22/06/2009 | Yazar: Özge Gökpınar

Basın açıklamasında hem mültecilerin en sorunlarından biri olan ikametgah harcına dikkat çeken Kaos GL Derneği üyeleri hem de lgbtt mültecilerin yaşadıkları sorunların çözümü için yetkileri görev

Basın açıklamasında hem mültecilerin en sorunlarından biri olan ikametgah harcına dikkat çeken Kaos GL Derneği üyeleri hem de lgbtt mültecilerin yaşadıkları sorunların çözümü için yetkileri göreve çağırdı.

Mülteciyim! 20 Haziran'da Yüksel Caddesindeyim!
 
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü Nedeniyle Basın Açıklaması Çağrı Metni
Türkiye, 28 Temmuz 1951 tarihinde ‘Mültecilerin Statüsüne Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ ve ‘Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin 1967 Protokolü’ nü imzalamıştır.
 
İşbu sözleşmeler, dünyanın her yerinden mülteci ve sığınmacı kabul edebilmeyi sağlamasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti bir coğrafi çekince ortaya koyarak sadece Avrupa ülkelerinden gelen mültecileri kabul etmekte, doğu ülkelerinden gelen sığınmacılara ise sadece başka bir ülkeye gidene kadar burada geçici bir koruma sağlamaktadır. Bu nedenle, bu çekince nedeniyle sığınmacılar temel haklarından; örneğin eğitim, sağlık ve iş bulma gibi insani haklarından yararlanamamaktadır. Buna ek olarak, mülteciler altı aylık 306 TL, 1 senelik 612 TL ikamet harcı ödemek zorunda bırakılmaktadır.
 
Bu miktarlar talep edilirken mültecilerin ülkelerinde ne zor şartlarda yaşadığı ve neden ülkelerini terk etmek zorunda kaldıkları göz önüne alınmamakta ve aksine mültecilerin ülkeye sığınma ve geçici koruma talebi ile gelmesinin önüne caydırıcı unsur olarak konulmaktadır.
 
Mültecilerin geçici koruma için yerleştirildikleri uydu kentler, zaten normal şartlar altında ülke halkının bile rahat edemeyeceği olanaklara erişim bakımından kısır olan kentlerdir.
 
Bu kentlerde mülteci olarak yaşamak zorken, bir de LGBTT mülteci olmak bu zorluğu iki kat artırmaktadır. Mültecilerin önyargılara ve şiddete maruz kalma oranı oldukça fazladır.
 
Bu nedenle yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ikamet harcının kaldırılması ve mültecilerin temel insan haklarından yararlanabilmesi için İçişleri Bakanlığını sağduyulu davranmaya, mültecilerin lehine koşullarda iyileştirmeler yapmaya davet ediyoruz.
Mülteciyim, buradayım! Haklarımı İstiyorum!

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam