11/02/2015 | Yazar: Melahat D

‘Sosyal eylem ve aktivizm güçlendirici ve dönüştürücü etkisinden dolayı tedavi olarak görülebilir’

Namer: Aktivizm de psikoterapi olarak görülebilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL ve TPD’nin LGBT Ruh Sağlığı atölyesinde konuşan Yudit Namer, “Sosyal eylem ve aktivizm güçlendirici ve dönüştürücü etkisinden dolayı tedavi olarak görülebilir” dedi.
 
Kaos GL Derneği, 2014-2015 döneminde Türk Psikologlar Derneği (TPD) ile birlikte Ankara’da gerçekleştirdiği homofobi ve transfobi karşıtı “LGBT Ruh Sağlığı” atölyelerine devam ediyor.
 
8 Şubat Pazar günü TPD’de gerçekleşen atölyeye psikolog, psikiyatr, PDR ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 24 kişi katıldı.
 
Atölyenin birinci oturumu Yrd. Doç. Dr. Psikoterapist Yudit Namer’in  “LGBT’lerle psikoterapi ilkeleri” konulu sunumuyla gerçekleştirildi.
 
“Feminist psikoterapi okullarda öğretilmiyor”
 
Namer sunumuna “LGBT’lerle yapılan birçok terapi var ancak psikoterapi eğitiminde LGBT’ler konusunda çalışma hakkında çok az bilgi veriliyor. Feminist psikoterapi en iyi çalışılabilen ekollerden. Psikoterapist hangi ilkelerle çalışırsa çalışsın feminist psikoterapiden yararlanıp danışanına faydalı olabilir. Ancak ataerkil terapi yöntemlerine başkaldırı olarak çıkan feminist terapi okullarda öğretilmez, kitabın son bölümünde yer alır ve zaman kalmaz” ifadeleriyle başladı.
 
Namer sunumun devamında şunları kaydetti: “Kimi zaman terapistler etnik, dini veya cinsel azınlıktan gelen danışanına, danışanın dışarıdan gelen uyum baskısına karşı baş etme yollarına bakıp tanı kriterlerine yerleştirdiğinden bir patoloji haline getirilebiliyor. Feminist psikoterapi dış gerçekliğe bakmadan tedavi edip tanı konulmasına karşı çıkmıştır, dışarının içimize yaptıklarını düşündürmüş, uyum değil değişim üzerine çalışmıştır.”
 
Feminist terapinin terapisti mistik bir halden çıkardığı, terapistin danışanı ile neyi neden yaptığını söyleyerek açık bir ilişki kurduğu, terapistin kazanılmış ve kazanılmamış avantajlar üzerine düşündüğünü vurgulayan Namer, “Feminist psikoterapist danışanın yaşadıklarının içinde bulunduğu grup üyeliğiyle ne kadar ilişkili olduğuna bakar ve sosyal eylem ve aktivizmin de güçlendirici ve dönüştürücü etkisinden ötürü bir tedavi olarak görülebileceğini düşünür” dedi.
 
LGBT’lerle psikoterapi ilkeleri
 
Namer son olarak, LGBT’lerle çalışan bir psikoterapistin temel ilkelerinin “psikoterapistin kendi cinsel kimliğini araştırmış olması, LGBT kimliğinin patolojik olabileceğini ima eden bir terapi işbirliğine asla girmemiş olması, LGBT’lerle ve olumsuz yargılarla çalışmaya hazır olması, ayrımcılığı görebilmesi, danışanın LGBT ağını genişletmeye çalışması, danışanının farkındalık yaratıcı çalışmalarına destek vermesi, danışanının kendi değer sistemini geliştirmesine destek olması ve terapinin öznesinin kimlik değil insan olduğunu” belirtti.
 
Cinsel gelişim süreci
 
Atölyenin ikinci oturumunda Yrd. Doç. Dr. Koray Başar “Cinsel yönelim gelişim süreci” üzerine sunum gerçekleştirdi. Başer sunumunda, gelişim sürecinin kişiden kişiye fark gösterdiğini belirterek, “Kişiler eşcinsel, biseksüel olma ihtimalinin belirmesiyle, kendilerini keşfetme ya da kabul etme süreçlerinde eşcinsellikle ilgili bilgileri görmezden gelebilir, kendi cinsiyle yakınlaşmaktan kaçınabilir, cinselliği topyekun baskılayabilir, karşı cinsle denemekte ısrar edebilir inkar, çeşitli gizlenme yollarına başvurabilir, kendisini baskılayıp inkar edebilir. Açılma pratik ve deneyimlerinin kişiden kişiye değişmesiyle birlikte kişi fark edilebileceğini düşünebilir, reddedilme korkusu, görebileceği ayrımcılık, şiddet, akran zorbalığından kaynaklı gizlenmek isteyebilir” dedi.
 
TPD ve Kaos GL Derneği işbirliği ile ruh sağlığı alanında çalışanların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili başvurularda verebilecekleri hizmet konusunda LGBT ruh sağlığı atölyeleri her ayın ilk Pazar günü gerçekleşmeye devam edecek.
 
Diğer 4 atölyenin programı şöyle:
 
1 Mart 2015
Açılma süreci           Koray Başar
LGBT ailesiyle çalışma       Sinan Tetik
 
5 Nisan 2015
Trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci     Koray Başar
 
3 Mayıs 2015
Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan çocuklar         Koray Başar
Travma ve şiddet    Yudit Namer
 
7 Haziran 2015
LGBT bireylerde cinsel ve duygusal olası sorun alanları      Yudit Namer
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, korunma ve baş etme        Koray Başar
 
Programa kimler katılabilir?
 
Psikologlar, Psikoloji bölümü öğrencileri, psikiyatri uzmanları, psikiyatri asistanları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencileri, sosyal hizmet uzmanları, Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri.
 
Kontenjan: 20 Kişi
Eğitim ücreti: Her oturum için 40 TL
Toplam eğitim süresi: 24 saat (Her oturum 3 saat)
Eğitim yeri: Türk Psikologlar Derneği Genel Merkezi- Meşrutiyet Caddesi 22/12 Kızılay/ANKARA
Oturumların tamamına katılmış olanlara, program sonunda Katılım Belgesi verilecektir.
 
5. Atölye Yeni Başvuru İçin Son Başvuru Tarihi:  25 Şubat Çarşamba (27 Şubat’ta katılımcılara bildirim yapılacak)
 
Kayıt için bilgi@psikolog.org.tr adresine niyet mektubu ve özgeçmiş yollanması gerekmektedir. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret