor şartlarda yaşadığı ve neden ülkelerini terk etmek zorunda kaldıkları göz önüne alınmamakta ve aksine mültecilerin ülkeye sığınma ve geçici koruma talebi ile gelmesinin önüne caydırıcı unsur olarak konulmaktadır.
 
Mültecilerin geçici koruma için yerleştirildikleri uydu kentler, zaten normal şartlar altında ülke halkının bile rahat edemeyeceği olanaklara erişim bakımından kısır olan kentlerdir.
 
Bu kentlerde mülteci olarak yaşamak zorken, bir de LGBTT mülteci olmak bu zorluğu iki kat artırmaktadır. Mültecilerin önyargılara ve şiddete maruz kalma oranı oldukça fazladır.
 
Bu nedenle yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ikamet harcının kaldırılması ve mültecilerin temel insan haklarından yararlanabilmesi için saat 12:00 de Yüksel Caddesinde basın açıklaması yapılacaktır. Uluslararası Af Örgütünden arkadaşların da yer alacağı bu basın açıklamasına hepinizi bekliyoruz.
 
Mülteciyim, buradayım!
 
Yer: Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı
Saat:12:00
Tarih: 20 Haziran Cumartesi 


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret