16/04/2008 | Yazar: Salih Canova

Murathan Mungan yeni kitabı Kadından Kentler’in tanıtımı için İz

Murathan Mungan İzmir'deydi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Murathan Mungan yeni kitabı Kadından Kentler’in tanıtımı için İzmir’deydi. İmza günü ve okuma etkinliğinin yanı sıra Kaos GL İzmir'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kaos GL Dergisi Okur Söyleşileri’nin de ilk konuğuydu. Kaos GL İzmir muhabiri Salih Canova’nın kaleminden.

Murathan Mungan yeni kitabı Kadından Kentler’i oluşturan 16 öykünün geçtiği şehirlere yapacağı yolculuğun ilk durağında, ilk öykünün mekanı İzmir’deydi. 12 Nisan’da Ömerağa Kahvesi’nde açık havada gerçekleştirilen okuma etkinliğinde, kitabın ilk öyküsünü okuyan Mungan, aynı gün gerçekleşen imza gününde de okuruyla buluştu ve kitaplarını imzaladı.

Okuma ve imza günü’nün yanı sıra Kaos GL Dergisi Okur Söyleşileri’nin ilkinin de konuğu olan Mungan, 13 Nisan Pazar günü Tepekule Kongre Merkezi’nde serbest konulu bir de söyleşi gerçekleştirdi. Mungan’ın söyleşisinin öncesinde Kaos GL Dergisi yayın kurulundan Barış Sulu Kaos GL hakkında yaptığı kısa bir sunumda Kaos GL’nin 100 sayılık serüvenini dergi kapakları eşliğinde izleyenlere aktararak Kaos GL’nin 15 yıla yakın yayım tarihinden kısa kesitler sundu. .

Okur Söyleşilerinin ilk konuğu olarak sahneye davet edilen Murathan Mungan ise çerçevesini kendi kişisel deneyimlerinden hareketle ‘eşcinsellik ve homofobi’ üzerine kurduğu konuşmasında öncelikle eşcinsel özgürleşme hareketinin batı toplumlarında aynı zamanda eşcinseller için bir dil yaratma serüveni de olduğunu belirterek, Türkiyeli eşcinsellerin bu dili yaratmak konusundaki çabalarına ve bu dili yaratırken karşılaştıkları zorluklara değindi. Eşcinsellerin kendileri için yaratacakları dilin insanlığa da yol aldıracağını belirten Mungan dilin bir ideoloji olduğunu ve adlandırılmanın beraberinde getirdiği açmazların bu ideolojiyi nasıl şekillendirebileceğini aktararak, eşcinsellerin özgürlükleri için öncelikle bu dili kendilerinin kurmaları gerektiğini belirtti. Gey ve Lezbiyen sözcüklerinin bile başka dillerden alıntılandığına dikkat çeken Mungan, aynı cinsler arası ilişkilerin ‘eşcinsel’ sözcüğüyle tanımlanmasına karşın ‘karşı cinsler’ arasındaki ilişkiler için bir sözcük arayışının gereksizliğini, karşıcinselliğin ‘normal’ algılanışına işaret ettiğini belirterek, eşcinsellik kavramının tıbbi terimlerin ve doğallık çerçevesinin dışında bir demokratikleşme zemininde tartışılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasını eşcinselliğin farklı toplumsal katmanlarda farklı hallede yaşandığını söyleyerek sürdüren Mungan, her toplumsal katmanın, her sosyoekonomik statünün söz konusu eşcinsellik olduğunda eşcinseller açısından farklı zorluklar içerdiğini, eşcinsellerin kendilerini var edebilmelerinin her sosyoekonomik katmanda zorluklarla dolu bir süreç olduğunun altını çizdi. Eşcinsel mücadelenin doğru noktalardan ilerleyebilmesi için eşcinsellerin kurban psikolojisinden çıkarak kendilerine ve kimliklerine dair politik bir bakış geliştirmeleri gerektiğini de söyleyen Mungan hakların ancak kazanılabileceğini, eşcinsellerin de bu anlamda haklarını kazanabilmek için mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

Konuşmasını henüz eşcinselliğini yeni keşfetmeye başladığı yıllarda izlediği ‘Çavuşun Sırrı’ filmiyle ilgili bir tespitini başkalarına aktardığında karşılaştığı tepki ve bu tepki sonrasında kendi eşcinselliğini keşif ve yaşama sürecinde karşılaştığı ‘eşcinsellik halleri’ni özetleyerek sürdüren Mungan, konuşmasının ikinci bölümünde izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Murathan Mungan’la başlayan Kaos GL Okur Söyleşileri farklı kentlerde, farklı yazarlarla devam edecek.

Etiketler: kültür sanat
İstihdam