09/04/2021 | Yazar: Damla Umut Uzun

Müslüman Kanunları Altında Yaşayan Kadınlar (WLUML), Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla ilgili derin endişe duyuyor: “Uluslararası toplumu Türkiye’ye kararını tersine çevirmesi için baskı uygulayacak somut adımlar atmaya çağırıyoruz.”

Müslüman Kanunları Altında Yaşayan Kadınlar: “Endişe duyuyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Women Living Under Muslim Laws - WLUML (Müslüman Kanunları Altında Yaşayan Kadınlar), Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair duydukları üzüntü ve endişeyi belirten ve dayanışma içinde olacaklarını söyleyen bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Müslüman Kanunları Altında Yaşayan Kadınlar (WLUML), Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla ilgili derin endişe duyuyor. Türkiye, 2012’de sözleşmeyi imzalayan ilk devletti.”

“İstanbul Sözleşmesi, ev içi şiddet, cinsel taciz, cinsel şiddet, zorla evlendirmeler, zorla kürtaj ve kısırlaştırmalar dahil kadına yönelik her türlü şiddeti ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemeyi ve kovuşturmayı amaçlayan dünyanın ilk kapsamlı ve bağlayıcı anlaşmasıdır. Sözleşme ayrıca taraf devletleri, sözleşmeyi cinsiyet, ırk, cinsel yönelim ve yaşa dayalı şiddet ve ayrımcılık durumlarında uygulamaya teşvik eder. Amacı, özel ve kamusal alanda kadına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldıracak ulusal ve uluslararası politikaları güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirecek adımlar atmaktır. Cumhurbaşkanlığının geri çekilme kararı Türkiye anayasasına aykırı olarak alınmıştır ve mahkemelerde itiraz edilmektedir.”

“Bu kararnamenin, birçok kadın, çocuk ve LGBTQ+ toplumunu özellikle şiddete karşı savunmasız bırakan bir salgın ve tecrit sırasında çıkarılmış olması özellikle endişe vericidir. Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yapılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda araştırma, Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde ev içi şiddet ve kadına yönelik tacizin arttığını gösteriyor. Kadın cinayetleri de artıyor. Çeşitli küresel kadın hakları ve feminist grupların, toplumsal cinsiyet adaleti ve güvenliğine yönelik daha güçlü normlar, kanunlar ve politikalar için sınırların ötesinde çalıştığı bir zamanda, Türk hükümeti, önceki yıllarda pek çok kişinin uğruna mücadele ettiği bu temel ve önemli önlemlere sırtını dönüyor. Kadın haklarını ve yaşamlarını korumaya yönelik bu çığır açıcı aracın yanıltıcı bir şekilde ‘aileyi tehdit’ olarak çerçevelendiği son yıllarda Sözleşme'nin Türkiye içinde ve dışında dezenformasyon kampanyalarının hedefi olması son derece rahatsız edicidir. Uluslararası dayanışma ağı WLUML, bu geri çekilmeden ve Türkiye dışında yaratabileceği dalgalanma etkilerinden endişe duyuyor.”

“Müslüman Kanunları Altında Yaşayan Kadınlar olarak, Türkiye’yi bu kararı yeniden gözden geçirmeye ve ülkenin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırarak Türkiye'deki kadın hakları ve feminist grup ve ağlarla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. Ayrıca, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin yasallığını araştırması için Avrupa Konseyi’ne başvuruyor ve uluslararası toplumu Türkiye’ye kararını tersine çevirmesi için baskı uygulayacak somut adımlar atmaya çağırıyoruz.”


Etiketler: insan hakları, kadın, dünyadan
nefret