18/09/2024 | Yazar: Kaos GL

Dernekler, BM İnsan Hakları Komitesi’ne sundukları raporda artan dışlama, ayrımcılık, nefret söylemi, yasal ve anayasal gerileme ile ifade ve örgütlenme özgürlüğü ihlallerine dikkat çekti.

Murat Çekiç Derneği, Kaos GL ve 17 Mayıs, LGBTİ+’lara hak ihlallerini BM İnsan Hakları Komitesi’ne taşıdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Murat Çekiç Derneği, Kaos GL ve 17 Mayıs Derneği’nden oluşan koalisyon, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi’ne rapor sundu. Türkiye’nin ikinci periyodik incelemesi öncesi sivil toplum katkısı niteliği taşıyan raporda, LGBTİ+ haklarındaki güncel durum ve hak ihlalleri ayrıntılı bir şekilde yer aldı.

Dernekler, BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin izlenmesi kapsamında sundukları raporda Türkiye’deki LGBTİ+’ların karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Dışlama ve ayrımcılık

Koalisyon, raporda Türkiye'nin iddialarına rağmen, ülkedeki yasal ve kurumsal çerçevenin LGBTİ+’ları sistematik olarak dışlamaya ve ayrımcılığa maruz bırakmaya devam ettiğini vurguladı. Koalisyon, acil reformlar yapılması ve uluslararası insan hakları standartlarına uyulması çağrısı yaptı.

Artan nefret söylemi

Raporda; Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle daha da kötüleşen anayasal ve yasal çerçevede LGBTİ+ haklarının korunmasında ilerleme kaydedilmediği vurgulandı. Raporun dikkat çektiği bir diğer konu ise, Diyanet İşleri Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere üst düzey yetkililerin LGBTİ+’ları hedef alan nefret söylemini sıklıkla kullanmasıydı. Koalisyon, LGBTİ+’ların insan hakları eylem planının dışında bırakıldığını da belirtti.

İfade ve örgütlenme özgürlüğü ihlalleri

Koalisyon, ayrımcılığı önlemesi gereken temel yasaların LGBTİ+'ları dışlayacak şekilde yazıldığını, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK), LGBTİ+’lardan gelen şikâyetleri kategorik olarak reddettiğini de hatırlattı.

Raporda, mahremiyet hakkı ihlalleri, Onur Yürüyüşü ve diğer etkinlik yasakları ile ifade ve örgütlenme özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar ve LGBTİ+ örgütlerine idari taciz de yer aldı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, anayasa, özel haber
2024