13/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Dersim Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Atölyeleri’ne Kaos GL’de katıldı. Belediye atölyeden çıkan verilerle ekoloji politikasını oluşturacak.

Munzur’un yanı başında: Kadınlar, LGBTİ+’lar ve doğa Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dersim Belediyesi’nin 11 Haziran Pazar günü düzenlediği atölyeye Kaos GL de katıldı. Etkinlikte iklim krizi toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden tartışıldı. Belediye atölyeden çıkan verilerle politikasını oluşturacak.

Dersim Belediyesi, Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını Ana Akımlaştırma Projesi kapsamında “Toplumsal Cinsiyet” Atölyeleri düzenledi.  Kaos GL Derneği’nden Aslı Alpar’ın da katıldığı atölyede Halkalrın demokratik partisi Ekoloji komisyonu Eş sözcüsü Menekşe Kızıldere, toplumsal cinsiyet ve çevre tarihi üzerine konuştu.

Neler konuşuldu?

Kadın yoksulluğuna dikkat çeken Kızıldere, “İklim krizinin de nedeni ataerki” dedi ve kadınların eşit olduğu, ataerkilin yıkıldığı bir dünyaya ihtiyacımız olduğunu ekledi.

Kızıldere’nin ardından konuşan Afet iÇin Kadın Dayanışma grubu’ndan Tuğçe Canbolat, afet ve kriz dönemlerinde kadın dayanışmasına dikkat çekti. Canbolat 6 Şubat depremlerinden sonra alanda dayanışma için bulunan feminist ve kadınların karşılaştığı ayrımcı ve cinsiyetçi uygulamaları konuklarla paylaştı. 

Canbolat’ın konuşmasının ardından sözü devralan KaosGL.org editörü Aslı Alpar ekolojik direnişler ve dayanışma üzerine yaptığı konuşmasında “Yaylalarından dağlarına, tarım arazilerinden suyuna kadar her şeyi beş şirketin zenginleşmesi için yok etmeyi sürdüren AKP iktidarının yirmisekizinci yasama dönemindeki “zafer”inden sonraki ilk söyleminin LGBTİ+’ların örgütlenme ve var olma hakkına saldırı olması tesadüf mü” diye sordu ve bütünlüklü bir mücadelenin önemine dikkat çekti.

Panelin son konuşmacısı İstanbul Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Kızılca Yürür oldu. Yürür, Dersim Alevilerinin kadim öğretilerinin hatırlanması gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında, birincil kaynakların yağmalandığı kapitalist sistemde Dersim için de bir tehdit olan kaynak milliyetçiliğine dikkat çekti.

Taslak bir yol haritası

Panelin ardından gerçekleşen atölyelerde, katılımcılar toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten bütçeleme, dayanışma ekonomileri, ekolojik krizler ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda mevcut sorunları tespit edip, bu sorunlara yönelik belediyeye bir taslak yol haritası çizmeye çalıştı.

Etkinlik atölye çıktılarının paylaşılmasının ardından sona erdi.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, ekoloji
İstihdam