28/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Sel Yayıncılık tarafından yayımlandıktan sonra takibata uğrayan ve "müstehcenlik" iddiasıyla dava açılan biri ünlü Fransız Yazar Guillaume Apollinaire’ye ait &uum

Sel Yayıncılık tarafından yayımlandıktan sonra takibata uğrayan ve "müstehcenlik" iddiasıyla dava açılan biri ünlü Fransız Yazar Guillaume Apollinaire’ye ait üç kitap hakkındaki gelecek duruşma 13 Mart’ta yapılacak.

Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı, ANKA’ya yaptığı açıklamada, ilk bilirkişilerin kitapları "edebi değerden yoksun" ve "müstehcen" bulduklarını ancak yaptıkları itiraz sonucu kitapların yeni bir bilirkişi tarafından incelenme istemlerinin mahkemece kabul edildiğini bildirdi. Sancı, "Bir edebi eserin bilirkişi incelemesine tabi tutulmasına karşıyız. Ancak eğer incelenecekse alanlarında uzman kişilerin incelemesinin yerinde olacağını düşündük ve Mahkeme kitapların Galatasaray Üniversitesi öğretim elemanları tarafından incelenmesini kararlaştırdı" dedi.

Bu arada üç kitap hakkındaki dava sürerken dördüncü bir yayınları hakkında daha soruşturma açıldığın kaydeden Sancı, bu kitabın "Aşkın L Hali" adlı derleme bir yayın olduğunu bildirdi. Sancı, Türk hukuk sisteminin bir edebi esere müstehcenlik gerekçesiyle yasaklama getireceğine inanmadıklarını son yıllarda toplumda bu yönde olumlu gelişmeler görüldüğünü kaydetti.

Aralarında yüzyıl başında ünlü olmuş Fransız Yazar Guillaume Apollinaire’ye ait olan "Genç Bir Don Juan’ın Maceraları" çeviri romanı da dahil olmak üzere üç yayın hakkında müstehcenlik gerekçesiyle ve yasaklanmaları istemiyle dava açılmış, Sel Yayıncılık’ın kitaplarıyla ilgili dava Avrupa Parlamentosu’nda soru önergesi konusu olmuştu. Avrupa Parlamentosu üyelerinden Philip Claeys ise konuyu "Türkiye’de Sansür" başlığıyla AB Komisyonu’na soru önergesi vermişti. Claeys, önergesinde, üç kitabın "müstehcen" oldukları ve "edebi değer taşımadıkları" gerekçesiyle dava konusu olduklarını belirterek, "Komisyon bu olaylardan haberdar mıdır? Öyleyse Türk yetkilileri nezdinde ne gibi girişimlerde bulunulmaktadır? Komisyon bu durumun Kopenhag kriterleriyle uyumlu olduğunu düşünmekte midir?" sorusunu yöneltmişti.

AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn ise önergeye, "Komisyon İstanbul Savcılığı’nın Türk Ceza Yasası’nın 226’ncı maddesi uyarınca, Türkiye’deki Guillaume Apollinaire’nin "Genç Bir Don Juan’ın Maceraları’ adlı romanına istinaden açtığı müstehcenlik davasından endişe duymaktadır. Komisyon bu durumu yakından izlemeye devam edecek ve Türk yetkililer nezdinde gündeme getirecektir" yanıtını vermişti.


Etiketler: insan hakları
nefret