28/09/2017 | Yazar: Ata Kan

Kocaeli Üniversitesi’nde özel güvenlik kadın düşmanlığı ve tacize ilişkin bildiri okuyan Nar Atölye üyelerini engelledi.

Nar Atölye: Kocaeli Üniversitesi’nde kadına şiddet var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kocaeli Üniversitesi’nde özel güvenlik kadın düşmanlığı ve tacize ilişkin bildiri okuyan Nar Atölye üyelerini engelledi.

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde Kocaeli Nar Atölye’nin hazırladığı “AKP’nin 15 Yıllık Utanç Kitapçığı”nı okuyan üniversite öğrencilerine özel güvenlik saldırdı.

Üniversite öğrencileri saldırının ardından üniversitede iki yıldır süre gelen yasaklara tepki gösterdi. Kocaeli Nar Atölye facebook sayfası üzerinden bir açıklamayla laiklik mücadelesine devam edeceklerini vurguladı, bu akşam 20.00’da twitterdan #KOÜdeKadınaŞiddetVar etiketinde buluşmaya çağırdı.

“Üniversitelerimizi cinsiyetçiliğe bırakmayacağız”

Yayınlanan açıklama şu şekilde:

“Kocaeli Üniversitesi’nde, Kocaeli Nar Atölye’nin hazırladığı “AKP’nin 15 Yıllık Utanç Kitapçığı” isimli broşürünü okuyan üniversite öğrencilerine özel güvenlik saldırısı gerçekleştirildi. Bildiriyi kadınların ellerinden çekiştiren, bağıran üzerlerine yürüyen erkek güvenliklerin uyguladığı şiddeti 8 Mart’lara saldıran polislerden, gerici fetvalardan çok iyi tanıyoruz.

“Kadınlara fiziki müdahalede bulunan, saldıran özel güvenlik; tepki gösteren ve broşüre destek veren kadın öğrencileri kantinden çıkarmaya çalıştı. Gelen tepkiler üzerine özel güvenlik kantini terk etmek zorunda kaldı. Tacizin, tecavüzün, kadın düşmanlığının yazdığı kitapçığı toplamayı, üzerini kapatmayı görev bilenlere inat, laiklik mücadelesinin en ön safında yer alacağız.

“Kadınların ve LGBTİ’lerin hayat çığlığını bulunduğumuz tüm mecralara taşıyacağız. Üniversitelerimizi güvenlik tacizine kadın düşmanı müfredata cinsiyetçi söylemlere, hayatlarımızı karanlığın fetvasına bırakmayacağız.

“Öğrenciler muhatap değilse muhatap kim?”

“Buradan soruyoruz:

1) Kocaeli Üniversitesi özel güvenlik birimleri broşür okuyan öğrencilere saldırıp, bağırırken bu emri kimden aldılar ve aldıkları emir üniversite öğrencilerine şiddet uygulamak mıydı?

2) Özel güvenlik amiri “Sizi muhatap almıyorum” diyerek öğrencileri dinlememiştir. Üniversite öğrencilerini muhatap almayan güvenlik, üniversitenin hangi bileşenini muhatap almayı düşünüyor?

3) Geçmiş yıllarda üniversite öğrencisi olmayan bir erkek üniversite yerleşkesinde elini kolunu sallayarak üniversite öğrencisi bir kadını satırla yaralarken taciz, tecavüz karşıtı bildirileri toplayan özel güvenlik neredeydi?

 4) Kendisini Tecavüzcü Ensar Vakfı’nın gençliği olarak tanımlayanların Hukuk Fakültesi dekanıyla fotoğraf çekilip paylaşmasında bir beis görmeyenler, neden kadın ve LGBTİ’lerin en haklı taleplerinin karşısına dikiliyor?

5) Üniversite öğrencilerine saldıran özel güvenliğin kimliği neden talep etmemize rağmen bizlerle paylaşılmadı?”

Broşür hakkında

Okunan broşürde 2002-2016 yılları arasında yaşanan taciz, tecavüz ve şiddet olayları sıralanıyor. Verilerin yanı sıra siyasetçilerin cinsiyetçi açıklamaları ve “müftülüklere nikah kıyma yetki tasarısı” eleştiriliyor.

İlgili haberler:

Kadınlar ve LGBTİ’ler “bu yasaları” geçirmeyecek!

Ankara Kadın Platformu: Bu yasalar böyle geçmez

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret